ERC promet «recomençar» després de l'amnistia i adverteix el PSOE del següent pas: finançament i referèndum

Els republicans celebren la desjudicialització amb un acte a Vic, ciutat de Marta Rovira, des d'on reivindiquen les "dones republicanes" que han fet possible la llei

ERC celebra un míting de les europees a l'Edifici el Sucre de Vic.
ERC celebra un míting de les europees a l'Edifici el Sucre de Vic. | Marc Puig / ERC
01 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:22h

Els aplaudiments no han cessat cada vegada que s'ha fet una referència a Marta Rovira. Vigatana, la secretària general d'ERC ha viscut aquest dissabte l'escalf -telemàtic- de la seva ciutat en un míting que el partit ha organitzat a l'Edifici el Sucre de la capital osonenca per celebrar l'aprovació de l'amnistia. A les primeres files, els pares de la dirigent, sempre habituals en els actes que el partit ha celebrat a Vic perquè el seu exili no caigui en l'oblit. Telemàticament, Rovira ha dedicat bona part del seu discurs a "agrair" la feina de totes aquelles persones que han treballat dins del partit per l'amnistia. Entre el públic s'ha deixat veure més d'una llàgrima. Rovira ha assegurat que la llei és un pas que moltes persones necessitaven per recuperar els seus drets civils i polítics, i ha promès que per ERC, ha estat una "victòria" per recomençar i avançar cap al finançament singular i el referèndum.

MPP 2104
Els pares de Marta Rovira, durant l'acte a Vic - Marc Puig / ERC

Abans de començar, a la porta del recinte, el president del partit, Oriol Junqueras, ha saludat un a un tots els assistents. Ja a punt de començar l'acte, hi ha hagut una aparició sorpresa, lla del president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, que està mantenint un perfil baix en la campanya de les europees després d'anunciar que plega per la patacada del 12-M. Ha estat rebut amb una gran ovació i amb crits de "president". Entre el públic, una gran representació del Govern amb consellers com Roger Torrent, Carles Campuzano, Manel Balcells, Ester Capella o Natàlia Garriga. I dalt l'escenari, a banda de Junqueras i Rovira, han intervingut la represaliada per Tsunami Democràtic Marta Molina, també Ruben Wagensberg de manera telemàtica, les expresses polítiques Carme Forcadell i Dolors Bassa, la candidata a les europees, Diana Riba, i el president de la Fundació Irla, a través d'un vídeo, Raül Romeva.

Rovira ha insistit, en la seva intervenció, que amb l'amnistia no s'acaba res, responent al que ha anat predicant el PSOE i el PSC. En aquest sentit, ha fet un avís clar als socialistes, amb qui es troba negociant per la constitució de la mesa del Parlament i la hipotètica investidura de Salvador Illa: el referèndum és el "mínim", i el finançament singular el "pas previ". "Els que diuen que tot s'ha acabat, que prenguin nota. Toca seguir i persistir. Si algú vol alguna cosa d'ERC, ja sap on som. No deixarem fer servir els nostres vots per fer un president sense programa a Catalunya, volem que Pedro Sánchez es posi al costat de la gent. El primer pas és la sobirania fiscal i després fer possible la democràcia", ha declarat. En ple debat intern sobre els lideratges a ERC, Rovira ha assegurat que el partit només té una ànima: independència i progrés social.

Junqueras ha estat l'encarregat del discurs que ha enaltit l'orgull de la militància. Un discurs similar al que va protagonitzar durant els actes de les eleccions catalanes, en el qual situava la militància com a "imprescindible" pels avenços. En aquest sentit, ha repetit que va ser la gent del partit la que va "repartir les urnes" l'1-O, i que la policia no en va poder "trobar ni una", cosa que significa una "victòria". Així mateix, ha tret pit de què cap dirigent d'ERC al Govern, al contrari de Junts, "abandonés les seves funcions". També ha reivindicat que presideix el partit amb més "represaliats" de la història. A partir d'aquí, ha reivindicat la necessitat de ser un "projecte inclusiu, valent i generós". 

En aquest punt, ha insistit que ERC ha de ser capaç "d'interpel·lar les majories del país", una de les reivindicacions que més defensa el líder republicà, que va en la línia d'"eixamplar la base". "Serem més en la mesura que sapiguem explicar els perquès. La causa ha d'interpel·lar a les majories del país, a la gent que pateix cada dia", ha afegit. També ha receptat "modèstia", però tot seguit ha transmès a les bases que són "imprescindibles". Un al·legat final: toca "teixir complicitats" amb el món del treball, la cultura o les entitats socials. 

Forcadell i Bassa, teloneres de l'acte, han fet valdre que l'amnistia "porta el nom de dones republicanes", referint-se a la feina de Rovira i Marta Vilaret, clau en l'elaboració i negociació de la llei. L'expresidenta del Parlament ha situat la votació de dijous al Congrés com un "triomf de l'independentisme", però ha avisat que ERC, "acostumada a la repressió", lluitarà encara "amb més força per aconseguir la independència". L'exconsellera Bassa ha reivindicat el Govern que va fer possible l'1-O, que no va "defallir ni un moment", i ha assegurat que van fer-ho "el millor que van saber", malgrat que no s'aconseguís la independència. "L'amnistia és una victòria del moviment independentista versus el regne d'Espanya", ha reblat Bassa.

Finalment Riba, celebrant l'amnistia, ha demanat el vot per Ara Repúbliques per guanyar "el pols" a Europa amb el referèndum. ERC espera que aquest sigui l'últim acte a El Sucre de Vic en què cal posar una pantalla telemàtica gegant. I que Rovira pugui seure, d'una vegada per totes, al costat dels seus pares abans de pujar a l'escenari.

MPP 2029
Marta Rovira, participant telemàticament a l'acte - Marc Puig / ERC