Carles Puigdemont torna a ser el president Junts amb una candidatura que ha rebut el 90% dels vots de la militància. La relació de noms, treballada al llarg de les últimes setmanes i que ha viscut retocs en els dies previs al congrés que s'està celebrant aquest cap de setmana a Calella, inclou una nova cúpula amb vells coneguts i cares que han de tenir protagonisme en el futur de la formació. Aquesta és tota la llista que serà votada en la jornada de diumenge, de manera telemàtica, pels afiliats de Junts.
President: Carles Puigdemont
Dos anys després de deixar el càrrec, el líder a l'exili torna a manar orgànicament dins del partit. És l'argamassa del partit i ningú en discuteix la preeminència: no hi ha hagut candidatura alternativa. Està pendent que se li apliqui l'amnistia per tornar definitivament a Catalunya. Per tornar a la presidència, ha enviat Laura Borràs a la fundació.
Vicepresident: Josep Rius
Repeteix en el càrrec. De la màxima confiança de Puigdemont -en va ser cap de gabinet a Palau i mai ha perdut el cordó umbilical amb Waterloo-, és diputat i regidor a Barcelona. Assenyalat per bona part del partit com un nom a tenir en compte per liderar la llista a la capital el 2027, és indispensable en la cuina de la formació.
Vicepresidenta: Míriam Nogueras
S'estrena a la cúpula més restringida. S'ha guanyat la confiança del líder a l'exili com a cap de files a Madrid, i forma part de la taula de negociació a Suïssa amb el PSOE. Combina la retòrica més dura de l'independentisme amb les converses obertes amb els socialistes per avançar en els acords signats amb els socialistes fa tot just un any.
Vicepresident: Toni Castellà
Líder de Demòcrates, la formació que ha signat una aliança amb Junts aquesta setmana, s'integrarà per dalt a la direcció. Proper a Puigdemont, va ser un dels artífexs del retorn fugaç de l'expresident a Barcelona del 8 d'agost. Tindrà la funció de refer la unitat amb la resta d'actors de l'independentisme, malmesa en els últims anys.
Vicepresidenta: Mònica Sales
Figura ascendent dins del partit, Puigdemont li va entregar el timó del dia a dia del grup parlamentari en la reunió celebrada a Waterloo fa menys d'un mes. Integrada a les files de Junts des de la fundació, amb passat com a regidora a les Terres de l'Ebre, està cridada a continuar creixent al costat d'Albert Batet, que formalment presideix el grup parlamentari.
Secretari general: Jordi Turull
Repeteix en el càrrec que va assumir l'estiu del 2022 en el congrés d'Argelers. Si en aquella ocasió va haver d'arribar a una entesa amb Borràs, aquesta vegada ha estat tot més plàcid per la pèrdua progressiva de poder de l'anterior presidenta. Continuarà sent el comandant de la sala de màquines i de l'estructura territorial camí de les municipals.
Secretària d'oraganització: Judith Toronjo
Diputada i exponent dels quadres més joves de la formació, amb passat a la JNC, Toronjo fa el salt a primera fila. Substitueix David Torrents, proper a Borràs i que en l'anterior congrés va accedir al càrrec després de registrar un notable vot de càstig. Treballarà colze a colze amb Turull per controlar el dia a dia al territori.
Secretària de finances: Teresa Pallarès
Va debutar a Junts el 2017 com a número dos de la candidatura a Tarragona. En temps de José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa, havia estat sotselegada del govern espanyol a la demarcació. Ja ocupava la secretaria de finances -una plaça delicada, tenint en compte les tensions de tresoreria per les últimes campanyes- i la mantindrà.
Resta de la direcció
Jaume Giró (fiscalitat justa i economia productiva)
Principal exponent del sector més possibilista, Puigdemont l'ha volgut sumar a la llista de la direcció. Va ser conseller d'Economia i va batallar perquè Junts no sortís del Govern. Ocupa escó com a diputat i, en les reunions de la direcció, exposa punts de vista que no sempre coincideixen amb el mainstream del partit.
Victòria Alsina (repte demogràfic)
Exconsellera d'Acció Exterior i també exponent del sector més possibilista, és regidora a l'Ajuntament de Barcelona. Ha tingut importància a l'hora de redactar el document de model social i a l'hora de coordinar les sectorials de la formació. Com Giró, va abanderar la voluntat de continuar dins de l'executiu en la consulta de fa dos anys.
Anna Navarro (transformació digital, Inteŀligència artificial i Catalunya al món)
Fitxatge estrella de Puigdemont per a les eleccions del 12-M -va ser número dos-, no ha disposat de protagonisme des que va aterrar a Catalunya procedent de Silicon Valley. Hauria estat consellera si Junts hagués governat. És diputada al Parlament i encara s'està situant en el dia a dia de la política catalana.
Anna Erra (educació)
És expresidenta del Parlament -va cedir el testimoni a Josep Rull- i exalcaldessa de Vic. Ara forma part del grup parlamentari de Junts, del qual n'és una de les veus més autoritzades. En la candidatura a les eleccions d'enguany va formar part de les primeres posicions. Sempre ha tingut proximitat amb Turull.
David Saldoni (adjunt al secretari general i món local)
L'exalcalde de Sallent, és un puntal en el dia a dia de l'organització. De la màxima confiança de Turull, està molt ben connectat amb el món local i ha tingut protagonisme en la negociació amb Demòcrates per l'aliança que s'ha fet efectiva en aquest congrés. Forma part de la direcció des del 2020, i continuarà sent així.
Oriol Izquierdo (justícia i qualitat democràtica)
Representant d'Acció per la República, integrant del corrent més d'esquerres del partit, amb passat a la Crida Nacional per la República i proper a Borràs, formarà part de la cúpula en els propers anys. Va dirigir la Institució de les Lletres Catalans (ILC) abans que hi aterrés Borràs. També ha tingut un paper com a assessor al Parlament.
Ennatu Domingo (drets socials)
Diputada des d'aquesta legislatura, va ser un dels fitxatges de Puigdemont en l'última campanya electoral. Ha estat una de les redactores de la ponència estratègica del partit. Gaudeix de bona relació amb l'entorn de Borràs. Nascuda l'any 1996, és investigadora i escriptora d'origen etíop.
Josep Maria Cruset (indústria i turisme)
Ha estat el director del congrés de Calella. Diputat a Madrid per Tarragona, està ben vinculat amb Nogueras -comparteixen escó al Congrés- i és un dels habituals a l'hora d'interpel·lar la vicepresidenta María Jesús Montero a la cambra baixa. Va ser alcalde de Riudoms i integrant de la fornada jove d'alcaldes de CDC la dècada passada.
Xavier Vinyals (acció estratègica i internacionalització)
Encausat pels preparatius de l'1-O, amb un passat vinculat a la plataforma favorable a les seleccions esportives catalanes, Vinyals va formar part de l'estat major del procés la tardor del 2017. Ara s'integra dins la direcció del partit.
Teresa Vallverdú (seguretat i civisme)
Forma part del Consell de la República i de Demòcrates. Formarà part de la cúpula després de l'aliança entre els democristians independentistes i Junts. És advocada penalista i s'ha encarregat de desenvolupar, entre d'altres qüestions, qüestions vinculades al reglament de l'entitat establerta a l'exili liderada per Puigdemont.
Glòria Freixa (habitatge)
Secretària primera de la mesa del Parlament, on és diputada des de la legislatura que va arrencar amb les eleccions del 2017, sempre ha estat propera a Turull. Va ser una de les veus més vehements en el grup parlamentari quan es va produir el xoc entre Cristina Casol i Aurora Madaula amb bona part dels diputats del partit.
Joan Canadell (empresa i treball)
Provinent de la Cambra de Comerç, entitat que va presidir entre el 2019 i el 2021, i de l'independentisme civil, va entrar com una exhalació a Junts: va aconseguir ser el número tres a les eleccions catalanes del 2021. Amb el temps, però, ha perdut impuls. En els últims comicis va baixar fins al número 17, tot i que va repetir com a diputat.
Salvador Vergés (infraestructures)
Un dels noms a l'alça de la formació. Cap de llista per Girona als últims comicis, s'ha guanyat un espai rellevant en el dia a dia del grup parlamentari en qüestions vinculades a la sequera i a l'agricultura. Ha estat el coordinador de la ponència sobre el model de país, i continua dins la direcció, de la qual ja formava part des del 2022.
Aleix Sarri (internacional)
Veu de referència de Junts en el flanc exterior, proper a Puigdemont i número tres a la llista de les eleccions europees, continuarà coordinant la política internacional de la formació.
Jeannine Abella (primer sector)
Es va estrenar com a candidata per Lleida a les eleccions d'aquest mes de maig; el seu perfil era cobejat per la joventut i per l'experiència municipal com a alcaldessa d'Isona i Conca Dellà. Ha coordinat la ponènci organitzativa, que ha fixat les llistes bloquejades com a via per escollir la direcció. El congrés les ha avalat amb majoria clara.
Gemma Geis (universitats, innovació i recerca)
Vicealcaldessa de Girona, no va poder reeditar l'alcaldia per al seu partit, però es manté dins la direcció. Va ser consellera de Recerca i Universitats en l'anterior legislatura. Prové del món acadèmic i va ser un fitxatge personal de Puigdemont quan va posar en marxa Junts -que encara no era un partit- a les eleccions del 2017.
Violant Cervera (tercer sector social, infància i adolescència)
Cap de files de Junts a Lleida, consellera de Drets Socials en l'anterior Govern, assumirà unes competències que ja coneix. Forma part del nucli dur de Turull, que la va promoure per ser consellera. Ja formava part de l'executiva. Hauria preferit que Junts hagués continuat en l'executiu quan es va fer la consulta de fa dos anys.
Jaume Casañas (territori i transició ecològica)
Alcalde de Cunit i un dels principals responsables d'Impulsem Penedès, una plataforma local que va néixer després de la desaparició del PDECat, s'estrena a la direcció al capdavant de les polítiques de territori i transició ecològica.
Jordi Fàbrega (salut)
Metge de professió, provinent de La Seu d'Urgell, d'on va ser alcalde, en l'anterior mandat s'havia de convertir en vicepresident del partit, però mai es va concretar el moviment. S'encarregarà de coordinar les polítiques de salut dins de la direcció.
Francesc Ten (defensa i promoció de la llengua)
Senador per designació autonòmica i exdiputat, Ten coordinarà les polítiques sobre el català, que formen part del centre de les ponències sobre model de país. Com a representant del Parlament, va ser un dels marmessors de l'acord per protegir el català a nivell legal que es va bastir amb el PSC, ERC i els comuns.
Isidre Sierra (àmbit metropolità)
Alcalde de Sant Climent de Llobregat, és una de les veus metropolitanes de la formació. Ha estat considerat proper a Turull al llarg de la seva trajectòria.
Assumpta Cros (cultura)
S'estrena a l'executiva. Va ser directora de l'Agència de Promoció d'Activitats i de Congressos UAB Campus.
Ariadna Urroz (joventut)
Provinent de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), formarà part de la direcció, però no com a quota de l'entitat juvenil sinó de manera autònoma.