L'altra cara de l'aterratge del PSC a la Generalitat: els relleus al món municipal

Com va passar amb el primer tripartit, els socialistes situen al Govern noms de pes provinents dels ajuntaments com Parlon, Menor, Paneque o Ordeig, i altres dirigents municipals destacats, com Rivas, Gibert o Amor, al "sottogoverno"

El Govern d'Illa en la primera reunió del consell executiu
El Govern d'Illa en la primera reunió del consell executiu | Lorena Sopêna / Europa Press
25 d'agost de 2024, 14:45
Actualitzat: 14:51h

El Govern de Salvador Illa es posa en marxa aquesta setmana després de les vacances d'estiu. En els darrers dies, els consellers han anat configurant els seus gabinets. Els socialistes han sacsejat el món local, planter del partit, per omplir els càrrecs a la Generalitat, que no són pocs. A més, el PSC controla el Govern, Barcelona i la majoria de les grans ciutats, presideix la Diputació de Barcelona i governa amb ERC les de Tarragona i Lleida, i té presència al govern espanyol. L'aterratge a Palau té una altra cara: forçarà el relleu en alcaldies històriques i canvis en alguns lideratges locals.

No és nou d'ara. Quan els socialistes van arribar a la Generalitat després del pujolisme ja van posar alcaldes rellevants com a consellers. El PSC es reivindica com un partit d'arrel municipalista i es va veure en la tria dels membres del Govern: Quim Nadal, alcalde de Girona durant 23 anys, va ser conseller de Política Territorial; Montserrat Tura, alcaldessa de Mollet durant 16 anys, va anar a Interior; i Antoni Siurana, alcalde de Lleida durant 20 anys -en dues etapes-, va ser conseller d'Agricultura. Pasqual Maragall, que havia estat alcalde de Barcelona entre 1982 i 1997, també va fitxar un jove Salvador Illa, que feia deu anys que ho era de la Roca del Vallès, de director general d'Infraestructures. Tots ells van passar de la política local a la Generalitat i el partit va buscar relleus.

Una mirada ràpida a la composició del nou Govern mostra també on ha buscat Illa. Bona part dels consellers socialistes venen del món local i alguns han estat fins ara alcaldes rellevants i líders municipals del partit. La més important és Núria Parlon. La nova consellera d'Interior ha estat alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet des de 2009, amb diverses majories absolutes, i amb els anys s'ha convertit en un nom de pes del partit a l'àrea metropolitana. La seva tria com a consellera no va ser improvisada i es va començar a gestar fa temps. El seu lloc com a alcaldessa l'ocuparà la fins ara regidora Mireia González.

Una altra alcaldessa de llarga trajectòria que fa el salt a la Generalitat és Eva Menor. La nova consellera d'Igualtat i Feminisme ha governat Badia del Vallès durant 15 anys, i també era una de les dones fortes del PSC al cinturó metropolità. L'alcaldessa va deixar el càrrec per sorpresa al juny, després d'haver estat elegida diputada, i el seu relleu el va agafar Josep Martínez.

Paneque, de guanyadora a Girona a consellera de Territori

Hi ha més exemples de dirigents amb ascendència al territori que ara formaran part del Govern. Sílvia Paneque, nova consellera de Territori i portaveu, era la líder del PSC a Girona i guanyadora de les últimes eleccions en un feu independentista. Paneque havia treballat els darrers anys a peu de carrer, als barris de Girona, i això, combinat amb el "buit de poder" per la sortida de l'alcaldessa Marta Madrenas, li va donar bon resultat a les urnes. El pacte entre Guanyem, Junts i ERC li va impedir arribar a l'alcaldia, i el salt ara a la Generalitat obligarà el partit a replantejar el lideratge a les comarques gironines. També el conseller d'Esports, Berni Álvarez, era tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona abans de convertir-se en conseller.

Qui també ha construït la seva carrera des del món municipal, en aquest cas des de Barcelona, és el nou conseller de la Presidència, Albert Dalmau, fins ara gerent a l'Ajuntament de Barcelona i que fa el salt a la Generalitat. Tampoc era alcalde, però sí guanyador de les eleccions el 2019 a la Seu d'Urgell per davant Junts, el nou conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig. Després d'anys de govern convergent, amb Albert Batalla, Ordeig va aconseguir derrotar-lo, però no va poder governar.

També al "sottogoverno"

No tots són consellers, però sí càrrecs de pes al Govern. Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar des de 2007, també deixa el càrrec i ho fa per convertir-se en el nou secretari de governs locals. Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera des de 2015, salta a la Generalitat com a cap de gabinet del president Illa. Pol Gibert, dirigent destacat del PSC a Sabadell i regidor de Presidència al consistori que governa Marta Farrés, serà el secretari general d'Empresa i Treball. 

Aquests moviments també obligaran el partit a trobar relleus a aquests municipis i, alhora, començar a construir nous lideratges locals que, a la llarga, podran fer el salt a l'àmbit nacional. La prioritat al partit és no desguarnir en excés els àmbits de poder socialista, que ara en són molts, i evitar buidar ajuntaments importants, com Barcelona. La prioritat és ara l'aterratge a la Generalitat, però el PSC no oblida que cal cuidar el planter que li ha permès aguantar durant els moments més complexos del partit, ara no fa tants anys.