Illa avisa els independentistes de cara a les negociacions: «Cal tocar de peus a terra»

El líder del PSC demana "humilitat" a ERC i Junts, i que "respectin" els resultats electorals: "Catalunya no pot perdre més temps"

Salvador Illa, amb Teresa Ribera en un acte de campanya de les eleccions europees
Salvador Illa, amb Teresa Ribera en un acte de campanya de les eleccions europees | Albert Hernández / ACN
02 de juny del 2024

Salvador Illa ha enviat un missatge als independentistes, i especialment a ERC, de cara a les negociacions per formar la mesa del Parlament i per a la investidura. En un acte aquest diumenge a Lleida, el líder del PSC i guanyador de les eleccions, ha demanat "respecte" als resultats electorals i "humilitat" als partits independentistes, que han perdut la majoria absoluta.

Davant les advertències dels republicans, que demanen abordar el referèndum i un finançament singular si els socialistes volen la presidència de la Generalitat, Illa ha demanat "tocar de peus a terra". "He vist gent fent-se el milhomes i cal humilitat, tocar de peus a terra i generositat", ha advertit, i ha deixat clar que "ningú no té un dret preferent" per governar Catalunya.

El PSC manté converses discretes amb tots els partits, menys amb l'extrema dreta deVox i Aliança Catalana. Els socialistes miren de blindar-se i aposten perquè no transcendeixi res del que s'està parlant amb la resta de partits, començant per la configuració de la mesa que els independentistes miren de controlar amb un pacte entre Junts, ERC i la CUP

"Convé discreció, claredat i coherència", ha demanat Illa des de Lleida. També ha fet una crida a tots els partits a "no fer perdre el temps" a la ciutadania, i malgrat assegurat que el PSC tindrà "paciència", ha advertit que "Catalunya no pot esperar massa més, ja portem massa temps perdut".

El dia 10 de juny es constituirà el Parlament i es triarà la presidència de la cambra. Tot apunta que les negociacions s'acceleraran els dies o hores prèvies. La prioritat del PSC passa per un acord amb ERC i els comuns, tant a la mesa com per aconseguir la presidència de la Generalitat. 

Els republicans tenen la clau, però no cediran els vots sense contrapartides. "No ens fa por anar a eleccions", va dir Marta Rovira, que pilota les negociacions des de Ginebra. Mentrestant, el candidat de Junts a Europa, Toni Comín, ha advertit que si el PSC no facilita la investidura de Carles Puigdemont, la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa estarà en dubte.