Horari dels col·legis electorals per a les eleccions europees: quan obren i quan tanquen?

Els ciutadans poden emetre presencialment el vot des de les nou fins a les 20 hores, i durant el dia es comunicaran dues dades de participació

Una urna de les eleccions europees
Una urna de les eleccions europees | Adrià Costa
Lluís Girona Boffi
06 de maig del 2024
Actualitzat el 03 de juny a les 17:31h

Ja estem oficialment (un altre cop) en setmana d'eleccions. La jornada electoral del pròxim 9 de juny tria, de la mà de milers de ciutadans de Catalunya i de la Unió Europea, la composició del Parlament Europeu en la pròxima legislatura. Després d'una campanya poc seguida i de l'intercanvi de propostes entre els candidats, ha arribat el moment de la veritat.

Però, com funcionen els comicis? Els membres de les meses electorals, que ja fa dies que han rebut l'encàrrec, estan citats a les 8 hores per preparar tot el necessari perquè la votació es pugui dur a terme amb normalitat. Si és així, a les 9 hores obriran tots els col·legis i els més matinadors ja podran votar. Durant el dia es coneixerà la mateixa dada en dues ocasions: la de participació, a les 14 i a les 18 hores.

Quan tot això hagi passat, s'aproparan les hores decisives. A les 20 hores tancaran de manera oficial tots els col·legis. Ara bé, els resultats no se sabran de manera immediata. I és que està prohibit difondre els resultats fins a les 23 hores, moment en què tots els països ja hauran tancat els els centres de votació. També és cert que quan arribi l'hora, els resultats que es faran públics de Catalunya comptaran amb un percentatge de vot molt elevat.