Junqueras, la figura clau del judici

Empresonat des del 2 de novembre del 2017, l'acusació veu en el líder d'ERC el principal responsable de l'1-O i demana per a ell fins a 25 anys de presó

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
10 de febrer del 2019
"Qui realment té por és l'Estat". Amb aquesta convicció afronta Oriol Junqueras el judici de l'1-O. L'exvicepresident del Govern i líder d'ERC serà, sens dubte, la principal figura política sobre la qual pivotarà la vista davant del Tribunal Suprem. La Fiscalia demana per a ell 25 anys de presó per rebel·lió agreujada per malversació, mentre que l'Advocacia en sol·licita 12 per sedició i malversació. En absència de Carles Puigdemont, l'acusació veu en ell el principal responsable de l'1-O i de la declaració d'independència.

Malgrat les dures peticions de condemna que recau sobre les seves esquenes, Junqueras, que va ser empresonat el 2 de novembre del 2017, considera que la repressió és "una etapa necessària" per seguir avançant per un camí "factible" cap a la República. La seva estratègia de defensa basada en assenyalar "les febleses" de l'Estat per destapar el "règim del 78" serà també la pauta d'una precampanya de les municipals i europees que, com va dir a la conferència del 29 de gener, ha de servir per erigir ERC en el pal de paller d'una majoria àmplia independentista. I és que el judici avançarà al mateix temps que s'acosta uns comicis en el qual el líder d'ERC és cap de cartell.  

A continuació, tres peces clau per entendre el paper de Junqueras al judici:

- Junqueras fixa el judici com el primer assalt al «règim del 78»

- Junqueras i Romeva: «Tenim ganes de judici, és una oportunitat per explicar-nos»

- Junqueras i Romeva es defensen al Suprem: «Votar en referèndum no és delicte; convocar-lo, tampoc»

 
Arxivat a