Junts avisa Sánchez que la legislatura trontollarà si no compleix però evita desdir-se del seu «sí»

Míriam Nogueras insta el candidat del PSOE a no "temptar" la seva formació i li recorda que s'ha d'avançar en "termes diferents" de l'anterior mandat; la cap de files del partit de Puigdemont evita amenaçar amb l'abstenció a la investidura

La líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras.
La líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras. | Frederic Esteve
15 de novembre del 2023
Actualitzat a les 21:22h
Carles Puigdemont i Junts són al centre de la legislatura espanyola. Els vots de la formació són imprescindibles per a la investidura de Pedro Sánchez i per a l'estabilitat del govern del PSOE i Sumar. Un estadi nou, que ha conduït l'expresident de la Generalitat a explorar l'incert terreny de la negociació amb l'Estat, de la qual havia renegat en el passat més recent. Junts ha estovat posicions a canvi de la llei d'amnistia i d'un horitzó de discussió del conflicte polític amb la intervenció d'un sistema de mediació internacional. El "sí" firmat per Puigdemont i el seu partit, doncs, és un "sí" condicionat als avenços dels acords amb els socialistes, per bé que el trànsit fet és difícil de desfer al primer revolt. Això és el que ha defensat Míriam Nogueras en la intervenció al Congrés, una intervenció contaminada pel discurs de Sánchez del matí, en què s'ha felicitat per haver anestesiat l'independentisme amb els indults, primer, i després l'amnistia. Nogueras ha avisat el candidat que la legislatura trontollarà si "no passen coses" però ha evitat amenaçar amb un canvi de vot d'última hora a la investidura.

En el discurs de la cap de files del grup parlamentari de Junts -després que durant tota la jornada s'hagi especulat amb una eventual abstenció del partit de Puigdemont aquest dijous- hi ha hagut agror pel que Sánchez ha verbalitzat a l'hemicicle durant aquest dimecres. Nogueras no ha anunciat una modificació en el sentit del vot -del "sí" a l'abstenció a la investidura, que prorrogaria l'elecció del candidat 48 hores-, però ha estat dura amb el cap de files socialista. "De moment, no s'ha atrevit a abordar el tema català de manera directa", ha dit la diputada, referint-se de forma repetida a l'acord firmat a Brussel·les amb el PSOE i en cap moment al prèambul de la llei d'amnistia. "Està disposat a fer-ho, senyor Sánchez?", ha afegit Nogueras, que l'ha avisat que no provi de "temptar" Junts en els pròxims mesos. 

"Compta amb el compromís del PSOE i meu per complir l'acord assolit", li ha respost Sánchez en el torn de rèplica, més breu que el dedicat a Gabriel Rufián. La formació de Nogueras està decidida a marcar distàncies amb els pactes que ha assolit en el passat ERC. Per això, ha recalcat que el pacte firmat amb els socialistes insta el president espanyol i el seu partit a avançar "en termes diferents" de l'anterior legislatura. "Si fan el mateix que els últims quatre anys, Junts no els fa cap falta", ha exposat la líder parlamentària dels juntaires al Congrés, que ha demanat atendre "1.486 paraules" del pacte segellat aquest novembre. Una entesa, ha insistit, que no cita la paraula "diàleg" i sí la de "negociació". 

Sánchez ha recalcat, al seu torn, que és un "moment d'esperança" per a Catalunya, sense deixar de destacar les "diferències" entre el PSOE i Junts, com reflecteix el pacte avalat per Puigdemont que facilitarà la investidura. "No permetrem que es frustri l'esperança d'obrir una nova etapa", ha recalcat, tot citant el marc de la Constitució

L'amnistia i les expectatives de Junts

El secretari general de Junts, Jordi Turull, deia aquest dilluns que la llei d'amnistia registrada complia les "expectatives" de la formació i que no estava previst fer aportacions en el tràmit d'esmenes al Congrés. El detall evidencia fins a quin punt el partit de Puigdemont ha volgut pilotar la negociació de la mesura que esborra els delictes del procés, per molt que fos el PSOE qui acabés presentant la llei en solitari al registre del Congrés dos dies abans del debat d'investidura. La competició entre Junts i ERC ha marcat la discussió sobre una norma que ha de beneficiar fins a 400 persones, inclosos 73 policies espanyols. Els republicans encara es resisteixen a validar el text, per dubtes jurídics vinculats a causes vinculades al terrorisme, com la de Tsunami Democràtic.  

El partit de Puigdemont ha pactat amb el PSOE una compensació evident entre el redactat de l'acord polític presentat a Brussel·les -que concedia marge a Junts per reescriure els antecedents del conflicte- i el contingut del preàmbul de la llei d'amnistia, amb referències al "diàleg", la "convivència" i el respecte a l'"ordenament jurídic" espanyol, que satisfan plenament els socialistes. Junts i el socialisme espanyol -també el català- exploren, des d'aquest dimecres, un trajecte de col·laboració encara de desenllaç incert.