Illa es compromet amb el finançament sense acceptar «lliçons» de l'Espanya que «abaixa impostos»

El president reclama "coalicions àmplies d'esquerres" contra l'extrema dreta i garanteix un Govern "normal": "No farem miracles, però farem feina"

Salvador Illa, aquest diumenge a la Festa de la Rosa
Salvador Illa, aquest diumenge a la Festa de la Rosa | Nico Tomás / ACN
22 de setembre de 2024, 12:53
Actualitzat: 13:04h

Festa de la Rosa deslluïda. El gran acte socialista per arrencar el curs, que cada any es fa a la Pineda de Gavà, s'ha hagut de fer de manera ràpida pel risc de pluja, i sense la intervenció del principal protagonista, Pedro Sánchez. Només ha fet una breu intervenció Salvador Illa davant de 10.000 persones, segons dades oficials, equipats amb impermeables i paraigües a punt per si s'havien d'utilitzar. Finalment, el temps ha aguantat, i el president de la Generalitat ha traslladat un missatge de "compromís" amb els "acords", amb l'equilibri de defensar "amb convicció" el model de finançament, garantir la "solidaritat" amb la resta de l'Estat i no acceptar "lliçons" de qui "abaixa impostos i reclama recursos".

El PSC esperava exhibir el tàndem Sánchez-Illa, que governen l'Estat i Catalunya, però a primera hora ha quedat clar que no seria possible. Els organitzadors han anunciat que no hi seria el president del govern espanyol. Quan l'equip de Moncloa va confirmar l'assistència, a Pallars ja sabien que els horaris eren ajustats, perquè Sánchez viatja aquesta tarda a Nova York. La incertesa meteorològica ha fet que finalment s'hagi quedat a Madrid. S'han escoltat "oh" de decepció entre el públic quan l'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha anunciat oficialment que no hi seria.

En absència de Sánchez, la principal ovació se l'ha endut Illa, que ha proclamat la Festa de la Rosa del "compromís", cap de més important, si vol una legislatura fructífera, que l'acord per reformar el finançament. Mentre ERC reclama gestos i passos decidits en aquest àmbit -ho deia dissabte Marta Rovira-, el president ha refermat el compromís amb l'autogovern i amb els acords d'investidura, que ha promès defensar "amb convicció", i garantint la "solidaritat" de Catalunya amb la resta de territoris. "Estarem a primera línia de solidaritat", ha remarcat.

En aquest sentit, Illa ha exhibit sintonia amb Sánchez per calmar els barons del PP i desactivar l'ofensiva d'Alberto Núñez Feijóo. Ara bé, també ha advertit que no "acceptarà lliçons" d'aquells que "abaixen impostos i després reclamen recursos". "Això no és solidaritat, és una altra cosa", ha afirmat, en un missatge dirigit tant a les comunitats del PP com a les del PSOE que s'han oposat a la reforma del finançament. Sánchez s'ha començat a reunir aquesta setmana amb presidents de comunitats autònomes, bona part dels quals són populars, que ja han deixat clara l'oposició al finançament singular de Catalunya.

Aliances "d'esquerres" i compromís amb l'habitatge

Illa, que ha combinat català i castellà al seu discurs, ha ressaltat la importància dels valors d'esquerres i socialdemòcrates, i ha fet una crida a teixir "coalicions àmplies" en aquest sentit, per fer front a l'extrema dreta. Ha retret també la "dreta dubitativa" que no sap posar línies vermelles als discursos d'odi. En la línia de les polítiques d'esquerres, ha fet una defensa del dret a l'habitatge, en una setmana marcada per la decisió de Junts de tombar una llei per regular els lloguers.

"Hem de desplegar polítiques d'habitatge amb més energia que mai per combatre les desigualtats", ha remarcat. En un Govern que defensa la "prosperitat compartida", ha advertit que cal garantir que tothom té accés a un habitatge digne, per no posar en risc la igualtat.

Illa ha tret pit de les polítiques dels socialistes, que han permès desactivar l'independentisme, i ha agraït també el compromís de Sánchez amb Catalunya. Ha tancat files amb l'autogovern "fort" i amb el català, que "representa bona part de la identitat del país". Alhora, també ha refermat el compromís de "millorar Espanya". "Catalunya torna per millorar Espanya, i se n'haurien d'alegrar aquells que volen que en continuem formant part", ha ressaltat. 

Un Govern "normal": "No farem miracles, però farem feina"

Illa ha enviat un missatge de realisme: "No farem miracles, però farem feina". També ha promès una triple revolució. Després d'anys de governs independentistes, que segons Illa no han servit per fer avançar el país, el president s'ha compromès amb una triple revolució: "fer polítiques concretes, tenir un govern normal per un país normal, i actuar amb respecte i educació".