Les eleccions eren al Parlament Europeu, però també tenien una derivada catalana, quan tot just fa un mes que es van celebrar eleccions al Parlament. El PSC ha tornat a guanyar amb claredat a Catalunya, amb més d'un 30% dels vots, molt per davant de Junts i ERC que perden quasi un milió de vots. Els socialistes veuen confirmat el canvi de cicle i han enviat un missatge als independentistes: els catalans volen "obrir una nova etapa".
Definida la nova Eurocambra, totes les mirades tornaran a Catalunya, on s'activaran les negociacions. Primer, per formar la mesa del Parlament i triar-ne la presidència. Després, per investir un nou president de la Generalitat. El més calent és a l'aigüera i no es pot descartar la repetició electoral. Illa, revalidat a les urnes després del 9-J, ha demanat "una reflexió sobre la necessitat d'obrir una nova etapa", i que "tothom col·labori".
És un missatge dirigit als independentistes, sobretot a ERC. El PSC considera que li toca governar després de la victòria el 12-M. Sense majoria independentista, els socialistes prioritzen un pacte progressista, amb els republicans i els comuns, però no serà fàcil. Carles Puigdemont també vol presentar-se a la investidura, i la pressió sobre ERC perquè no investeixi Illa és forta. "El PSC es comportarà amb respecte i generositat amb totes les formacions polítiques", ha promès el líder del PSC.
De moment, la prioritat és la mesa, que es configura aquest dilluns. Els independentistes han mantingut converses per intentar tenir una mesa "antirepressiva", que garanteixi els vots dels exiliats. Aquesta mesa hauria de permetre també que Puigdemont se sotmetés a la investidura. Ara mateix tot està obert, i el desenllaç es coneixerà demà a partir de les 16h. Després començarà el segon round: la presidència de la Generalitat.