Cinc associacions de la Guàrdia Civil insisteixen en el «trencament» que suposa l'amnistia

Rebaixen el to insurreccional que van emprar quadres de l'institut a través d'Aprogc, però interpreten que l'acord entre PSOE i Junts afecta la "seguretat" dels espanyols

Imatge d'arxiu d'un agent de la Guàrdia Civil
Imatge d'arxiu d'un agent de la Guàrdia Civil | Nació
Nació
11 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 16:31h

Cinc associacions de la Guàrdia Civil amb representació en el seu consell estatal, Jucil, AEGC, Ases-GC, Unión de Oficiales i Asociación Profesional de Cabos, assenyalen que l'acord entre el PSOE i Junts significa un "trencament" de la separació de poders, i compromet la "seguretat" dels espanyols, en un comunicat que han fet públic aquest dissabte. 

Les associacions, però, han evitat seguir el to insurreccional que tenia el text que va fer públic divendres l'associació d'oficials de la Guàrdia Civil, Aprogc, que va arribar a assenyalar que els seus membres estaven disposats a provocar un "vessament de sang" contra l'acord de la llei d'amnistia.

Entre les cinc associacions que han signat el comunicat hi ha Jucil, que és la majoritària en el consell del cos. Totes cinc critiquen les comissions d'investigació acordades entre PSOE i Junts sobre possibles casos de lawfare o instrumentalització política de la justícia, ja que consideren que els afecta perquè la Guàrdia Civil treballa en funcions de policia judicial.

En el comunicat interpreten que l'acord pretén que el cos "perdi competències i que se l'expulsi de Catalunya i el País Basc", fets que no estan "disposats a tolerar". Així mateix, els signants denuncien que estan sent "utilitzats com a moneda de canvi per formar govern" i això tindrà "greus conseqüències permanents per a la seguretat dels ciutadans".

El comunicat també aprofundeix en l'aspecte laboral i econòmic dels agents de la Guàrdia Civil. "Observem amb gran preocupació com l'acord inclou importants quantitats econòmiques per a les policies autonòmiques i la pèrdua de competències de la Guàrdia Civil", assenyalen. En la signatura d'aquest comunicat conjunt no hi ha l'Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC), segona en representació en el Consell, que sempre ha defensat la desmilitarització del cos.