El Govern crearà una Direcció General d'Intel·ligència Artificial, Eficiència i Dades a l'Administració. Previsiblement, s'aprovarà l'estructura al maig i es farà efectiva abans de l'estiu. Aquest és un dels compromisos de l'executiu després de rebre deu propostes de la comissió d'experts per a la reforma de l'administració (CETRA), que ha estat treballant durant cinc mesos. A més, també es vol habilitar un nou portal per a tots els ajuts i subvencions -excepte els vinculats a Drets Socials- que calculen que permetria reduir els terminis de 7,5 a uns 5 mesos des del moment de la sol·licitud fins a la concessió.
Paral·lelament, abans de l'estiu el Govern vol començar a treballar en una nova llei per habilitar la direcció pública professional i per poder reformar el sistema de selecció d'alts càrrecs, per tal de professionalitzar-lo i basar-lo en la meritocràcia. De totes maneres, fonts de l'executiu apunten que, de moment, només es redactarà la llei per a habilitar la figura de la direcció pública professional, que més endavant haurà de regular els sistemes de selecció i que s'haurà d'abordar amb suficient consens parlamentari.
Hi ha altres propostes que han plantejat el grup d'experts i que ha activat el Govern. Es tracta de la creació de serveis proactius de la Generalitat, l'impuls de la col·laboració publicoprivada, la transformació de la petició genèrica digital, la creació d'un grup de juristes per la reforma administrativa, la simplificació en la tramitació del plantejament urbanístic i l'impuls d'un model integrat d'atenció ciutadana.
Reduir en un 30% els terminis de concessió d'ajuts i subvencions
A banda, el Govern habilitarà un nou portal per agrupar els ajuts i subvencions sota la marca TSCat (Tramitador de Subvencions de Catalunya). Aquesta plataforma oferirà la majoria d'ajuts i subvencions, exceptuant els vinculats a Drets Socials, i s'espera que permeti escurçar considerablement els terminis entre la sol·licitud i la concessió. Ara com ara, de mitjana es triga uns 7,4 mesos a rebre d'ajut i es calcula que es podria reduir en un 30%, fins als 5 mesos de mitjana.
Aquesta nova plataforma estarà operativa el setembre del 2025 i s'hi començarà a introduir les noves convocatòries d'ajut o subvenció. El primer trimestre del 2026 s'hi migrarà convocatòries ja existents i s'aniran introduint totes de manera progressiva.
Més meritocràcia als alts càrrecs
Paral·lelament, abans de l'estiu el Govern vol començar a treballar en una nova llei per habilitar la nova figura de la direcció pública professional. Això implicaria un canvi de model en l'elecció d'alguns alts càrrecs, que ara s'acostumen a escollir per afinitat política i que passarien a ser exclusivament per mèrits.
Aquest nou model implicaria que els directors generals, directors de serveis i directius del sector públics passessin a ser escollits basats en la meritocràcia. El sistema podria basar-se en una selecció dels tres millors currículums per a la plaça i el conseller del Departament competent pogués escollir definitivament el director general en qüestió, com passa en països on existeix aquest model, com Portugal.
Segons el grup d'experts, l'objectiu és evitar que la política no entri encara més a "la sala de màquines" dels departaments en qüestions tècniques i específiques. Els cessaments d'aquests alts càrrecs seguirien com fins ara i serien per decisió política, tot i que el substitut ja no seria una elecció a dit, sinó que hauria de passar pel mateix procés de selecció.
De totes maneres, fonts de l'executiu apunten que, de moment, només es redactarà una llei per a habilitar la figura de la direcció pública professional i que més endavant s'haurà de regular els sistemes de selecció, una qüestió que s'haurà d'abordar amb suficient consens parlamentari. De moment el Govern començarà a treballar en la llei abans de l'estiu, però no concreta quins terminis tindrà aquesta tramitació.
Proactivitat de l'administració i simplificació de tràmits urbanístics amb la IA
Un altre compromís que ha pres el Govern és millorar la seva proactivitat envers els ciutadans. L'executiu vol que els seus serveis siguin proactius en els tràmits que el ciutadà fa de manera recurrent, de manera que no calgui partir de zero cada vegada que es demana un ajut recurrent, per exemple. També plantegen que sigui la mateixa administració qui detecti persones susceptibles de necessitar un tràmit i li ho ofereixi directament.
L'executiu preveu començar una reforma legislativa aquest any per poder permetre el traspàs de dades entre administracions i confia tenir-ho enllestit el 2026. El Govern espera fer servir la IA per aconseguir aquesta tasca.
De fet, la IA també es vol utilitzar per a la simplificació dels tràmits urbanístics i ambientals. L'executiu està treballant en una reforma legal per agilitzar la tramitació del planejament, les llicències i les avaluacions ambientals. Es vol posar el focus especialment en la tramitació d'informes, que és el que més dilata els terminis, segons el Govern.
Reforma dels sistemes de selecció i millora de la col·laboració publicoprivada
Entre les mesures proposades també hi ha la reforma dels sistemes de selecció dels empleats públics, amb una nova llei d'ocupació pública a mitjà termini per canviar el sistema d'oposicions memorístiques i transformar-lo en unes proves competencials. De moment s'ha plantejat aplicar-ho a programes temporals com a prova pilot.
A banda, el Govern també crearà un grup per millorar la col·laboració publicoprivada i per idear un nou model per fer-la més fluida i amb garanties. Aquesta nova unitat es crearà a finals d'any i podria ser una direcció general o una subdirecció, tot i que encara no està tancada.
També s'ha acordat la creació d'un grup de juristes de la Generalitat per donar suport al procés de reforma administrativa, coordinat per la Secretaria General de Presidència, i dissenyar un nou model integrat d'atenció ciutadana que sigui 'omnicanal' i on es prioritzi la presencialitat.