Els comuns també tanquen un acord amb el PSC per investir Salvador Illa

Després del pacte entre els socialistes i ERC, la formació de Jéssica Albiach celebrarà un consell nacional extraordinari aquest dimecres per previsiblement enllestir l'entesa amb el PSC

Jéssica Albiach, presidenta parlamentària dels comuns, en un ple del Parlament.
Jéssica Albiach, presidenta parlamentària dels comuns, en un ple del Parlament. | David Zorrakino / Europa Press
30 de juliol del 2024
Actualitzat a les 20:07h

Després de la presentació del preacord entre ERC i el PSC per a la investidura de Salvador Illa, els comuns han enllestit aquest dimarts un acord amb els socialistes que previsiblement validarà el consell nacional de la formació el dimecres al matí, segons ha pogut saber Nació. Els vots dels comuns, que van obtenir sis escons el passat 12-M, són imprescindibles sumats als d'ERC perquè el candidat del PSC surti elegit president, amb un total de 68 suports, majoria absoluta. Si res no canvia, la previsió és el que el consell nacional avali l'entesa, que defensarà en una intervenció la presidenta parlamentària, Jéssica Albiach

Un cop s'hagi avalat l'acord entre el PSC i els comuns, tot el pes recaurà en les bases d'ERC, que el divendres a través d'una votació decidiran si donen per bona o no l'entesa entre republicans i socialistes. A partir d'aquí, sí el resultat és favorable, s'activarà el calendari del ple d'investidura, que es podria celebrar com a molt aviat el 7 d'agost. Durant totes aquestes setmanes els comuns han portat amb estricta discreció les negociacions amb els socialistes. Han plantejat la negociació amb la intenció de bastir un acord "exigent", abans de decidir, a banda, si entren o no al Govern, una possibilitat que no es descarta si la negociació és satisfactòria. 

Albiach i el seu grup parlamentari ja havien advertit que la carpeta de l'habitatge seria primordial en les negociacions postelectorals i que els avenços en aquesta matèria ajudarien a calibrar fins a quin punt seria possible una entesa "progressista", que els comuns sempre han defensat com a única via per evitar noves eleccions. De moment, ERC i el PSC han pactat que arribin 50.000 pisos nous "d'habitatge protegit" els pròxims sis anys, una fórmula que promet l'existència de pisos amb alguna mena de rebaixa del preu respecte al cost de mercat, però sense concretar-la. A banda, durant la negociació amb els socialistes, els comuns van pressionar per incloure la regulació de lloguers de temporada a la qual el PSC s'hi va oposar en una votació al Parlament. De moment, en l'acord entre republicans i socialistes no es reflecteix.

Una altra de les carpetes calentes era el xoc pel Hard Rock, un projecte prioritari per Illa i que va provocar que els comuns tombessin els pressupostos del 2024 de Pere Aragonès, amb la consegüent convocatòria de l'avançament electoral. De moment, ERC i el PSC ja han pactat en el seu acord apujar l'impost al joc en aquest cas a un 55%, quan en l'actualitat era d'un 10%. Aquesta era una mesura que l'equip d'Albiach havia plantejat en l'anterior legislatura.