Investiguen el col·lectiu de la Guàrdia Civil que s'ha compromès a «vessar sang» en defensa d'Espanya

El director general del cos demana identificar els responsables del comunicat en què els policies han mostrat la seva "profunda preocupació" pel pacte entre Sánchez i l'independentisme

Un operatiu de la Guàrdia Civil, en una imatge d'arxiu
Un operatiu de la Guàrdia Civil, en una imatge d'arxiu | Juanma Peláez
Nació
10 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 16:32h

El director general de la Guàrdia Civil, Leonardo Marcos, ha ordenat obrir una investigació per identificar els responsables de l'Associació Pro-Guàrdia Civil (Aprogc) i iniciar el procediment disciplinari i, si és el cas, penal després del comunicat en què han criticat la llei d'amnistia -inclosa en l'acord del PSOE i Junts- i han assegurat estar disposats a "vessar sang" per defensar Espanya i la Constitució. 

El cos també ha anunciat que havia donat l'ordre als serveis jurídics per estudiar possibles conseqüències disciplinàries i legals contra una altra associació, JUCIL -en aquest cas, la majoritària al consell del cos-, el passat 29 d'octubre per "infringir el principi de neutralitat política" en criticar la "traïció" que suposava que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defensés l'amnistia davant el Comitè Federal del PSOE.

En l'escrit més actual, però, Aprogc ha expressat la seva "profunda preocupació" pels pactes de Sánchez amb l'independentisme. "Estem disposats a vessar fins a l'última gota de sang en defensa de la sobirania i independència d'Espanya i el seu ordenament constitucional", ha apuntat el grup de guàrdies civils.

Ara, han considerat que l'acord d'investidura entre els socialistes i l'independentisme català implica "buidar de contingut la missió constitucional" encarregada a les forces icossos de seguretat de l'Estat, sobretot, han dit, a la policia judicial. Els guàrdies civils també s'han encomanat als jutges com a "barrera davant les inspiracions totalitaristes".

"Esperem que trobin el camí per preservar l'estat de dret", han apuntat, alhora que s'han desmarcat de conspiracions i han defensat que el cos sempre ha estat obedient. Per això, han sostingut, només faran complir la llei "sense interferir en els legítims intercanvis de la política i els polítics". Precisament, han estat els jutges els principals opositors a la futura llei d'amnistia. Aquest mateix divendres, el Consell General del Poder Judicial ha elevat la mesura de gràcia a Europa i ha advertit a la Comissió Europea (CE) que el pacte atempta contra la separació de poders i la independència judicial.