Nova etapa de "treball coordinat". Aquest és el compromís que han comunicat Junts i ERC després de la reunió mantinguda aquest dijous a Waterloo amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull i Elisenda Alamany com a protagonistes. És la primera vegada que es troben representants de les noves direccions de les dues formacions independentistes, que acumulen anys de discrepàncies estratègiques. Han acordat, segons han indicat, en un comunicat, impulsar espais de treball coordinat per "debatre les qüestions que afecten el futur nacional i el progrés social de Catalunya", i iniciar una "nova etapa de relació" que contribueixi a recuperar la "força" del moviment independentista.
Puigdemont i Junqueras no es reunien des de finals de juliol, quan encara no estaven al capdavant de les respectives organitzacions. El líder a l'exili va tornar a la presidència de Junts al congrés celebrat a finals d'octubre, i el dirigent republicà ocupa de nou el despatx del carrer Calàbria després de dues votacions internes. Tot i que la relació entre tots dos ha estat complexa en els últims anys, la pèrdua de la majoria independentista ha generat una nova oportunitat de refer ponts. En una escena que ha volgut ser simbòlica, tots dos han sortit amb el mateix cotxe de la Casa de la República. El vehicle, conduït per Puigdemont, portava aquesta matrícula: "1-O 2017". La data del referèndum.
Puigdemont i Junqueras surten junts de la casa del líder de Junts a Waterloo en un cotxe amb matrícula 1-O-2017https://t.co/k8AB4xKAT2pic.twitter.com/xK2qYH5HvP
— NacióDigital (@naciodigital) January 16, 2025
Des de l'última trobada, a banda, han passat una sèrie de coses. La primera, i la més rellevant, és que ERC va investir Salvador Illa com a president de la Generalitat a canvi del finançament singular. La segona i la tercera han coincidit en el temps: es tracta de la negativa dels republicans a negociar els pressupostos del PSC -Junqueras exigeix que es compleixin els acords previs abans d'abordar noves enteses-, i de les complicacions derivades de la relació entre el PSOE i Junts a Madrid, marcades aquest dijous per la pilota endavant de la mesa del Congrés sobre la qüestió de confiança. Els comptes de Pedro Sánchez continuen en l'aire, perquè no tenen els suports garantits.
Les dues formacions independentistes col·laboren -amb més o menys entusiasme, amb més o menys retòrica- amb el govern espanyol, Junts es mostra decebuda arran dels incompliments del PSOE, perquè encara no s'ha concretat la delegació de competències en immigració ni s'ha arribat a l'oficialitat del català a Europa. Pel que fa a ERC, un dels focus de preocupació és el traspàs de Rodalies, tot i que ja té full de ruta amb l'R1. El congrés dels republicans encara no s'ha tancat: queda la segona fase, prevista per mitjans de març, en la qual caldrà perfilar la ponència política. El diàleg amb l'Estat i els pactes amb els socialistes continuaran estant sobre la taula de cara al futur.
En el cas de Junts, aquest divendres hi ha una reunió presencial de la permanent a Brussel·les, i després compareixerà Puigdemont. A principis de desembre, el líder a l'exili va plantejar la qüestió de confiança com una via per moure el PSOE i accelerar els compromisoos adquirits, però no s'han produït avenços substancials. Jordi Turull, en un esmorzar informatiu aquest dimarts, va indicar que es prendrien decisions que "no agradarien" al PSOE. En tot cas, Junts i ERC no han demostrat fins ara predisposició a treballar de manera col·laborativa en qüestions cabdals com el finançament singular o el sostre de despesa, que també està pendent de ser acordat amb el govern espanyol.