El PSC avisa el PP que no cometi l'error de l'Estatut amb el debat del finançament

Els socialistes reclamen als populars que "no facin política a Espanya en contra de Catalunya" i garanteixen que el Govern complirà "la literalitat" de l'acord amb ERC "al 100%"

 Lluïsa Moret, en al seu del PSC la nit electoral del 12-M
Lluïsa Moret, en al seu del PSC la nit electoral del 12-M
26 d'agost de 2024, 13:55
Actualitzat: 14:05h

El PSC ha mantingut un silenci hermètic des que va començar la negociació de la investidura a ERC i els comuns. Les rodes de premsa s'han reprès aquest dilluns, després de la primera reunió de l'executiva socialista amb Salvador Illa com a president. El partit s'ha mostrat satisfet pel cicle polític que viu i ha tancat files amb totes les decisions adoptades pel Govern fins ara i ha demanat a la resta de partits, especialment al PP, que tingui una actitud constructiva i propositiva per a la legislatura que, ara sí, comença a caminar.

La número dos del PSC, Lluïsa Moret, encarregada aquests últims mesos de pilotar les negociacions per portar Illa a Palau, ha assumit per ara la feina de portaveu que fins ara feia Núria Parlon, nova consellera d'Interior. Moret ha exigit al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "deixi de fer política a Espanya en contra de Catalunya" i ha advertit que aquest "error recurrent" no és bo per a ningú. "No porta enlloc, només a la confrontació; hem d'aportar solucions i ser constructius", ha dit.

Les paraules de Moret s'han d'entendre en el context del debat sobre el model de finançament pactat amb ERC. El PP i els seus barons alerten des de fa mesos que els "privilegis" per a Catalunya aniran en detriment de la resta de comunitats autònomes. "No és la primera vegada que fan política a Espanya instrumentalitzant Catalunya", ha alertat Moret. L'exemple més clar, implícit en la compareixença de la dirigent socialista, és la recollida de signatures contra l'Estatut. "Que no torni a caure en el mateix error, que perjudica tothom", ha afirmat. 

Després d'una setmana marcada per la polèmica sobre el suposat "concert econòmic" pactat entre PSC i ERC, els socialistes no han volgut entrar-hi. Moret ha exhibit el document de l'acord, que no parla en cap moment de "concert", i ha garantit que el Govern complirà "la literalitat" del pacte "al 100%". És la línia exhibida per la Moncloa els últims dies, després de la tensió viscuda la setmana passada per les paraules de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Reorganització a finals de setembre

El Govern posa la directa aquesta setmana, amb el nomenament del gruix d'alts càrrecs, i l'aterratge a la Generalitat obligarà a reestructurar el partit i pensar en relleus al món local. Moret ha explicat que assumirà la feina de portaveu fins al Consell Nacional de finals de setembre, que servirà entre d'altres per reajustar el funcionament orgànic de la formació després dels canvis de les darreres setmanes per omplir els càrrecs de la Generalitat.

A la reunió de l'executiva, el PSC ha abordat la nova realitat política. El Govern, ha dit Moret, se centrarà a "treballar i construir" i no a "fer soroll", i treballarà des de la seguretat, el convenciment i la humilitat, i sense arrogància ni prepotència. "Treballarem des de la generositat i la mà estesa", ha afirmat la viceprimera secretària. Les prioritats del nou executiu, refermades pel partit, seran reforçar l'autogovern, que Catalunya s'impliqui en la millora d'Espanya i treballar amb l'horitzó d'una Europa federal.