La CUP denuncia el «xantatge» del Govern amb els pressupostos

Els anticapitalistes asseguren que volen lluitar contra "el capitalisme d'amiguets, la corrupció i la precarietat" i demanen a l'executiu que triï entre defensar "el 4% de privilegiats" o "protegir el 96% de majories" | La CUP calcula que amb les reformes fiscals que proposen es podria augmentar en uns 500 milions d'euros la recaptació

Benet Salellas i Eulàlia Reguant, aquest dimarts al Parlament
Benet Salellas i Eulàlia Reguant, aquest dimarts al Parlament | ACN
17 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:30h
La CUP no cedeix. En la recta final de la negociació dels pressupostos els anticapitalistes han deixat ben clar que batallaran fins al final per aconseguir reformes en la fiscalitat. Ho faran, a més, malgrat estar sotmesos a un "xantatge" per part del Govern. "Fins avui s'ha jugat a un xantatge molt gran amb nosaltres que s'ha traslladat a altres espais com el del referèndum, on ens diuen que primer votem els pressupostos", ha denunciat el diputat de la CUP Benet Salellas.

"Per fer la truita cal trencar els ous també en matèria pressupostària", ha advertit la diputada Eulàlia Reguant adreçant-se a l'executiu presidit per Carles Puigdemont. Amb la bateria 40 esmenes en l'articulat del text de pressupostos, 100 a les partides del projecte de llei i 70 més a la llei d'acompanyament, els cupaires pretenen obrir un debat "més enllà" de si s'aproven o no els pressupostos. "El Govern ha de decidir si construïm república o 'reprivada'", ha dit la dirigent anticapitalista fent un joc de paraules. 

500 milions d'euros més de recaptació

La CUP planteja augmentar la pressió en IRPF a les rendes majors de 60.000 i introduir més trams. Pel que fa a l'impost sobre patrimoni, els anticapitalistes proposen rebaixar el mínim exempt dels 500.000 euros a 450.000 euros. Quant a l'impost de successions, la CUP demana tornar als criteris previs al 2010, quan el tribut va ser reformat per CiU i el PP. En total, asseguren que aquestes reformes fiscals podrien comportar un augment de la recaptació en uns 500 milions d'euros.

Més enllà de reformes en la fiscalitat, els cupaires plantegen tot un bloc de mesures per "llluitar contra el capitalisme d'amiguets, la corrupció i la precarietat" i vuit nous impostos mediambientals. També han posat sobre la taula la remunicipalització de l'aigua i un increment del cànon de residus, entre d'altres mesures.

"Protegir el 96%"

Salellas ha defensat que cal "aturar la descapitalització" que, al seu judici, s'està produint i el business friendly del qual els governs d'Artur Mas van fer bandera. La CUP aposta per revertir les retallades, les privatitzacions i externalitzacions que s'han produït en els darrers anys i repta el Govern a triar entre "defensar el 4% de privilegiats" o bé "protegir el 96% de majories". Segons els anticapitalistes, el Govern no pot dir que els seus pressupostos són "els més socials de la història" i, a la vegada, "mantenir les retallades" més importants que s'han fet a la política catalana.

Tot i que la CUP té previst facilitar que s'aprovin totes les seccions pressupostàries del debat que s'està fent en comissió dels comptes, Salellas ha volgut aclarir que això no vol dir que la formació garanteixi el sí als pressupostos. La CUP prendrà la decisió en una assemblea el 28 de gener. Amb tot, el diputat ha subratllat que el pressupost d'Ensenyament és el que menys suport genera i ha posat com a exemple que "només deixant de concertar una escola de l'Opus" es podrien revertir moltes de les retallades que el professorat demana que es deixin d'aplicar.