L'asteroide 2024 YR4 ja no es troba en la llista de màximes amenaces per a la Terra, però sí per a la Lluna. Aquest cos, que va ser detectat a finals de l'any 2024 per part d'un dels telescopis de la xarxa d'observació ATLAS, ara sembla que podria acabar estavellant-se contra la superfície lunar el 2032 amb una probabilitat del 2%.
Les noves observacions realitzades pel telescopi espacial James Webb apunten ara a aquesta possibilitat que, en cas de produir-se, suposaria una oportunitat sense precedents d'estudiar en temps real la formació de cràters lunars. Es podria monitorar en directe i, en relació amb la Terra, el xoc no tindria cap efecte.
Descobert el desembre del 2024 i amb una dimensió d'entre 40 i 100 metres, el YR4 s'havia convertit en l'asteroide més perillós detectat des que es tenen registres. El passat gener es van activar les alertes per aquest cos que, segons les primeres observacions, podia impactar contra la Terra. La data estimada era el 22 de desembre del 2032 i les probabilitats que això passés, inicialment, eren del 3,1%.
En aquell moment, l'Agència Espacial Europea (ESA) va activar el protocol habitual, que consisteix a situar l'asteroide en el nivell tres sobre deu de l'escala Torino de la Unió Astronòmica Internacional, que combina les probabilitats de col·lisió amb els possibles danys que produiria.
Ja llavors, l'escenari més possible era que el 2028 es pogués rebaixar o directament descartar el risc d'impacte. I les probabilitats es van desplomar a finals de febrer, menys d'un mes després de la primera alerta. L'Agència Espacial Europea va calcular després que la probabilitat de col·lisió era del 0,0016%, mentre que la NASA estimava un 0,0050%.
La roca també va passar a tenir un nivell de risc zero en l'escala de Torí. Els científics també van puntualitzar que la seva dimensió era insuficient per acabar amb la humanitat, però capaç de destruir una ciutat sencera.
De totes maneres, la seva aparició ha servit per recuperar els mecanismes internacionals de vigilància i reacció davant d'amenaces espacials, com ara el protocol de Seguretat Planetària que les Nacions Unides han activat per primer cop.