Suspensió temporal de les negociacions sectorials amb el PSOE davant dels incompliments de Pedro Sánchez i la dilació de la qüestió de confiança. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat aquest divendres la permanent de Junts, segons ha indicat el seu president, Carles Puigdemont, en roda de premsa des de Brussel·les. Què queda suspès? Per exemple, les converses sobre els pressupostos generals de l'Estat, o qualsevol iniciativa que prengui el govern espanyol. En queda al marge, això sí, la negociació sobre la immigració o sobre l'oficialitat del català a Europa. També ha indicat que s'activaran els mediadors internacionals a Suïssa per "verificar" el moment que travessa la relació.
Puigdemont ha insistit en la idea que la confiança està "trencada", i que per tant cal "recomposar-la" o "prendre decisions". En aquest sentit, amb la decisió de la mesa d'ajornar el debat sobre la qüestió de confiança s'entén que Junts "va de debò", i que el risc de la ruptura és "real". "Donar un cop de porta a la nostra petició no era una bona idea, i han rectificat", ha assenyalat el dirigent independentista, que ha remarcat que la voluntat del seu partit és "real". "Si no es respecta l'acord en lletra i esperit, no anirem bé", ha determinat l'expresident de la Generalitat, que ha indicat que la qüestió de confiança i les raons que els han portat fins aquí estan "intactes" respecte de fa un mes.
"El que no es pot fer és reconèixer que existeix un conflicte polític en l'Acord de Brussel·les, un conflicte històric amb les característiques detallades, i per altra banda és que el PSC digui que el conflicte no existeix, que tot és normal, que aquí pau i després glòria", ha determinat Puigdemont. "O hi ha un conflicte de naturalesa històrica i s'ha de resoldre, o no hi és. Les dues coses alhora no poden ser. Per això continuem volent saber si el PSOE creu en la lletra i en l'esperit de l'acord", ha indicat. Per evitar que es jugui amb el calendari, ha indicat, se suspenen les negociacions sectorials amb el PSOE fins que es resolgui la qüestió de confiança. S'activarà una reunió urgent a Suïssa per mediar i "verificar".
Preguntat sobre la cita que s'ha de celebrar des de fa mesos amb Sánchez i amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha remarcat que si es compleix tot el que està pactat, aquesta reunió tindria menys importància. "Però que es reconegui la validesa de l'existència i el valor d'una formació com Junts, ajuda. No fer-ho, no facilita les coses. Però no hem de convertir en categoria el que podria ser una anècdota política: ens podríem reunir i estar allà mateix. Si ens citem i l'endemà estem igual amb els incompliments, la trobada no serviria per res. Seria fer teatre, i no ho hem volgut fer maI", ha ressaltat el líder de Junts, que prioritza el compliment dels acords a les fotografies.
Puigdemont ha ressaltat que "sabia" que arribaria un moment com aquest, en què difereixen les versions sobre si les enteses estan avançant o no. "El mecanisme de la verificació ha de servir per això", ha indicat el dirigent exiliat, que ha posat de manifest que la mesa del Congrés va ser escollida amb els vots de Junts l'agost del 2023. "Primer han de tapar el descobert i després ja veurem si els resolem la pòlissa de crèdit", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que ha donat per fet que el PSOE podria complir si li posés voluntat. "Això no pot continuar més temps així i hem de trobar un desllorigador", ha ressaltat. Mentrestant, això sí, es continuaran negociant aspectes com la immigració.
Ha carregat amb duresa, a banda, contra Fernando Grande-Marlaska, ministre de l'Interior. "Encara no hi ha acord: sabem què vol dir delegació integral. I no ens referim als cereals que ens posem al bol de llet. Integral vol dir tot. Què és el que no entén?", s'ha preguntat Puigdemont. En essència, el que passarà és que Junts ja no negociarà qüestions sectorials que surtin del consell de ministres, com passava l'anterior legislatura, a no ser que les circumstàncies siguin especialment beneficioses per a Catalunya. Una de les carpetes que quedaran afectades serà la reducció de la jornada laboral, que Yolanda Díaz vol impulsar per situar-la en 37 hores i mitja i que no compta amb unanimitat a la Moncloa.
La Moncloa manté la recepta: més diàleg
No han saltat les alarmes al govern espanyol després de les paraules de Puigdemont. Si més no, així es desprèn de les paraules del ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, que ha garantit que continuarà el "diàleg" amb Junts per arribar a acords, "acostar postures i continuar avançant". "Quan hi ha discrepàncies, la fórmula és el diàleg, l'acord i el treball", ha afirmat el ministre des de Valladolid. Bolaños ha insistit que el govern espanyol compleix els acords i prioritza el diàleg amb totes les formacions polítiques. "Alguns acords que hem signat amb Junts ja estan publicats al BOE, d'altres s'estan materialitzant i altres s'estan negociant", ha afirmat. a la Moncloa, la recepta passa per continuar negociant.