- El pactòmetre del 12-M: qui suma amb qui?
- Tots els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12-M
La CUP assumeix els mals resultats a les eleccions catalanes -precedits de dos càstigs electorals previs a les municipals i les espanyoles- i fia la cura de la ferida al procés de repensament estratètic que tenien engegat: el Procés Garbí. "És evident que necessitem aquest procés de debat profund". "No hem sabut revertir la tendència", ha analitzat la cap de files cupaire Laia Estrada en la seva primera compareixença pública l'endemà del 12-M, en una entrevista a Els matins de TV3. Ara, la seva discussió interna els ha de permetre "analitzar en profunditat" el paper dels anticapitalistes "a les institucions", ha insistit la diputada electa.
Ara bé, sobre les decisions pràcticament immediates, com el possible suport a un PSC guanyador de les eleccions que intentarà capitalitzar suports parlamentaris amb un discurs que adverteixi de la presència contra la dreta i l'extrema dreta, Estrada ha remarcat que amb el PSC "no hi ha entesa possible" i que "no hi ha modificacions". Quan l'entrevistadora ha demanat si això deixava la porta a oberta a un canvi de posició els darrers dies, la representant dels anticapitalistes ha insistit a negar-ho. "No ens desdirem del que hem dit fa dos dies", ha apuntat. Durant la campanya electoral, els cupaires han repetit una vegada i una altra que els socialistes catalans són "els més de dretes" i "més espanyolistes" de la seva història, un fet que xoca amb els dos grans eixos polítics de la CUP.
Amb quatre diputats -venien de tenir-ne nou- la CUP ara ha de plantejar quines contradiccions assumeix o quin rumb de mandat comencen a traçar. En el joc de les aliances, la seva posició és complicada d'integrar amb l'actual aritmètica parlamentària, ara ja sense majoria independentista. Sobre un eventual suport a Junts els pròxims dies o setmanes, la segona força de les eleccions, Estrada ha estat menys contundent i ha tornat a la fórmula matisada amb què va iniciar la campanya. "Haurem de veure què és el que vol fer Carles Puigdemont", ha remarcat la cap de llista cupaire, en relació a quin és el model de país que proposen els posconvergents i si estan disposats a deixar de banda l'agenda econòmica més liberal. Sigui com sigui, la diputada reconeix que "serà complicat" entendre's, a banda de constatar que actualment no tenen cap majoria que confirmi que els seus vots servirien perquè Junts governi. A banda, també ha entrat a valorar l'expressió que aquest diumenge va brandar l'expresident Carles Puigdemont quan va projectar un govern "d'obediència netament catalana". Laia Estrada considera que és un terme "bastant ambigu" que "obre un retorn a l'autonomisme" ja que no proposa "un govern d'obediència al procés independentista".
Pel que fa als possibles pactes, la representant dels anticapitalistes ha assegurat que en les primeres hores després dels comicis no han rebut "cap missatge". De moment, la CUP segueix al còrner.