Feijóo ataca Sánchez pel «pla de censura»: «No es veia una cosa així des de Franco»

El president del govern espanyol demana al líder del PP que "canviï el xip" després del primer intercanvi parlamentari del curs, en el qual els conservadors tornen a posar el focus en el finançament singular previst per a Catalunya

Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres al Congrés.
Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres al Congrés. | Europa Press
18 de setembre de 2024, 10:30
Actualitzat: 10:37h

El pla de regeneració presentat aquest dimarts per la Moncloa ha derivat en una nova picabaralla dialèctica entre Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez. "Vostè ja ha dit com començarà el curs: amb una ofensiva contra jutges, periodistes i mitjans. És un pla de censura. La seva concepció bananera del poder no té final", ha apuntat Feijóo en l'arrencada de la sessió de control, durant la qual també ha aprofitat per carregar contra la política exterior -Veneçuela- i contra la "quota catalana". "No es veia una cosa així des de Franco", ha apuntat el líder del PP, en referència a la situació general. "Aquest és un govern de diàleg i acord", s'ha escudat el president espanyol.

"Ja hem tirat endavant 20 projectes de llei en aquesta legislatura, i n'hi ha trenta en tramitació", ha indicat Sánchez, que ha retret a Feijóo que només comparegués deu vegades quan era president gallec. El líder del PSOE ha tret pit de la bona marxa de l'economia. "Les dades conviden a l'optimisme. I al davant hi tenim una oposició avinagrada", ha remarcat Sánchez. Feijóo ha ironitzat amb el nomenament de Teresa Ribera com a vicepresidenta de la Comissió Europea, i ha recordat que va perdre les eleccions espanyoles davant del PP. "Vostès diuen que Espanya es trenca, que s'enfonsa. No és així. Queden tres anys de legislatura", ha ressaltat el dirigent socialista en el torn de rèplica.

Al llarg de la sessió de control, tant a Sánchez com als ministres, el finançament singular per a Catalunya ha estat protagonista. Feijóo s'hi ha referit de passada, mentre que Cuca Gamarra, secretària general del PP, ha aprofitat aquesta carpeta per atacar la vicepresidenta María Jesús Montero. La dirigent socialista s'hi ha tornat lamentant el "desmuntatge" dels serveis públics quan governaven els populars, i carregant contra el fet que hi hagi comunitats -com ara Madrid- que apostin per tenir més recursos del model de finançament i després aprofitin per abaixar els impostos. Una tendència en la qual també hi ha situat el popular Juan Manuel Moreno Bonilla, president d'Andalusia.