Aragonès defensa «cares noves» al capdavant d’ERC, però evita posicionar-se a favor de cap llista

L’expresident de la Generalitat, en la primera entrevista d’ençà que va plegar, contradiu Junqueras i nega l’existència d’”òrgans paral·lels” en la presa de decisions

L'expresident de la Generalitat, Pere Aragonès.
L'expresident de la Generalitat, Pere Aragonès. | Kike Rincón/Europa Press
30 de setembre de 2024, 10:26
Actualitzat: 14:16h

Després de més de quatre mesos allunyat d'entrevistes i amb poques aparicions públiques, l'expresident de la Generalitat Pere Aragonès ha trencat el silenci. Tot just acaba de posar a caminar la seva oficina d'excap de l'executiu, però més enllà d'aquesta activitat, una de les carpetes més calentes que té damunt la taula, com qualsevol altre militant d'ERC, és el congrés del partit el 30 de novembre. De moment no s'ha volgut posicionar a favor de cap de les quatre candidatures, no descarta fer-ho en un futur, però sí que ha remarcat la necessitat que hi hagi "saba nova". "Crec que en un cicle nou, si hi ha cares noves al capdavant, tot és més fàcil", ha dit aquest dilluns en una entrevista a Rac1.

Aragonès, que va plegar l'endemà del fracàs electoral del 12-M, ni s'havia posicionat ni ho ha fet ara a favor de cap candidat per presidir el partit, però sí que el mes de juny ja va signar el manifest al qual donen suport més de 1.000 persones i que crida a favor d'una renovació de lideratges. És un manifest vinculat a la candidatura Nova Esquerra Nacional, encapçalada per Xavier Godàs, i que compta amb la simpatia també de la secretària general, Marta Rovira. Un escrit també, que s'ha interpretat com a contrari a la continuïtat d'Oriol Junqueras. "Vaig donar suport a un manifest que parlava d'una renovació de la primera línia, partint d'una constatació, que és que el cicle polític del procés s'ha acabat i que hem de repensar-nos i estar més forts", ha declarat. 

Més enllà de preferències per les llistes -sí que és rellevant la utilització del concepte "saba nova", que ha mencionat Rovira en diverses ocasions- Aragonès no ha volgut baixar al fang de la disputa. En els últims dies l'entorn de Junqueras i el de Rovira s'han tirat els plats pel cap, però l'expresident de la Generalitat ha assegurat que si li ha de fer alguna mena de retret a Junqueras per la duresa de les paraules en l'acte d'Olesa de Montserrat, li farà "directament" i no "a través de la ràdio".

Ara bé, sí que l'ha contradit en qüestions sobre la vida interna del partit en els últims temps. Junqueras havia assegurat en les últimes setmanes, en el marc de la polèmica per l'estructura B del partit, que existien espais de decisió paral·lels a la direcció formal, i que el van aïllar -quan era a la presó- i expulsar de les decisions. Concloent així que no en tenia cap responsabilitat.

Aquest element Aragonès el nega. "Totes les decisions rellevants que hem pres -el suport d'investidura a Pedro Sánchez, els pressupostos, les lleis o l'orientació general del Govern- no s'han acordat en òrgans paral·lels", ha assegurat. "No hi havia òrgans paral·lels per prendre decisions a banda de la direcció", ha insistit. Així mateix, ha assegurat que va anar "desenes de vegades" a la presó per abordar les qüestions.

Més enllà de la crisi interna a ERC, Aragonès també ha valorat el retorn efímer del líder de Junts, Carles Puigdemont, el dia de la investidura del socialista Salvador Illa. A banda de criticar que es tractava d'una "situació inèdita" perquè no se li ha aplicat l'amnistia, també ha apuntat incomprensió. "No he acabat d'entendre el sentit polític d'intervenir en un acte i tornar a l'exili. No he entès què es pretenia aconseguir i suposo que ja s'explicarà", ha afegit Aragonès. En aquest punt, ha volgut fer una "defensa" dels Mossos d'Esquadra per l'episodi de descrèdit que van viure en no poder detenir l'expresident Puigdemont.