Junts enceta la legislatura amb un ritme alt d'oposició

El partit de Carles Puigdemont exigeix la compareixença de Salvador Illa perquè "desautoritzi" nomenaments d'alts càrrecs familiars de socialistes i critica les vacances de president de la Generalitat

Albert Batet, president parlamentari de Junts.
Albert Batet, president parlamentari de Junts. | Hugo Fernández
19 d'agost de 2024, 11:42
Actualitzat: 13:45h

Durant el debat d'investidura del socialista Salvador Illa, que es duia a terme el mateix dia que Carles Puigdemont tornava de manera efímera a Catalunya, la intervenció més contundent la va protagonitzar el president parlamentari de Junts, Albert Batet, que va titllar d'"espanyolista" a qui seria elegit poc després nou president de la Generalitat. El to va ser tan elevat que el juntaire fins i tot, posteriorment, va suavitzar les seves paraules, assegurant que no es tractava d'un "atac personal" contra el socialista. Però malgrat la rebaixada de to, la contundència serà constant en aquesta nova etapa que afronta Junts allunyada completament de l'executiu. Així ho ha promès el partit de Puigdemont: exercir com a cap de l'oposició i ser l'única alternativa independentista a l'executiu socialista que tot just comença amb l'ajuda d'ERC i els comuns. 

La fiscalització serà una constant. Sense anar més lluny, aquest dilluns el grup parlamentari ha registrat la sol·licitud de compareixença d'Illa "perquè doni explicacions sobre la composició del Govern". Concretament, Junts sospita de dos nomenaments com a alts càrrecs de familiars directes de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Alfons Jiménez, parella de Paneque, serà el seu cap de gabinet. Yolanda Collboni, germana de l'alcalde, serà assessora al departament de Presidència.

"El grup parlamentari considera que són dos casos evidents de nepotisme i lamenta aquesta pràctica gens exemplar, que empitjora encara més la desafecció de la ciutadania cap a la política i que repercuteix negativament en les institucions del país", ha apuntat Junts en una nota de premsa. De fet, fins i tot exigeix que Illa "desautoritzi" el nomenament de la parella de Paneque.

La composició del Govern no és l'únic element que molesta Junts. El partit també critica que el president de la Generalitat hagi marxat de vacances amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Lanzarote en una finca propietat de l'Estat, per "rebre instruccions de la Moncloa sobre la seva presidència". De fet, Illa es va absentar dissabte en un dels primers actes oficials, l'homenatge a les víctimes del 17-A, en motiu de les vacances. Aquesta va ser la primera vegada que aquesta commemoració no compta amb la presència del president de la Generalitat.

Puigdemont, cap de l'oposició?

En aquesta línia de ser oposició a les tres forces que han permès la investidura, els juntaires han estès les crítiques a ERC i els comuns pel seu "silenci" davant dels casos de "nepotisme". Aquest to contundent d'oposició l'acabarà de perfilar Junts en el congrés que ha decidit avançar per l'octubre. De moment, el rol de cap de l'oposició el retindrà Batet, a l'espera de definir el paper que protagonitzarà Puigdemont en aquesta nova etapa, que podria passar tant per exercir la presidència del partit com el rol de cap de l'oposició al Parlament, una figura que recau en la presidència parlamentària del partit que té més escons d'entre tota l'oposició.

El PP també critica el "xiringuito socialista"

El PP s'ha sumat a les crítiques de Junts contra el nou executiu socialista. El portaveu al Parlament, Juan Fernández, l'ha equiparat a un "xiringuito socialista" i ha anunciat que demanarà al nou Govern una auditoria de la despesa de la Generalitat per acabar amb "estructures d'Estat, duplicitats, favoritisme, càrrecs polítics i poder destinar-ho a polítiques de sanitat, educació i habitatge". "Illa segueix els passos de Sánchez, comença col·locant a afins i familiars en càrrecs polítics i acaba controlant totes les institucions. Copia el pitjor del sanchisme i del separatisme", ha afegit el popular.