Felip VI diu que assumirà els «costos» de complir la Constitució en el desè aniversari del regnat

Després d'una dècada convulsa, el monarca defensa la "coherència" de la seva actuació com a cap d'estat i assegura que "seguirà endavant"

La família reial, aquest dimecres, al Palau Reial.
La família reial, aquest dimecres, al Palau Reial. | europa press
19 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:01h

Dia de festa grossa a Madrid amb motiu de la celebració dels 10 anys de regnat de Felip VI. Una jornada que ha servit per apamar la solidesa de la institució enmig del clima més crispat que s'ha viscut en dècades en la política espanyola. El Palau Reial ha estat l'escenari del gruix dels actes. 

En un discurs davant de representants dels alts poders de l'Estat, Felip VI ha subratllat el seu "compromís ferm de lliurament total a Espanya", assegurant que "sempre se cenyirà" al que estableix la Constitució i als seus valors. Ha fet una referència a la "coherència amb els compromisos assumits" i al lema que ha triat per celebrar aquests 10 anys de regnat, que és "servei, compromís i deure". El monarca ha repetit en vàries ocasions que és un "rei constitucional" i que sempre ha estat disposat a entomar els "costos personals" que pugui comportar exercir les seves funcions. Ha acaabt assegurant que "seguirà endavant amb la mateixa actitud".  

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat present en la cerimònia celebrada a l'interior, junt amb representants de tots els poders de l'Estat. Però l'actitud de l'executiu amb motiu d'aquesta celebració ha estat de perfil baix. Ahir, després del consell de ministres, la portaveu, Pilar Alegría, va referir-se als 10 anys de regnat al final de la seva intervenció inicial, però breument i sense donar un gran pemfasi a les seves paraules, tot "agraint" al monarca la seva tasca i el seu "compromís i lleialtat". Des del seu compte a X, Sánchez ha expressat l'"enhorabona per aquesta primera  dècada representant i servint Espanya amb exemplaritat, lleialtat i transparència".

El PP fa pinya amb Palau

El principal partit de l'oposició ha estat més emfàtic en les lloances al monarca. Alberto Núñez Feijóo ha assegurat que "durant aquests 10 anys, Felip VI ha estat l'espanyol que més ha complert amb el seu deure i la monarquia, la institució que més estabilitat ha aportat al nostre país", annexant al text un vídeo amb diverses intervencions del monarca, com una on es presenta com el garant de "la unitat i permanència d'Espanya".

 

Qui s'ha afegit a la celebració ha estat l'expresident Mariano Rajoy, qui estava al capdavant de l'executiu en el moment de l'abdicació de Joan Carles I i la proclamació de l'actual monarca. Rajoy ha elogiat la figura del rei emèrit, que ha qualificat de "magnífica", ha elogiat el PSOE d'Alfredo Pérez Rubalcaba per haver cooperat en l'operació de l'abdicació i ha aprofitat per criticar l'executiu de Sánchez, al dir que ara un acord així seria "impossible". Rajoy també ha atacat Sánchez per la llei d'amnistia, que ha titllat de "bufetada a l'acord constitucional".    

Reapareix l'antimonarquisme ultra

L'extrema dreta ha estat un dels suports més entusiastes a la monarquia des de l'1-O. I, sobretot, des del discurs reial del 3-O. Però s'està obrint una esquerda en aquest suport. L'aparició d'una nova formació ultra, S'ha acabat la festa, de Pérez Alvise, ha afegit una divisió en el bloc de dreta extrema. Alvise ha aprofitat la signatura de la llei d'amnistia per atacar explícitament el monarca. En una intervenció al programa El Mundo en Rojo, del canal ultra Distrito TV, va dir: "Si el rei d'Espanya signa una cosa que és contrària al marc constitucional, no està complint la seva tasca. La pregunta òbvia dels espanyols és aleshores perquè collons serveix el rei". 

El posicionament d'Alvise ha condicionat el de Vox, que aquests dies fa equilibris entre el que fins ara ha estat una línia ultramonàrquica i el temor a ser superats per la dreta per l'agitador, elegit eurodiputat. Aquest dimecres, la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, ha felicitat el rei, tot dient que el govern de Sánchez "amenaça la Corona" perquè té un pla per "destruir-la". Sense pronunciar-se en favor que el rei es negués a signar la llei, ha acusat l'executiu d'"obligar el rei" a fer-ho i ha demanat a la monarquia "un esforç per defensar-se".  

Mentre el silenci de les forces a l'esquerra del PSOE ha estat clamorós davant la celebració, els actes al Palau Reial han mostrat l'esforç fet per la Zarzuela per defensar el seu sentit, amb tot tipus de gestos. Des de la litúrgia de la sortida de la família reial al balcó que dona al pati d'armes, amb els reis, la princesa Leonor i la infanta Sofia, a la concessió de l'Orde del Mèrit Civil a 19 ciutadans, un per cada comunitat més les ciutats africanes de Ceuta i Melilla, per haver fet tasques de servei a la societat. 

 

Arxivat a