La mesa del Congrés dels Diputats ha avalat aquest dimarts la proposició no de llei de Junts sobre el fet que Pedro Sánchez se sotmeti a una qüestió de confiança. La decisió arriba una setmana després que el president del govern espanyol i la formació que lidera Carles Puigdemont segellessin un acord pel decret social que revaloritza les pensions i manté la bonificació al transport públic. Que la mesa hagi tramitat la proposició no vol dir que hi hagi qüestió de confiança garantida. El ple determinarà si Sánchez s'hi ha de sotmetre o no, i el PSOE ja ha avisat que hi votarà en contra. El proper pas és que es posi data al debat a l'hemicicle, que hauria de ser, previsiblement, el mes de març.
La qüestió de confiança va ser plantejada per Puigdemont a principis de desembre, en ple context de desconfiança amb el PSOE per la manca de compliments -a ulls de Junts- de l'acord d'investidura. Sánchez ràpidament va descartar sotmetre's-hi, i la mesa va decidir anar congelant la iniciativa. Quan, fa pràcticament fa tres setmanes, l'òrgan rector de la cambra va decidir tornar a desar-ho en un calaix, el líder de Junts va suspendre les negociacions sectorials amb els socialistes. Al cap de 48 hores, la formació independentista i el PSOE es van reunir amb els mediadors internacionals per valorar la situació. Junts va tombar el primer decret social, però aprovarà el que ja ha validat la Moncloa.
El grup de Míriam Nogueras va introduir la setmana passada a l'escrit presentat a la mesa una referència al fet que la qüestió de confiança no té vinculació jurídica. El text original simplement instava Sánchez a "plantejar una qüestió de confiança". Ara, l'escrit reclama al president del govern espanyol "a considerar l'oportunitat de plantejar una qüestió de confiança, conforme a la prerrogativa que li confereix la Constitució, atenent el caràcter polític, sense vinculació jurídica, de la present iniciativa". "Es constata la manca de voluntat política per part de Sánchez, de complir manera completa i àgil, els acords adquirits. Aquesta dinàmica no ha possibilitat generar la base de confiança que es pretenia", diu.
Com funcionen les negociacions?
Per part del PSOE, la figura amb més interlocució amb Junts és Santos Cerdán, secretari d'organització i que ha establert una relació de confiança amb Turull, amb qui es va citar divendres. Són els encarregats de desbrossar els imprevistos, que sovint venen -així ho denuncien fonts de Junts- en forma d'incompliments. Per exemple: quan fa un any hi va haver un petit terrabastall amb els primers decrets de la legislatura -que van acabar tirant endavant a canvi de la delegació de competències en immigració-, el govern espanyol es va comprometre a no abonar-se als decrets òmnibus per impulsar l'agenda legislativa. Així se li ha recordat en l'episodi de l'escut social a la vicepresidenta María Jesús Montero.
La també ministra d'Hisenda és una peça que exerceix funcions discretes en la interlocució entre Junts i el PSOE. Va tenir una conversa amb Puigdemont per validar la reforma fiscal abans que acabés el 2024, i ha tornat a intervenir en la negociació dels decrets d'aquesta setmana. Una altra figura que té un pes primordial en els contactes és Félix Bolaños, ministre de Presidència i de Justícia, de la plena confiança de Sánchez i interlocutor habitual d'ERC. En el cas de les competències sobre immigració, hi juga un paper cabdal Fernando Grande-Marlaska, reticent al control de fronteres per part de la Generalitat. El seu rol és qüestionat pels dirigents de Junts implicats en les converses.
Sobre aquesta carpeta -la delegació de competències inicialment venuda com un "traspàs integral"- hi ha encara dues qüestions que encara no s'han resolt al marge de la presència executiva dels Mossos a la frontera. Es tracta de l'expedició del número d'identitat estrangera (NIE) i de la capacitat de la Generalitat per resoldre i executar expedients d'expulsió. A Junts hi ha veus que tenen la percepció que no es traslladen al consell de ministres les decisions que s'adopten en la taula de negociació oberta a Suïssa. Una mesa que es va reunir només 48 hores després que Puigdemont enviés un ultimàtum amb la suspensió de les negociacions sectorials. Els equilibris no són fàcils de gestionar.