Junts castiga Sánchez i tomba amb el PP el decret de pensions, salari mínim i ajudes al transport

Els de Puigdemont concreten el malestar pels "incompliments" del PSOE i s'alien amb la dreta al Congrés per provocar una derrota del govern espanyol amb el fre a l'escut social i la caiguda de l'impost a les energètiques

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, aquest dimecres al Congrés
La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, aquest dimecres al Congrés | Gabriel Luengas / Europa Press
Joan Serra Carné / Bernat Surroca
22 de gener de 2025, 13:19
Actualitzat: 14:32h

La jornada de votacions agòniques al Congrés ha demostrat tres realitats. La primera, que l'amenaça de Carles Puigdemont de suspendre les negociacions sectorials amb el PSOE era ferma, i ja té traducció en derrotes parlamentàries al govern espanyol. La segona, que l'executiu de Pedro Sánchez passa per un moment de debilitat, que es pot accentuar amb els pressupostos generals de l'Estat. I, la tercera, que les relacions entre Junts i ERC no han millorat, encara que els seus líders escenifiquen -per interès mutu- que persegueixen espais de coordinació.

El "no" de Junts als tres decrets que es discutien al Congrés és al centre de les desfetes recollides pel govern de coalició. El PSOE i Sumar no han pogut validar la pròrroga de l'impost energètic, com era previsible pel veto de PP, els de Puigdemont i el PNB. I també s'han encallat amb el decret òmnibus -el de l'escut social que preveia la revalorització de les pensions, l'augment del salari mínim o les ajudes al transport-, arran també de la negativa dels populars i els juntaires. Només s'ha validat el decret específic sobre les pensions, i ho ha fet amb els vots del PP. Debat de mal regust per a la Moncloa.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha situat el marc de pressió a l'oposició -sobretot a Junts- per no deixar perdre l'actualització de les pensions, la pròrroga del salari mínim de 1.134 euros al mes, les bonificacions al transport públic o la suspensió dels desnonaments. "A algú de vostès l'han votat perquè abaixin les pensions?", ha preguntat als grups. La reunió d'aquesta setmana a Bèlgica entre emissaris de PSOE i Junts no ha servitper apropar posicions després del malestar expressat per Puigdemont pels "incompliments" de Sánchez. Més enllà de declaracions, Junts ha castigat avui el govern espanyol.

Els independentistes han volgut espolsar-se les responsabilitats dels resultats de les votacions d'aquest dimecres. "El xantatge no funciona", ha dit la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que ha acusat els socialistes d'actuar com a "trilers". En aquest sentit, ha dit que Junts votarà a favor d'augmentar les pensions o de bonificar els títols de transport públic si el govern espanyol presenta un decret amb aquestes úniques mesures, no pas un decret òmnibus de 140 pàgines amb una vuitantena d'iniciatives de diverses característiques "que no s'han negociat ni pactat". "Nosaltres actuem amb transparència, claredat, coherència i lleialtat a Catalunya i als nostres principis", ha dit.

ERC i Junts se les tenen

El debat al Congrés ha certificat que les relacions de Junts i el PSOE pengen d'un fil, però també que els acords de Puigdemont i Oriol Junqueras de fa menys d'una setmanatenen un recorregut més que limitat. Els dos dirigents van pactar en una reunió a Waterloo obrir una nova etapa de "cooperació" que ja ha saltat pels aires. Els retrets de Nogueras als republicans per votar "a canvi de res" els decrets del PSOE han provocat una picabaralla amb Gabriel Rufián, que ha titllat els juntaires de "reaccionaris" i de fer propostes que s'apropen més a l'extrema dreta de Sílvia Orriols que no pas als postulats de Jordi Pujol, especialment en matèria d'immigració.

ERC ha votat amb un "sí" crític el decret òmnibus del PSOE, i Rufián ha intervingut -no ho tenia previst aquest dimecres- per carregar contra Junts pel veto a l'escut social del govern espanyol. El portaveu d'ERC ha anticipat que la formació de Puigdemont "acabarà carregant-se" el govern espanyol de coalició per alinear-se amb PP i Vox. "És una operació en marxa i vostès no tindran ni idea del que està passant. Sembla marcià, però passarà", ha dit el diputat, dirigint-se al PSOE. La mala relació entre els dos partits independentistes és evident i les reunions entre els dos presidents no han reduït l'agror al Congrés 

Sánchez, més dèbil que mai

La tercera derivada del debat d'aquest dimecres és l'extrema debilitat parlamentària de Sánchez. Els pressupostos del govern espanyol, que encara no s'han presentat, s'allunyen encara més. Junts no està disposat a negociar fins que no es concretin els acords en el traspàs de competències en immigració o en l'oficialitat del català, i ara com ara el seu surt als comptes és inviable. "No tenen majoria", ha insistit més d'una vegada Nogueras. Les amenaces de Puigdemont s'han fet efectives en forma de decrets que no tiren endavant -amb les conseqüències que això té per a la ciutadania-, la nova etapa de "coordinació" independentista és una entelèquia i la legislatura amenaça de ser del tot improductiva si Sánchez no aconsegueix articular de nou la majoria progressista que el va portar a la Moncloa.

Què ha passat al Congrés? Només un decret de tres

- Decret òmnibus d'escut social: cau pel "no" de Junts

La primera part del debat ha girat al voltant del decret d'òmnibus, una amalgama de mesures de 140 pàgines, amb iniciatives en matèria econòmica, tributària, de transports i de seguretat social, i es prorroguen mesures per fer front a situacions de vulnerabilitat. El decret inclou l'actualització de les pensions per a 12 milions de persones, la pròrroga de les bonificacions del transport públic (la rebaixa del preu de la T-Usual o la gratuïtat dels abonaments de Rodalies, per exemple), la pròrroga de l'augment del salari mínim interprofessional fins als 1.134 euros al mes, les ajudes per la dana o la suspensió de desnonaments de famílies vulnerables fins a final d'any, així com la prohibició d'interrompre subministraments bàsics d'aigua, llum i gas. Tot això ha caigut pel "no" de Junts.

- Decret d'impost a les energètiques: cau pel veto de la dreta

La segona part s'ha centrat en l'impost a les energètiques, que no tirarà endavant pel vot en contra de PP, Vox, Junts i el PNB. El govern espanyol arribava al debat conscient que aquest punt cauria. Aquest decret preveia prorrogar l'impost durant el 2025, amb  caràcter general, per a persones o entitats que operin en el sector energètic i tinguin xifres de negoci el 2019 amb un import net superior als 1.000 milions d'euros, és a dir, era un impost per a les grans empreses. L'argument de Junts és que l'impost posa en perill inversions de Repsol a Tarragona. Gràcies a l'impost, el govern espanyol va recaptar més de 3.000 milions d'euros en els últims dos anys.

- Decret per la compatibilitat de les pensions: s'aprova amb el PP

L'última part del debat ha tractat el tercer decret, per a la millora de la compatibilitat de les pensions per jubilacions i la feina, que està previst que tiri endavant amb els vots del PP. Es tracta d'una iniciativa que reforma la llei de seguretat social per regular la jubilació parcial i la jubilació activa, per acabar amb la "dicotomia entre treballador i pensionista" i flexibilitzar la sortida dels treballadors del mercat laboral un cop els arriba l'edat de jubilar-se.