ERC prepara un equip per difondre a la comunitat internacional un eventual triomf sobiranista

Marta Rovira afirma que el seu candidat és Junqueras i no es mulla en relació a si investiria Puigdemont en cas que assisteixi al ple del Parlament | La republicana apunta que la llei de transitorietat estava preparada per a "un escenari de mínima decència democràtica" de l'Estat i deixa obert com aplicar-la en funció del resultat electoral

15 de desembre de 2017, 12:34
Actualitzat: 16:53h

Marta Rovira, amb el director de l'ACN, Marc Colomer. Foto: ACN


ERC aspira a forçar que l'Estat s'assegui a negociar la independència i a guanyar aliances internacionals que també facilitin aquestes converses. Així ho ha detallat aquest divendres la secretària general del partit, Marta Rovira, en una roda de premsa a l'ACN en què ha anunciat que ja està preparant "un equip de gent preparada per explicar i comunicar a les cancelleries que estan seguint el procés quin és el resultat electoral", just l'endemà de les eleccions, per mirar de fer entendre que l'independentisme s'ha imposat i cal donar una sortida política a aquesta reivindicació.

Tot seguit, un cop s'investeixi un "Govern fort" que hauria d'integrar totes les forces independentistes, també notificaran al govern espanyol aquests resultats i el programa amb què s'ha constituït l'executiu. Tot i això, no ha volgut avançar més esdeveniments, a l'espera de com es llegeix una eventual victòria d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP a nivell internacional i estatal, ja que no vol condicionar "una negociació que no ha començat" i ha afegit: "No ens lligarem de mans i peus, no posarem terminis". "Ara més que mai hi ha un seguiment extraordinari del resultat, és el referèndum que mai no s'havien obert a negociar", ha asseverat.

En aquest sentit, ha insistit que la via cap a la República que defensa ERC "és la del diàleg i la negociació" i que, en tot cas, és l'Estat qui no vol pactar res. "Si l'estat espanyol rebutja aquesta crida, no esperarem per treballar contra la pobresa energètica, per la igualtat entre homes i dones o per implantar la renda garantida de ciutadania", ha exposat, però sí que ha condicionat la represa del full de ruta previ fixat en la llei de transitorietat, ja que s'ha demostrat que el govern espanyol "està disposat a tot, a quedar degradat a nivell internacional, a usar la repressió judicial o econòmica", mentre que la Generalitat estava preparada per implantar la República "era un escenari de mínima decència democràtica".

Full de ruta condicionat al resultat

Tot i això, ara creu que l'Estat "no es pot permetre més rebaixar l'estat de dret, vulnerar llibertats civils i polítiques i l'ordre institucional" i vincula els ritmes del procés al resultat del 21-D. Igualment, ha fet certa autocrítica en relació a la gestió de la informació cap a la ciutadania i ha apostat per oferir "més concertació i compartir la informació amb la ciutadania" i, per tant, tenir "menys paternalisme".

Per altra banda, ha confiat que una victòria independentista permeti al seu cap de llista, Oriol Junqueras, sortir de la presó fruit d'una negociació política, ja que veu clar que "el poder judicial està clarament influït per uns determinats interessos polítics". Serà, per tant, un factor que voldrà "fer valdre en el règim penitenciari" per permetre-li "recollir l'acta de diputat i ser investit president de la Generalitat".

El candidat és Junqueras

En aquest sentit, Rovira assegura que Junqueras és "el millor candidat per liderar la nova etapa de construir la República". Tot i això, ha reconegut que encara no s'ha "parlat de pactes post-electorals, però és evident que, entre les forces republicanes hi ha el compromís d'implantar el mandat" i "ERC en serà lleial". Preguntada directament per si votarien la investidura de Carles Puigdemont en cas que assistís al Parlament, com ha afirmat que farà, ha tirat pilotes fora: "El que no farem avui, sense unes majories parlamentàries, sense saber les sorts legals de cadascú, és discutir quina fórmula usarem, però la trobarem".

En tot cas, ha puntualitzat que, "perquè hi pugui haver un mandat posterior, cal que hi hagi un mandat fort, contundent i indubtable" i ERC serà "garantia de govern independentista, d'un debat constituent, d'implementar tots els compromisos polítics que estan suspesos o bloquejats" i té clar que vol pactar el Govern amb les altres candidatures independentistes. De fet, ha rebutjat replicar el candidat de Junts per Catalunya Jordi Turull, que ha acusat ERC d'avalar el 155 si no investeix Puigdemont, ja que "cadascú fa la seva campanya". "El nostre candidat és Oriol Junqueras", ha recordat, i ha confiat que "no serà problemàtic l'entesa després del 21-D".

Govern obert als "comuns"

Així mateix, ha tornat a rebutjar qualsevol pacte amb el PSC, com va reclamar el cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, i, com va fer dijous en un acte amb ex dels socialistes, ha explicat que ja s'han entès per fer una candidatura conjunta amb els representants del socialisme democràtic amb què es volien entendre i ha acusat Miquel Iceta de "ser un delegat de Mariano Rajoy". D'aquesta manera, ha ratificat la voluntat d'impulsar un Govern amb Junts per Catalunya i ERC i ha deixat la porta oberta als "comuns" per sumar-s'hi o no: "Són ells els que han de decidir amb qui volen estar, si volen donar suport a les propostes de PP, PSC i Cs o sumar-se a una entesa entre els que hem començat un camí perquè aquest país pugui progressar socialment i econòmicament".

En aquesta línia, ha avançat que establiran "ponts entre les forces republicanes, després d'establir-los amb el PDECat i la CUP" per dotar de "molta més transversalitat i diversitat en un Govern fort" que vol obert. "Si sumem més, més forts seran els acords", ha afirmat.

La victòria, entre ERC i Cs

Pel que fa a les enquestes, Rovira ha afirmat que evidencien que, tal com defensen els republicans en els mítings, "la victòria se la disputen ERC i Cs" i ha criticat de la formació d'Inés Arrimadas que "volen tensionar l'escola pública catalana o l'actuació dels Mossos". Així mateix, ha apuntat que no dimitirà si finalment no guanya els comicis i seguiria treballant per la independència i ha defensat que la victòria dels partidaris de la República no ha de ser necessàriament amb vots, tot i que aspira a que així sigui: "Les eleccions no són la millor fórmula, però han volgut que anem a unes eleccions, i aquestes es valen en la majoria d'escons".