Borràs s'acomiada de la presidència de Junts amb retrets cap al «món fosc de la política»

La dirigent del partit constata que "recupera la llibertat" amb l'adeu al càrrec, esquiva referències a la tasca de Turull i crida a evitar la "temptació" d'eliminar la discrepància interna en aquest congrés

Laura Borràs, durant el comiat al congrés de Junts.
Laura Borràs, durant el comiat al congrés de Junts. | Europa Press

Enviat al congrés de Junts a Calella

25 d'octubre de 2024, 19:05
Actualitzat: 22:27h

Quan quedaven pocs minuts perquè fossin les cinc de la tarda, Laura Borràs esperava en una cantonada propera a la fàbrica Llobet-Guri de Calella que arribessin els membres del seu entorn més immediat. Vestida de blanc, i després de saludar els delegats del partit que anaven passant pel seu costat, ha enfilat el camí cap a l'espai on el partit que presidirà fins aquest diumenge celebra el tercer congrés de la seva història. L'adeu de Borràs, motivat pel retorn de Carles Puigdemont -atent telemàticament al conclave- al lideratge orgànic, enceta una nova etapa. I, per tancar l'anterior, Borràs ha protagonitzat un comiat públic abans d'assumir unes noves funcions que passen pel lideratge de la nova fundació del partit.

Abans, això sí, una imatge significativa: la futura expresidenta ja no ha format part de la comitiva d'arribada liderada pel secretari general, Jordi Turull, que sí que repetirà en el càrrec. A Turull l'han acompanyat Mònica Sales, Toni Castellà, Míriam Nogueras i Josep Rius -que seran els quatre vicepresidents de Junts-, així com també Pilar Calvo -que presidirà el consell nacional- i Judit Toronjo, futura secretària d'organització. A la fotografia també hi era Josep Rull, president del Parlament, principal representant institucional de la formació. Borràs, que no s'ha perdut cap imatge simbòlica en els últims anys tot i la pèrdua de poder progressiva, ja no hi era. Senyal que els temps han canviat.

Per això la jornada d'aquest divendres, encetada a les sis de la tarda amb el discurs de Josep Lluís Cleries, president del congrés, ha situat els focus sobre la dirigent del partit abans d'arrencar el debat de les tres ponències. Acompanyada dels més fidels -Francesc de Dalmases, David Torrents, Rai López-Calvet i fins i tot la presència de Jaume Alonso-Cuevillas, apartat de primera fila des de fa uns mesos-, Borràs no ha amagat des del principi que aquesta benvinguda al congrés tenia forma de comiat. No ha trigat a posar el retrovisor: ha posat de manifest que, al congrés d'Argelers, hi va haver "generositat" per fer una única candidatura, amb ella de presidenta i Turull de secretari general.

"L'independentisme s'ha dividit més que mai, un partit independentista ha fet president de la Generalitat un espanyolista, i l'amnistia està sent sabotejada pel Tribunal Suprem", ha remarcat Borràs, que ha apuntat que els cops de colze entre actors del moviment han format part del paisatge. Després ja ha entrat en matèria interna per dir que "mai" ha volgut substituir la figura de Puigdemont. "He fet les renúncies necessàries, he prioritzat les necessitats col·lectives a les personals", ha indicat. No ha deixat passar l'oportunitat per presentar-se com a víctima de la repressió en el "món fosc" de la política. "He procurat sempre que em mogués més la coherència que les preferències personals", ha ressaltat.

Jordi Turull, Antoni Castellà, Mònica Sales, Judit Toronjo, Míriam Nogueras, Josep Rull, Josep Rius, Junts, congrés Junts
La futura cúpula de Junts, abans del congrés. - Junts

"M'hi he deixat la pell, literalment. He volgut construir un nosaltres fort i integrador", ha assenyalat Borràs, que ha demanat disculpes pels "errors" i "tot allò" que no ha fet prou bé. "Ara que s'acaba l'anomalia que el president sigui el president de Junts sense ser-ho, m'he preguntat quina feina puc fer: em sento amb forces per continuar dins del projecte", ha assenyalat Borràs, que anirà al capdavant de la fundació. "El president torna, si és que mai ha marxat, i quan em pregunten si faig un pas al costat jo dic que tots els passos els he fet al seu costat", ha remarcat. Ha esquivat en tot moment referències a la tasca de Turull, i ha cridat a no tenir la "temptació" d'eliminar la discrepància interna. 

"Tinc ganes de sentir-me més lliure. Dilluns treballaré sense el pes de la llibertat. La recupero per poder fer aportacions al servei de la independència. Des d'ara, em continuo posant a la vostra disposició, com he estat sempre", ha apuntat Borràs, que ha demanat que el congrés serveixi per "fer un partit millor". "Com us dic sempre, confio que aquesta feina sabrem fer-la junts, i que la sabrem fer per Catalunya", ha destacat. Quan ha acabat, els delegats presents al plenari s'han aixecat per aplaudir-la dempeus. Alguns d'ells, només una estona abans d'arrencar la intervenció, celebraven que ja no optés a continuar a la presidència de la formació. Una imatge que forma part del funcionament dels congressos.

Informe de gestió de Turull

Turull ha volgut arrencar el discurs agraint -ell sí- la tasca de Borràs. Després ha recordat que Junts va deixar el Govern fa exactament dos anys -una decisió que va portar al límit el partit-, i un cop feta la part més política s'ha encarregat de treure els números. Junts disposa ara de 6.374 afiliats, 334 alcaldies, 2.709 regidors i 321 consellers comarcals. En el seu mandat s'han fet 12 consells nacionals i tres consultes, les tres rellevants: la sortida de l'executiu del 2022, l'acord amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez -el partit sempre l'anomena Acord de Brussel·les- i el reglament del congrés. L'informe ha estat aprovat per unanimitat en una única votació després dels discursos.

Albert Batet, Josep Rull, Mònica Sales, Junts, congrés Junts
Josep Rull, Albert Batet i Mònica Sales, aquest divendres a Calella. - Junts

Pel que fa a la situació econòmica, ha esquivat els detalls sobre la tresoreria -que lidera Teresa Pallarès, secretària de finances en l'anterior mandat i que repetirà en aquest-, però sí que ha detallat, amb la informació projectada a les pantalles, que hi ha set treballadors menys que el 2022. També ha ressaltat que el balanç ha patit per les cinc eleccions que s'han afrontat en els últims dos anys. Dues d'elles han estat inesperades: les espanyoles de l'estiu de l'any passat i les catalanes d'enguany. Turull ha tret pit del fet d'haver guanyat a més de 700 municipis en els comicis al Parlament, tot i que això només va servir perquè Puigdemont quedés segon per sota del PSC, que ara mana a la Generalitat.

La construcció de l'alternativa

Rull, sempre aplaudit pels quadres en aquest tipus d'actes, ha indicat que el país ha de recuperar l'autoestima col·lectiva. "Tenim molts elements per confiar en aquesta nació", ha determinat el president del Parlament, que també ha posat l'accent en la vessant més institucional. Per això ha citat la Mancomunitat de Prat de la Riba, la Generalitat de Francesc Macià i també l'herència de Jordi Pujol, una figura que en la fundació de Junts no apareixia per enlloc i s'ha anat reivindicant amb el pas dels anys. "Hem de governar Catalunya en plenitud sense cap altre límit que no sigui decidir per nosaltres mateixos", ha destacat Rull. El discurs sobre la gestió ja és mainstream dins de Junts.

Xavier Trias, de viatge fora de Catalunya, tampoc s'ha amagat de l'orgull d'haver estat de Convergència, i ha vaticinat que es podran tornar a guanyar eleccions si les coses es fan bé. Perquè aquest és un dels missatges que vol projectar Junts en aquest congrés: que hi ha una alternativa a Salvador Illa, i que ha de ser el partit independentista de referència. El liderarà Puigdemont, Turull portarà la maquinària però amb contrapesos -la figura de Castellà tindrà pes intern- i s'intentarà projectar una certa renovació. "El líder a l'exili és qui cohesiona el partit", ha indicat Borràs en el comiat. Un adeu que ha coincidit, per cert, amb l'epitafi d'Ada Colau a Barcelona. Dos lideratges forts que s'acomiaden.