Els comuns obligaran ERC i Junts a posicionar-se sobre l'impost de patrimoni al Parlament

La necessitat de mantenir o no l'impost de patrimoni serà una de les proposicions que els comuns portaran al debat de política general; Junts va aprovar durant el seu congrés la voluntat de revisar aquest impost

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid.
El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid. | En Comú Podem
20 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:52h
El debat de política general al Parlament comença a prendre forma. Començarà el dimarts vinent a les 11.30 hores del matí amb el discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i acabarà el divendres amb les propostes de resolució dels partits. Aquesta setmana els grups polítics, en un continu degoteig, aniran explicant algunes de les iniciatives que presentaran. Aquest dimarts ho han fet els comuns, que han avançat que portaran a votació el debat sobre la fiscalitat amb una proposta sobre la necessitat de mantenir o no l'impost de patrimoni, un nou pols que podrà esquerdar encara més les relacions entre ERC i Junts, que tenen visions oposades sobre aquesta qüestió.

"Volem que el Parlament es manifesti sobre la necessitat de mantenir l'impost del patrimoni a Catalunya. Només el paga l'1% dels catalans. Volem que s'expresi el compromís i l'aposta per mantenir l'impost", ha declarat el portaveu dels comuns, David Cid, en roda de premsa, després d'alertar que revisar aquesta fiscalitat, com ha proposat Junts, seria "fer una passa enrere". "Madrid i Andalusia ja han anunciat que suprimeixen l'impost de patrimoni per seguir aprofundint en la seva voluntat de ser un paradís fiscal pels rics, i davant d'aquesta realitat cal que el govern es posicioni: comparteixen el projecte fiscal d'Ayuso?", ha preguntat el portaveu. 

Des de l'espai dels comuns, han incidit que Catalunya no ha d'aspirar a ser "l'Andorra del sud o la platja de Madrid" i que, per tant, no es pot renunciar a tributs "clarament redistributius" com és el de patrimoni. Per últim, els comuns, que fa temps que es reivindiquen per entrar a negociar als pressupostos, han fet un advertiment als dos partits del Govern: "Si no hi ha un compromís clar en aquest sentit, que no comptin amb nosaltres pels pressupostos". 

Va ser a mitjans de juliol quan Junts va reobrir el meló de la fiscalitat, en el marc del congrés del partit. La ponència sectorial va acordar treballar per la supressió de l'impost de successions i donacions i obrir el debat sobre la convenència d'abordar la supressió de l'impost de patrimoni. Pocs dies després, en sessió de control, Aragonès va rebutjar aquestes decisions en matèria fiscal adoptades pel socis, i va defensar mantenir figures impositives "redistributives". A més, va alertar que la supressió d'aquests impostos no forma part del pla de Govern acordat entre ERC i Junts.

Ara els dos partits s'hauran de posicionar amb el seu vot en el debat de política general, el test d'estrès dels dos partits del Govern tot i que aquest dimarts Junts ha rebaixat el to i ha negat que aquest debat sigui, com va apuntar inicialment, "el límit" per prendre la decisió sobre la possible sortida de Govern. Sigui com sigui, aquesta votació podrà també marcar la imminent negociació dels pressupostos de la Generalitat. En aquesta equació, tot indica que Junts es podria quedar sol defensant la reforma fiscal, ja que a banda de la negativa d'ERC, els possibles socis per negociar -PSC, CUP i comuns- ja s'han manifestat contraris a eliminar els impostos vigents.