Illa es compromet al Parlament a desplegar el finançament singular: «L'acord es complirà»

El president de la Generalitat afirma que farà compatible la millora dels recursos i el manteniment d'una Catalunya "solidària" amb l'Estat; també fixa la lluita climàtica com una prioritat del Govern després de promoure l'ampliació de l'aeroport

Salvador Illa, en la sessió del Parlament d'aquest dijous
Salvador Illa, en la sessió del Parlament d'aquest dijous | Hugo Fernández Alcaraz
Joan Serra Carné / Bernat Surroca
05 de setembre de 2024, 09:55
Actualitzat: 12:33h

Aviat farà un mes queSalvador Illa va arribar a la presidència de la Generalitat i va configurar el Govern. Des d'aleshores, s'han celebrat tres reunions del consell executiu, que ja ha fixat prioritats, com l'ampliació de l'aeroport del Prat, el traspàs de Rodalies, el reforçament dels Mossos d'Esquadra o la lluita contra la sequera, a banda de començar a tramitar els pressupostos. Per qüestions de calendari, no ha estat fins aquest dijous que Illa ha detallat al Parlament l'estructura i la composició del nou Govern. En el seu missatge a la cambra, el president ha detallat que l'executiu perseguirà un "autogovern fort" i s'ha compromès a complir el desplegament del finançament singular, acordat amb ERC. "L'acord es complirà. Sé que costarà, però es complirà".

En una compareixença amb missatges clars, Illa ha dit que no defugirà la responsabilitat de materialitzar l'objectiu més ambiciós que emana dels pactes d'investidura. "Anirem per feina, pacientment, metòdicament", ha recalcat. Un missatge acompanyat d'un altre enunciat, més dirigit a Madrid: "Catalunya és solidària". Ho ha repetit en dues ocasions i ha afegit: "Catalunya no vol ser més que ningú però tampoc menys". Decidit a combatre també les veus crítiques -de barons del PSOE, del PP i també de Junts-, Illa ha recalcat que el "soroll" no frenarà el Govern del PSC. "No contribuirem, no alimentarem i no farem el joc als que només volen soroll", ha subratllat sobre les declaracions "grandiloqüents" en contra de l'acord de finançament.

Les declaracions d'Illa arriben l'endemà que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, també defensessin la via del nou finançament, amb l'afegit que aquesta negociació bilateral amb Catalunya anirà acompanyada de més recursos per a la resta d'autonomies. Com? Per la via de dotar de més recursos el fons de compensació interterritorial. Hi haurà més diners, segons la Moncloa, per a totes les comunitats.

El missatge d'Illa sobre el finançament s'ha completat amb un repàs exhaustiu dels objectius que hauran d'afrontar les 16 conselleries del Govern, amb les novetats de la creació dels departaments de Política Lingüística i Esports. Entre els eixos més destacats, el líder socialista ha detallat el respecte al medi ambient. "La prioritat ambiental és la primera prioritat del Govern", ha comentat. L'afirmació arriba la mateixa setmana que Illa anunciés la voluntat d'accelerar l'ampliació de l'aeroport del Prat, rebutjada per ERC i comuns.

El Govern, de fet, espera reactivar la comissió tècnica Estat-Generalitat i que a principis del 2025 ja hi hagi sobre la taula una proposta per materialitzar l'ampliació. Sobre el futur de l'aeroport del Prat, Illa ha exposat que qualsevol decisió que es prengui amb relació a la infraestructura "complirà amb les més estrictes exigències de la Comissió Europea" en matèria ambiental. També ha insistit que la "posició" del Govern es discutirà quan s'hagi fet el "treball tècnic". Ho ha dit després que ERC li recordés que no disposa de suports suficients per ampliar l'aeroport i que buscar altres aliances posa en risc els vots recollits a la investidura.

Acompanyant la prioritat ambiental, el Govern d'Illa també aspira a generar "prosperitat". "El meu Govern es proposa acompanyar iniciativa emprenedora", ha recalcat per destacar el que ha recalcat tant al Departament d'Empresa i Treball, ara en mans de Miquel Sàmper. Una "prosperitat" que ha de ser "compartida", per la via de l'execució de polítiques socials que siguin ambicioses, en mans de la conselleria de Mónica Martínez Bravo. En educació, Illa s'ha compromès a millorar els resultats a les aules. "Tenim com a país un repte molt rellevant a retornar l'educació de Catalunya a posicions capdavanteres", ha recalcat. També ha expressat la voluntat que les "carències" detectades a la Formació Professional (FP) es resolguin el pròxim curs.

Reforçar els Mossos i les polítiques de seguretat

El president ha destacat la importància de les polítiques de seguretat, que ha insistit que són "polítiques progressistes" i seran "fonamentals" en aquesta nova etapa. Això no es pot deslligar de la voluntat de tenir bona relació amb els Mossos i reforçar-los, en un moment de malestar intern per la fugida de Carles Puigdemont. Aquest mateix dijous, Interior ha obert 900 places d'agents, i el president va reunir-se amb els comandaments del cos en una de les primeres visites institucionals, poc després de la presa de possessió, i ha volgut traslladar-los la "plena confiança". "Farem biblioteques, equipaments culturals, sanitaris i cívics, però si no hi ha seguretat a l'espai públic no tindran l'ús pels quals han estat pensats", ha remarcat. 

Compromís ferm amb la llengua i el diàleg

Illa ha refermat el seu compromís amb el diàleg, perquè algunes de les polítiques que vol impulsar el seu Govern necessiten majories àmplies per tenir èxit. "La nostra tasca és contrastar, dialogar i trobar punts en comú que ens permeti avançar conjuntament com a país", ha dit. Una de les prioritats serà la llengua, per tenir cura de la "personalitat col·lectiva" de la societat catalana. "Em prenc molt seriosament aquesta qüestió", ha remarcat, posant d'exemple la creació del Departament de Política Lingüística, fruit de l'acord amb ERC. Per això, ha demanat al Parlament que fiscalitzi especialment aquesta qüestió, sobretot l'evolució de l'ús social del català. "Defensar el català no és atacar ningú", ha dit.

Batet titlla el Govern de "sucursalista" i "espanyolista"

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha avisat que Illa “no ha començat bé”. El motiu és que ha trigat un mes a comparèixer al Parlament i que se'n va anar de vacances a l’agost. De fet, ha criticat que Illa se n’hagi anat de vacances amb Pedro Sánchez. “Ha anat a rebre instruccions de Sánchez abans de venir al Parlament, i sense assistir a l’acte d’homenatge a les víctimes del 17-A”, ha dit, i li ha retret un “perfil sucursalista” al seu Govern. “No és un Govern per tots els catalans, és un Govern de partit i espanyolista”, ha assegurat, i ha dit que ha fet nomenaments de persones que són "enemigues de Catalunya". Batet també ha destacat la “feblesa i debilitat” del Govern i ha lamentat que hi hagi consellers que només “prioritzen la cadira”. “Davant del Govern més espanyolista, dèbil i sense credibilitat, que exclou una part de catalans, trobaran l’alternativa de Junts”, ha reblat.

Illa ha respost amb contundència a les acusacions de Batet, que li ha retret anar de vacances a l'agost amb Pedro Sánchez abans que assistir a l'acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A i de col·locar al Govern parelles i familiars de dirigents socialistes. "Ja fa 40 anys que algú va voler donar lliçons d'ètica i encara no ha escarmentat", ha comentat el líder socialista, en una referència a l'expresident Jordi Pujol, sense citar-ne el nom. En la contrarèplica, Batet s'ha mostrat orgullós del seu passat convergent, però ha advertit que "Junts no és Convergència". 

ERC i els comuns: oposició "vigilant" i amb "precaucions"

ERC, el principal soci de la investidura d'Illa, ha afirmat que farà una oposició "vigilant, crítica i exigent" i ha recordat al president que els vots republicans "no estan garantits per a res" més enllà del desplegament dels acords subscrits. Així ho ha expressat Marta Vilalta, que ha definit el pacte amb el PSC com un "bon acord". La dirigent d'ERC ha destacat el finançament singular per assolir "sobirania fiscal", la Convenció Nacional per afrontar la "resolució del conflicte polític" i la defensa de la llengua catalana. "El Govern ha de complir els acords", ha reblat Vilalta. La portaveu li ha recordat, també, que no té majoria per ampliar la pista del Prat i li ha demanat abordar el model de governança

En la rèplica, Illa ha agraït el to i ha definit el seu Govern com a "mediambientalista". El president ha garantit que no ve a "desmuntar res" i que complirà els acords, i ha fet èmfasi en el compromís amb la llengua, així com en la vàlua professional del conseller Francesc Xavier Vila. "Estic orgullós que formi part del meu Govern", ha dit.

Els comuns, l'altre soci de la investidura d'Illa, ha exposat que farà una oposició "constructiva" amb "totes les precaucions", i que vigilarà el compliment de l'acord signat aquest estiu. Jéssica Albiach, líder parlamentària de Comuns Sumar, ha demanat a la consellera Sílvia Paneque que prioritzi dues mesures en habitatge: la regulació dels lloguers de temporada i el règim sancionador en l'aplicació de la llei estatal d'habitatge. Albiach també ha advertit Illa que confrontaran l'ampliació de la tercera pista a l'aeroport del Prat. "En aquest tema no tenim un acord amb el Govern", ha recalcat. Illa ha recordat a la dirigent dels comuns el seu discurs sobre la prioritat "ambiental" de l'executiu.

El PP vaticina que Catalunya no rebrà més recursos

La lectura més crítica de la composició del Govern i dels seus objectius l'ha formulat Alejandro Fernández, cap de files del PP al Parlament. El dirigent popular ha advertit que el PSC ha assumit "sencer" el programa "fracassat" d'ERC i que els resultats poden ser similars al final de la legislatura, en una esmena a la totalitat a l'anterior mandat. També ha pronosticat que la promesa del nou finançament acabarà, no pas amb més recursos, sinó amb més impostos a Catalunya. 

Davant dels retrets de Fernández, Illa s'ha definit com a "catalanista" i ha obert la porta a arribar a pactes amplis, també amb el PP. En aquest sentit, ha recordat que els populars ja van pactar amb CiU. El president ha destacat la transversalitat del seu Govern i ha negat que sigui "per col·locar gent del PSC", com li ha dit el líder del PP. Illa ha admès la bona relació personal que té amb Sánchez, però ha volgut separar-ho de la responsabilitat política. Així, ha lamentat que l'objectiu del PP sigui fer fora Sánchez: "El meu és millorar Catalunya". 

Esmena a la totalitat de la CUP

La CUP ha fet una esmena a la totalitat al Govern d'Illa i la seva agenda, que ha qualificat d'"espanyolista" i obedient amb la "patronal". La diputada Laia Estrada ha posat en dubte que l'executiu atengui les urgències en educació i sanitat, així com que transformi la "realitat sagnant" en habitatge. La formació anticapitalista també ha lamentat l'aposta per l'ampliació de l'aeroport del Prat. "No han escoltat res del que s'ha dit aquest estiu sobre turisme?", ha preguntat Estrada, que ha instat el president a invertir en trens i oblidar-se de macroprojectes. El president de la Generalitat ha instat la CUP a demostrar a Girona, on ara disposa de l'alcaldia, que les exigències que fa al Govern es poden complir en el curt termini, per exemple, en habitatge i turisme. "A vegades, fer les coses ben fetes és el més revolucionari", ha reblat Illa.