Tots els horaris excepte un poden afectar de manera negativa la salut física i mental, així com la vida social i familiar. Una investigació de la Universitat de Nova York proporciona una perspectiva a llarg termini sobre les conseqüències dels patrons horaris.
A partir de dades de l'Enquesta Nacional Longitudinal de la Joventut-1979 (NLSY79), de més de 7.000 persones als Estats Units durant 30 anys, els investigadors han confirmat que entrar abans de les 9:00 hores i sortir després de les 17:00 hores té diversos impactes perjudicials en molts àmbits de la vida dels treballadors.
L’estudi, publicat a la revista PLOS One i dirigit per la Dra.Wen-Jui Han, revela que només el 25% dels participants treballaven dins de l’horari estàndard, mentre que un 35% ho feia fora d’aquesta franja.
A més, un 17% va començar amb un horari convencional i posteriorment va passar a patrons laborals canviants. Aquesta transició es va associar amb una menor quantitat i qualitat del son, així com major propensió a patir símptomes depressius a partir dels 50 anys.
L’impacte acumulatiu d’horaris inestables
Els resultats més preocupants es van observar en aquells treballadors que havien mantingut horaris estables durant la seva joventut i, en arribar als 30 anys, havien passat a tenir horaris més volàtils. Aquest grup va experimentar un deteriorament de la salut que, segons els investigadors, equivaldria a l’impacte de no haver completat l’educació secundària.
A més, els treballadors amb horaris volàtils tenien més probabilitats de patir fatiga física i esgotament emocional, factors que contribueixen a una vida menys saludable. L’estudi destaca que aquestes conseqüències poden acumular-se amb el temps, fent que els efectes negatius sobre la salut siguin més greus en edats avançades.
Els investigadors també van identificar disparitats segons raça i gènere. Per exemple, els afroamericans i les persones amb nivells educatius més baixos són qui pateix més els efectes negatius dels horaris inestables. Així mateix, les dones van reportar una qualitat del son inferior a la dels homes, tot i dormir més hores de mitjana.
Una problemàtica vinculada a la precarietat laboral
Segons Han, aquest estudi posa en relleu com les condicions laborals precàries poden convertir-se en un factor de risc per a la salut. “El treball, que hauria de proporcionar estabilitat, s’ha convertit en una vulnerabilitat per a una vida saludable en una societat cada cop més desigual”, assenyala.
Els experts adverteixen que les persones en situacions socioeconòmiques més vulnerables tenen menys capacitat per escollir els seus horaris de treball, cosa que agreuja les desigualtats en salut.
Tot i que l’estudi estableix una associació i no una relació causal directa, els resultats són coherents amb investigacions prèvies en l’àmbit de la salut pública. Per mitigar aquests efectes, els especialistes recomanen agafar hàbits saludables, com una bona alimentació, exercici regular i tècniques de relaxació.
No obstant això, aquestes mesures poden ser difícils d’implementar per a aquells treballadors que viuen en situacions de precarietat i que, a més de recursos econòmics, també pateixen una “pobresa de temps” que limita la seva capacitat per cuidar-se.