El Congrés desactiva la maniobra del PP i dona per aprovada la llei per commutar penes a presos d'ETA

La mesa valida el projecte de llei d'intercanvi d'antecedents penals a la UE, que es publicarà en els pròxims dies al BOE i entrarà en vigor

El Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu
El Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu
15 d'octubre de 2024, 11:16
Actualitzat: 11:32h

La mesa del Congrés dels Diputats ha desactivat la maniobra del PP i ha donat per aprovada la llei d'intercanvi d'antecedents penals a la UE, coneguda per afavorir presos d'ETA que veuran commutades les seves penes de presó. Els populars van avalar aquesta llei a la cambra baixa, però després de veure les conseqüències que podia tenir van decidir vetar-la al Senat, on tenen majoria absoluta, per allargar-ne la tramitació al Congrés. Aquest dimarts, la mesa, amb majoria progressista, ha donat per validada la norma i en els pròxims dies es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

El PSOE i Sumar han fet valdre la seva majoria i han donat per aprovada la llei sense necessitat de fer un nou debat al Congrés. El text no tornarà a votar, doncs, a la cambra baixa. La mesa ha tirat pel dret i ha debatut aquest mateix dimarts aquesta qüestió, malgrat que habitualment només abordar els escrits que entren al Congrés abans del dissabte anterior. La decisió del Senat de tombar el projecte de llei es va prendre dilluns i el seu president, Pedro Rollán, la va retornar al Congrés. El veto del Senat també va ser inusual, perquè primer cal una esmena a la totalitat, que ningú va registrar. 

La interpretació de Rollán es basa en un informe dels lletrats que conclou que, si la majoria del ple del Senat rebutja un acord, encara que no hi hagi esmenes, s'entén que és un veto i el text torna al Congrés per aixecar el veto o ratificar-lo. Segons aquesta interpretació, la reforma legal no es publicarà al BOE directament, perquè primer cal que la cambra baixa aixequi el veto. Els serveis jurídics del Congrés admeten que no és un procediment habitual i, malgrat que el criteri dels lletrats no és vinculant, ha estat acceptat pel PSOE i Podem, que han descartat la maniobra del PP al Senat per avalar la llei. 

El text no rebaixa penes de membres d'ETA, i és una transposició de la legislació europea. Però el tema afecta de ple la columna vertebral del discurs del PP perquè els conservadors van votar a favor del projecte en la comissió de Justícia. La setmana passada, al ple del Congrés, es van viure forts moments de tensió entre populars i socialistes. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va demanar disculpes i va admetre "l'error", però tot seguit va escometre amb ira contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. ETA torna al primer pla de la mà d'un PP trasbalsat pels seus propis errors.