Junts s'enreda amb el Hard Rock

Josep Rull va definir el projecte com d'alt valor afegit en el debat de TV3, però Puigdemont ha indicat que no és el "model" que vol per al país; el partit ha fet costat al projecte al Parlament, i va celebrar que s'inclogués en els pressupostos del 2023

Puigdemont, amb Josep Rull i Anna Navarro a Argelers.
Puigdemont, amb Josep Rull i Anna Navarro a Argelers. | Junts
08 de maig del 2024
Actualitzat el 09 de maig a les 11:08h

"Aquest és el model que volem per Catalunya? Que volem una Catalunya Hard Rock? Clarament, no. És que el Govern que jo vull presidir anirà a buscar Hard Rocks? No. Hem d'apostar clarament per una economia que porti valor afegit". Són paraules de Carles Puigdemont, candidat de Junts, en l'entrevista a Nació publicada el 28 d'abril, durant el primer cap de setmana de campanya. Una variació en el discurs de la formació sobre el macroprojecte d'oci i joc del Camp de Tarragona, protagonista en el desenllaç precipitat de la legislatura perquè el rebuig dels comuns va comportar el fracàs dels pressupostos i, de retruc, la convocatòria d'eleccions anticipades per part de Pere Aragonès.

Què pensa Junts del Hard Rock? Existeixen matisos a les paraules de Puigdemont? En el debat de TV3 i Catalunya Ràdio emès aquest dimarts al vespre, Josep Rull va defensar que el projecte té "alt valor afegit" en clau turística i també a l'hora d'organitzar convencions. En resposta a una pregunta de Laia Estrada, candidata de la CUP, el número tres de Junts -substitut de Puigdemont, que no pot acudir-hi presencialment, als debats- va comparar la iniciativa amb Port Aventura, que també va generar certa controvèrsia abans d'instal·lar-se a Catalunya als noranta. Rull, exconseller de Territori -un departament clau per la tramitació del Hard Rock- també va posar l'accent en el "turisme familiar".

Fonts de Junts consultades per Nació al llarg de la campanya remarquen dues qüestions al voltant del projecte. La primera, que s'ha "reduït molt significativament" el nombre de màquines escurabutxaques del casino que hi hauria al complex. La segona, que al territori hi ha consens al voltant de tirar-lo endavant. "Només cal parlar amb els alcaldes per saber que el demanen", sosté un alt dirigent del partit. Quan els comuns van aprovar els pressupostos del 2023, pactats també entre ERC i el PSC a canvi -entre d'altres qüestions- de continuar la tramitació del complex, el diputat Joan Canadell va dir al partit comandat per Jéssica Albiach: "Benvinguts als comptes del Hard Rock".

Mònica Sales, candidata per Tarragona i portaveu parlamentària aquesta legislatura, figura ascendent a Junts, es va referir al projecte en aquests termes en una entrevista a Aguaita-l'edició de Nació a les Terres de l'Ebre- publicada el 2 de maig: "Té una part d'oci, de comerç, de compres al sud del país, que pot ser motor i tractor d'una economia diversificada". En aquell moment ja se sabia que el Govern va acordar renegociar la venda dels terrenys del Hard Rock mitja hora abans de pactar els pressupostos amb el PSC. Els socialistes, quan ERC estava negociant amb els comuns, havien deixat clar que no estaven disposats a cap pas enrere sobre el macroprojecte, perquè calia complir amb l'acord signat un any abans.

Però fins i tot a les files del PSC hi ha matisos sobre la qüestió: Sílvia Paneque, cap de llista a Girona, va assenyalar en conversa amb aquest diari que el Hard Rock no encaixaria en el model turístic de les comarques gironines. "Aquest és un projecte que el territori de la zona de Vila-seca i Salou veu amb bons ulls. Pel territori i el tipus de turisme que tenim a comarques gironines, aquest és un projecte que no comptaria amb un ampli suport, ni social ni del món econòmic", deia el 5 de maig. Paneque, en canvi, sí que avalava la Ryder Cup, un altre projecte que va generar controvèrsia perquè es va abordar en plena sequera. La manca d'aigua és un dels elements que branden els opositors al Hard Rock.

En el programa electoral de Junts no hi apareix cap referència al macroprojecte. A finals del 2022, en el decàleg remès al Govern per negociar els pressupostos poc després d'haver deixat el Govern, el partit demanava "tramitar i avançar" sense "dilacions innecessàries" el Hard Rock, i reclamava aprovar el pla de desenvolupament urbanístic (PDU) associat abans que acabés aquell any. Ara, en campanya, el partit projecta matisos sobre el projecte, que van des de Puigdemont assenyalant que el Hard Rock no representa el model de Junts fins a Rull indicant que és un projecte amb "alt valor afegit". Declaracions ambivalents que, segur, apareixeran en la negociació dels pactes posteriors al 12-M.