Junqueras sosté que l'amnistia «no és suficient» per investir Sánchez

El líder d'ERC entén que pactar les condicions d'un referèndum 0és un pas "imprescindible" i demana coordinació a Junts en les negociacions

Oriol Junqueras, president d'ERC
Oriol Junqueras, president d'ERC | ERC
Nació
03 de setembre del 2023
Actualitzat a les 11:27h

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat que aconseguir l'amnistia a través de la negociació amb el govern espanyol "no és el punt final de res, sinó que és el punt inicial". En una entrevista a La Vanguardia, ha subratllat que una hipotètica llei d'amnistia ajudaria a tenir unes condicions d'igualtat "imprescindibles" per negociar un referèndum d'autodeterminació.

Tanmateix, Junqueras ha insistit a demanar "coordinació" a Junts per afrontar les converses amb el PSOE i Sumar perquè, segons creu, així seria "més fàcil" assolir els objectius. De totes maneres, ha celebrat que Junts s'hagi "sumat" a l'estratègia de "forçar l'Estat a negociar". Sobre el fet que els juntaires no es tanquin a negociar amb el PP, s'ha limitat a afirmar que "cadascú pot negociar amb qui vulgui" i ha analitzat que formacions "que històricament s'han entès" tenen més incentius per negociar. "ERC no té aquesta temptació", ha expressat.

Pel que fa a l'amnistia, Junqueras ha reiterat que és un pas "molt important" i "fonamental" per avançar en la resolució del conflicte polític, però també ha destacat que és "rellevant" que el dret a decidir sigui sobre la taula de negociació. D'altra banda, no veu amb bons ulls la possibilitat que l'amnistia inclogui els policies de l'1-O, com planteja Yolanda Díaz. "Hauria d'incloure tots els qui segur que no han comès cap delicte i que, així i tot, han estat condemnats o són perseguits", ha defensat, alhora que ha reblat que "quan un policia colpeja amb brutalitat un ciutadà pacífic que actua pacíficament és evident que està cometent un delicte".

I en referència a la proposta plantejada pel lehendakari Íñigo Urkullu de pactar una "interpretació" de la Constitució sobre la qüestió territorial com una forma flexible i creativa de plantejar una sortida a l'actual cruïlla política. El líder republicà s'ha mostrat "respectuós" amb la iniciativa, però ha dit que, per a ERC, aquest marc es queda "petit i curt". "Entenem que els qui tenen un concert econòmic i moltes eines rellevants que desgraciadament nosaltres no tenim estableixin un marc de negociació que és perfectament comprensible", ha dit.