El PDECat fitxa Roger Montañola com a cap de llista al Congrés dels Diputats

L'exdiputat d'Unió, que va passar al sector privat després de deixar la política, serà el candidat per Barcelona de la fórmula electoral dels postconvergents impulsada sota el nom d'Espai CiU, pensada per captar el votant catalanista moderat

18 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:22h
Roger Montañola, en una imatge d'arxiu.
Roger Montañola, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa Rifà

Roger Montañola serà el cap de llista del PDECat a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Així ho ha decidit aquest diumenge el consell nacional de la formació, que anirà a les urnes sota la marca d'Espai CiU, nom pensat per reviure el passat de la federació nacionalista -trencada el 2015, en els anys previs als moments més àlgids del procés- i per captar els votants catalanistes moderats en un context de post-procés. Montañola, nascut el 1986, va ser diputat d'Unió durant dues legislatures, i des del 2016 exerceix de consultor.

El candidat de l'Espai CiU, que tindrà presència als debats perquè el PDECat ostenta els drets electorals sorgits de la candidatura de Junts per Catalunya que es va presentar als comicis del 2019, els últims al Congrés. En aquell moment, la formació que liderava David Bonvehí proporcionava a Junts el suport econòmic, logístic i legal a la llista, que en aquelles eleccions va liderar Laura Borràs i va obtenr vuit escons. L'escissió de l'agost del 2020 va fer que el grup parlamentari es dividís entre els quatre lleials a Junts i els quatre lleials al PDECat.
 

Qui és Roger Montañola?

El candidat del PDECat ca començar la seva trajectòria a la Unió de Joves com a secretari general, quan a la formació democristiana hi manava Josep A. Duran i Lleida, amb qui disposava d'una relació propera. Tant és així que, en les eleccions al Parlament del 2010, Duran va intercedir perquè ocupés el número 35 de la llista per Barcelona, que li va servir per ser escollit directament diputat en un moment en què CiU tenia 62 escons al Parlament. Gràcies a la seva posició dins les joventuts, formava part de l'executiva de la federació juntament amb Marta Pascal, que dirigia la branca juvenil de CDC. Mantenen la relació travada aquells anys.

Quan CiU es va trencar, Montañola es va quedar a les files d'Unió al costat de Duran i de Ramon Espadaler, a qui va acompanyar en les llistes al Parlament que van formular els democristians per a les plebiscitàries del 2015. Tot i vorejar els 100.000 vots, l'alta participació va impedir que tinguessin representació parlamentària. Poc després, l'ara candidat del PDECat va fer el salt al sector privat i va fundar una consultora, Diplolicy, amb Xavier Cima, que també havia estat diputat de CiU i amb el temps es va convertir en parella d'Inés Arrimadas, de Ciutadans.

Trajectòria professional a banda, Montañola també ha estat col·laborador habitual en mitjans de comunicació com TV3, RAC1 i 8tv, des d'on defensa postulats desacomplexadament liberals i, en alguns moments, crítics amb l'independentisme més partidari de la confrontació. En aquestes eleccions torna a primera fila amb els debats televisats, una de les seves especialitats, entre cella i cella com a prioritats. Com a número dos l'acompanya Genís Boadella, secretari d'organització del PDECat i que ha estat diputat per Barcelona en aquesta legislatura.