En directe

Debat de candidats del 12-M a La Sexta, en directe: les frases més destacades

Salvador Illa, Pere Aragonès, Josep Rull, Ignacio Garriga, Laure Vega, Jéssica Albiach, Carlos Carrizosa i Alejandro Fernández participen en el segon debat televisat de la campanya electoral catalana

Candidats 12-M debat La Sexta
Candidats 12-M debat La Sexta

La segona i última setmana de campanya comença forta. És l'últim dia que es poden publicar enquestes electorals, amb el CIS donant la victòria al PSC de Salvador Illa. I aquest dilluns a la nit els candidats es veuran les cares al segon debat televisat que s'emet a La Sexta a partir de les 21.45 hores. Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Josep Rull (Junts), Ignacio Garriga (Vox), Laure Vega (CUP), Jéssica Albiach (Comuns Sumar), Carlos Carrizosa (Cs) i Alejandro Fernández (PP) es retroben i responen les preguntes d'Ana Pastor. 

Bernat Surroca i Oriol March
06 de maig del 2024
Actualitzat el 06 de maig a les 23:45h

Fins aquí el minut a minut de Nació, gràcies per seguir-nos!

Acaba el debat de La Sexta i tanquem el minut a minut de Nació. Gràcies per seguir-nos! 

Acaba el debat de la Sexta amb els minuts d'or dels candidats

Acaba el debat de la Sexta amb el minut d'or de cada candidat. El PP ha demanat el vot per acabar amb el procés. El PSC ha defensat que cal obrir una nova etapa després de deu anys perduts i ha situat els socialistes com el camí per superar els governs d'ERC i Junts i apostar pel diàleg i els serveis públics. Junts ha defensat la Catalunya integradora i ha assegurat que Puigdemont és l'únic capaç de liderar l'independentisme i enfrontar-se a l'Estat quan toqui. Per la seva banda, ERC ha dit que el projecte del PSC és el de la Moncloa i que Junts només es limita a Puigdemont, i ha defensat el vot als republicans per fer polítiques d'esquerres i avançar cap a la independència. La CUP ha dit que cal una Catalunya que no sigui "submisa ni nostàlgica" i ha defensat que el vot als cupaires és "el que més temen". Per últim, els comuns han centrat la seva intervenció en la necessitat de prioritzar l'habitatge en la nova legislatura. 

L'1x1 del debat de La Sexta: qui en surt reforçat i qui en surt perjudicat?

El segon debat televisat de candidats -aquest cop a La Sexta- ha tornat a consolidar la visió que el més important dels comicis no és tant què passi el 12-M, sinó l'endemà. La confrontació entre els vuit representants -Salvador Illa, Pere Aragonès, Josep Rull, Laure Vega, Jéssica Albiach, Carlos Carrizosa, Alejandro Fernández i Ignacio Garriga- ha servit per consolidar la idea de bloqueig de cara als pactes, i també per exemplificar fins a quin punt la gestió s'ha imposat al procés com a marc principal de la política catalana. Aquest és l'1x1 del debat per saber qui en surt reforçat i qui en surt perjudicat de cara a la setmana decisiva de la campanya electoral.

Llegeix aquí l'1x1 sencer.

Aragonès demana el vot per aconseguir el referèndum la propera legislatura

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha dit que si pot continuar com a president hi haurà referèndum. Ha destacat la feina feta per posar fi a la repressió. "Ens deien que no hi hauria amnistia i ara anem comencem la segona fase", ha afirmat. Així, ha demanat el vot per aconseguir que Catalunya pugui votar el seu futur en aquesta propera legislatura. El candidat de Junts, Josep Rull, ha dit que les discrepàncies cal resoldre-les a les urnes i ha assegurat també que igual que es va aconseguir l'amnistia s'aconseguirà el referèndum. El candidat del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que no comptarà amb el suport dels socialistes perquè "és divisiu". Des dels comuns, Jéssica Albiach ha celebrat la desjudicialització del procés i ha carregat contra Junts per dir que és el mateix un govern del PSOE i Sumar que un del PP i Vox.

Illa lamenta la "por de decidir" del Govern amb les infraestructures

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha dit que el Govern té "por de decidir" en matèria d'infraestructures. Illa ha defensat la B-40 i l'ampliació de l'Aeroport del Prat. En matèria de Rodalies, ha aplaudit la decisió d'Aragonès de nomenar Pere Macias com a comissionat del traspàs de Rodalies. "Dono suport al traspàs de Rodalies perquè va en la línia de la col·laboració", ha dit. Josep Rull ha retret a Illa que parli de "bona gestió" i ha recordat Rodalies o el corredor mediterrani. Sobre l'Aeroport, ha dit que més que parlar de la infraestructura cal que pugui competir amb Barajas. "Amb low-cost no es pot potenciar l'economia de valor afegit", ha recordat, i ha destacat que cal tenir capacitat de prendre decisions estratègiques.

Albiach qualifica Illa i Rull de "la coalició de l'asfalt"

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha qualificat Illa i Rull de "la coalició de l'asfalt", perquè la seva proposta passa sobretot per construir més carreteres -com ara la B-40- i no prioritzen els trens. En matèria d'infraestructura, Aragonès ha situat les Rodalies com la més important i ha retret al PSOE la mala gestió, amb el suport dels comuns. "El traspàs de Rodalies és a prop", ha dit. En ple debat sobre infraestructures, Carrizosa ha tret dues fotografies per criticar Puigdemont.

Albiach i Vega retreuen a la dreta que aposti per rebaixar impostos

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha defensat desplegar l'Estatut en relació amb el finançament i ha dit que en deu anys "no s'ha fet res". "Ho faré amb col·laboració i lleialtat amb el govern espanyol", ha dit. Jéssica Albiach ha defensat una reforma del model de finançament, però sense abaixar els impostos i ha retret a Rull que aposti per aquesta via. "D'on traiem els diners?", ha preguntat. El candidat de Junts ha respost que cal "recuperar els recursos" que marxen a Madrid i no tornen. Al seu torn, Laure Vega ha qualificat de "saqueig" tot el que s'ha defraudat a Catalunya i ha defensat que cal mantenir els impostos, començant pel de successions.

Rull denuncia el dèficit fiscal i avisa que això no es pot compensar amb més impostos

El candidat de Junts, Josep Rull, ha denunciat el dèficit fiscal "brutal" que pateix Catalunya, de 22.000 milions d'euros anuals. Així, ha dit que no es pot compensar el dèficit incrementant els impostos, que serveix perquè Madrid els pugui abaixar. Rull ha dit que no s'han de treure més recursos de les classes mitjanes a través d'impostos, sinó corregir el dèficit fiscal. "S'han de recuperar els recursos que marxen", ha dit. El dirigent independentista ha denunciat també la baixa execució pressupostària en els pressupostos de l'Estat.

Rull avisa que la "hiperegulació" del mercat de l'habitatge fa pujar els preus dels pisos

El candidat de Junts, Josep Rull, ha avisat que la "hiperregulació" en matèria d'habitatge no és útil i fa que pugin els preus. En aquest sentit, ha proposat finançar el 20% d'entrada per accedir a les hipoteques. Pel que fa al PSC, Salvador Illa ha defensat construir 200.000 pisos fins al 2030.

La CUP defensa que cal més parc públic d'habitatge i reivindica la feina feta pel Sindicat de Llogateres

La candidata de la CUP Laure Vega ha dit que "cal més parc públic d'habitatge" i ha destacat la feina feta pel Sindicat de Llogateres. El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha proposat que els joves que comprin el primer habitatge no hagin de pagar impost de transmissions. Pel que fa als comuns, han avisat que no hi haurà Govern amb els seus vots si no se situa l'habitatge com a prioritat. "És urgent regular els lloguers de temporada", ha afirmat. Aragonès ha defensat la feina feta en matèria d'habitatge. "Hem regulat els pisos turístics i hem posat un topall del lloguer; tot això pot estar en risc si canvia el Govern", ha dit. 

El més llegit