Les cinc comarques unànimes de Catalunya

Junts i el PSC aconsegueixen ser les forces més votades en tots els municipis d'aquestes comarques

Toni Comín valorant els resultats del 9-J
Toni Comín valorant els resultats del 9-J | ACN
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:33h

Les elecciones europees d'ahir, 9 de juny, van refermar la força el PSC a Catalunya aconseguida en les últimes eleccions. Després de l'èxit del 12 de maig, ahir van aconseguir un 30,63% dels vots, dominant en moltes comarques i fent-ho en les més importants en població. Totes les comarques de l'àrea metropolitana es van pintar de vermell, així com el Segrià i el Tarragonès entre d'altres. Gairebé tota la meitat nord de Catalunya va ser territori de Junts, i és que en la gran majoria de comarques cada municipiva ser diferent del seu veí.

De totes maneres, hi ha cinc comarques catalanes en les que un partit ha guanyat en tots els seus municipis. És el cas del Barcelonès, Garraf, el Pla de l'Estany, el Solsonès i el LLuçanès.

Dues pel PSC

Un sol partit ha estat capaç de ser el mes votat en cinc comarques catalanes, dues d'elles se les ha endut el PSC i les altres tres Junts. 

El Barcelonès, la comarca catalana més important pel que fa al volum de població ha estat tota socialista. Una mica menys del 30% dels votants barcelonins han optat per l'opció de Javi López a les europees. Això és pràcticament el doble que el suport a Junts, que ha obtingut un 15% dels vots. Els resultats han estat encara més contundents a la resta de municipis de la comarca. A L'Hospitalet de LLobregat s'ha arribat al 44% de suport als socialistes, i a Santa Coloma de Gramenet s'ha superat el 47% de suport, gairebé el triple de vots que la segona força, el PP. 

A Garraf també han guanyat els socialistes a tots els municipis. Han obtingut uns resultats molt semblants al conjunt de Catalunya, ja que en tots la xifra ha fregat el 30%. 

I tres per Junts

Per la seva part, Junts va ser la llista més votada en tots els municipis del Pla de l'Estany, el Solsonès i el LLuçanès.

El Solsonès va donar un suport total a la llista de Toni Comín, imposant-se en totes les localitats. A Solsona, la capital, van aconseguir més d'un 33% del total dels vots. Alguns municipis van apropar-se al 50% del suport, però la localitat on més suports van tenir amb diferència va ser Castellar de la Ribera, amb un 53,33% dels vots. 

A el Pla de l'Estany també tots els municipis han escollit Junts com a la llista més votada. En aquesta comarca, ho han fet amb especial contundència, ja que en gairebé tots els municipis se supera el 40% de suport. 

Per últim, al LLuçanès, la comarca més nova de Catalunya, han escollit Junts com a la seva opció preferida en les primeres eleccions europees queviuen com a comarca independent. Destaca el poble de Sant Martí d'Albars, on Junts va guanyar amb un 57% dels vots.