Politica

La nova cúpula de la UE enforteix Sánchez abans de la investidura

Els pactes entre estats per configurar l'organigrama europeu, liderats per Alemanya i França i amb protagonisme d'Espanya, erosionen el "no" de Pablo Casado i Albert Rivera al líder socialista

ARA A PORTADA

Publicat el 03 de juliol de 2019 a les 18:09
Els acords entre els 28 estats membres per decidir la cúpula de la Unió Europea estan tenint un fort impacte en la política espanyola i els diversos partits intenten utilitzar-los en benefici propi. Qui primer ho ha fet ha estat Pedro Sánchez, que dimarts ja va aprofitar l'anunci sobre el nou cartipàs a Brussel·les per escometre contra el Partit Popular i, especialment, contra Ciutadans. Tot amb els ulls molt posats en la investidura. 

Sánchez va treure pit pel seu paper com a cap de l'equip negociador del Partit Socialista Europeu i pels acords -de cuina difícil- amb el Popular Europeu i amb Renovar Europa (la família liberal). En aquest pols, va ensopegar en una batalla important, la de la presidència de la Comissió Europea, càrrec pel qual va lluitar per la carta de l'holandès Frans Timmermans. Una pugna en què no va aconseguir triomfar davant el veto de l'anomenat Grup de Visegrad (Polònia, Hongria, Txèquia i Eslovàquia). 

Angela Merkel, que inicialment havia donat llum verda a Timmermans, va recular davant el risc d'una important fractura al PPE. I va posar damunt la taula el nom de la seva ministra de Defensa, Ursula von der Leyen. Sánchez, agafat a contrapeu, va haver de claudicar davant el fet que Macron, amb qui havia dissenyat una estratègia d'aliança socialistes-liberals, acceptava Von der Leyen i tancava acord amb Berlín. Tot seguit, Sánchez va aconseguir un èxit indiscutible: col·locar Josep Borrell com a alt representant de la UE per a la política exterior i de seguretat.    

Rivera, qüestionat

Amb tot, Sánchez ha apuntat tota l'artilleria guanyada a Brussel·les sobretot cap a Albert Rivera, molt més després que el líder de Ciutadans hagi rebutjat la possibilitat d'una nova trobada amb el president en funcions entorn el debat d'investidura. El líder socialista va afirmar que "no deixa de ser sorprenent que qui es reclama liberal ja no arribi a acords, sinó que ni tan sols mantingui un decòrum institucional amb la presidència". En les darreres setmanes, les contradiccions entre Rivera i Macron s'han fet evidents i han vingut com anell al dit en els interessos del líder del PSOE. Fins fa poc el líder de Ciutadans es reclamava com el referent macronià a Espanya. Ara, tot ha canviat i Macron desautoritza Rivera per la seva política de pactes.         

Ciutadans es defensa: "Un acord entre Merkel i Macron"  

Ciutadans ha intentat treure's pressió i ha criticat Sánchez com a cap dels negociadors del Partit Socialista Europeu. El fracàs de la candidatura del laborista holandès Frans Timmermans ha servit perquè Luis Garicano, eurodiputat taronja (i cap dels crítics interns amb Rivera) hagi acusat el president espanyol d'haver relliscat en les negociacions. Segons ell, l'acord final ha estat entre Alemanya i França, per més que Sánchez hagués buscat la foto amb Macron". Però, malgrat els intents de Ciutadans, Sánchez ha tornat de Brussel·les amb més capital polític.