La cordialitat i els bons propòsits de les esquerres no amaga que els pactes estan verds

El PSC, ERC i els comuns admeten, en una taula rodona organitzada per la UPEC, que la investidura és difícil però no impossible mentre la CUP descarta negociar fins que no s'abordin reformes reals

El PSC, ERC, els comuns i la CUP han participat aquest divendres en un col·loqui de la UPEC
El PSC, ERC, els comuns i la CUP han participat aquest divendres en un col·loqui de la UPEC | UPEC
05 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:47h

La Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) ha reunit aquest divendres a la seu d'UGT dirigents del PSC, ERC, els comuns i la CUP en ple context de negociacions per a la investidura de Salvador Illa. Amb el finançament com a clau de volta -no l'única- per desbloquejar la situació abans del 26 d'agost, els negociadors socialistes i republicans mantenen l'hermetisme mentre la Moncloa ja s'obre a crear un consorci tributarientre l'Estat i la Generalitat per recaptar el 100% dels impostos de Catalunya. Cordialitat i bons propòsits -hi ha consens en l'amenaça que suposa l'extrema dreta o la complexitat de fer polítiques de fons davant els poders de l'Estat, com s'ha vist amb l'amnistia- però això no amaga que els acords per desbloquejar el moment polític a Catalunya estan verds.

 Esther Niubó (PSC), Josep Mara Jové (ERC), Candela López (comuns) i Laure Vega (CUP) han hagut d'enfrontar-se, entre d'altres, la gran pregunta: hi haurà investidura o repetició d'eleccions a la tardor? I més concret: n'hi ha prou amb el consorci tributari que planteja el PSC? Moderats per la periodista, Sara González, els ponents han fet equilibris en un context que reclama discreció. De marge per negociar, n'hi ha, sobretot amb el finançament. Ara bé, sobre el consorci tributari, ERC ha allunyat la possibilitat d'un acord. "Ens grinyola", ha dit Jové, perquè ja existeix l'Agència Tributària de Catalunya, que "ha demostrat solvència i professionalitat" i "s'hauria de dotar de competències i recursos". La proposta d'ERC passa per la sobirania fiscal, que ja constava en l'Estatut de 2005, aprovat per àmplia majoria al Parlament abans de ser retallat. "No volem tornar a 2005, però la nostra proposta no és estranya, sinó que ja se n'ha parlat", ha remarcat el dirigent republicà.

En aquest àmbit hi ha camp per córrer, com han constatat tant Niubó com Jové. Els socialistes no plantegen un concert econòmic, sinó desplegar l'Estatut -el de 2006- que preveu la creació d'aquest consorci participat entre l'Estat i la Generalitat per recaptar els impostos, i respectar el principi d'ordinalitat i també mantenir la solidaritat amb la resta de comunitats autònomes. "Hem d'estudiar diferents fórmules i vies per fer possible un millor finançament", ha insistit Niubó. ERC, per la seva banda, planteja un canvi de model, "no un pedaç" a l'actual sistema. "Sense recursos no es poden fer les polítiques socials que planteja el PSC", ha assenyalat Jové.

L'acord global, que permetrà una investidura d'Illa, encara està verd. Els dirigents del PSC, ERC i els comuns han evitat concretar. "Hem de respectar els tempos de la negociació, però les converses són en positiu", ha dit Candela López. Entre socialistes i comuns hi ha consens que no és una bona idea l'escenari de repetició electoral, que tampoc beneficiaria ERC, en ple cicle negatiu i crisi interna. Ara bé, malgrat tot, seria possible un acord d'esquerres? "L'aritmètica dona i si sumem seria possible, però també hi ha altres majories com PSC i Junts", ha afirmat Jové. El PSC aposta per un pacte progressista, igual que els comuns.

Pressió a Illa perquè concreti propostes

Les converses estan obertes en clau de govern d'esquerres, però la recepta passa per la discreció. Els republicans han traslladat la pressió a Illa: "Ha de posar un projecte sobre la taula, explicar què vol fer i com vol aconseguir les majories", ha afirmat Jové. En altres paraules, cal que Illa plantegi un "horitzó social i nacional".  Els tercers en discòrdia, els comuns, advoquen per un govern d'esquerres, però posen com a condició polítiques ambicioses en defensa de l'habitatge. López, una de les negociadores, ha dit que calen governs que enforteixin l'estat del benestar i fer polítiques que millorin la vida de la gent. La CUP no forma part de les negociacions, per la distància amb el PSC i perquè, diuen, no s'està parlant d'un canvi de model de fons.

El col·loqui ha estat marcat per la cordialitat, però no per això s'han deixat de banda els retrets. El principal, entre ERC i PSC, pels pactes o la proximitat amb Junts. El primer a disparar ha estat Jové, que ha insistit que socialistes i juntaires han guanyat les eleccions i s'han de posar d'acord, recordant també la seva proximitat pel que fa al model socioeconòmic. Niubó ha negat proximitat amb els juntaires, malgrat que comparteixen propostes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, el Hard Rock o la B-40. "No hi hem governat mai, no hem acordat mai pressupostos amb ells, a diferència d'altres", ha remarcat. 

"El govern espanyol no és l'Estat"

A la taula hi ha hagut cert consens -més tebi en el cas del PSC- del poder que tenen no només la judicatura sinó també els alts funcionaris de l'Estat. Vega ha constatat que pactar amb el govern espanyol no és pactar amb l'Estat, com s'ha vist en el cas de l'amnistia. També entre el públic s'ha fet la reflexió del poder que té la dreta a través de l'alt funcionariat -Vox està ple d'advocats de l'Estat- i sobre el valor que té guanyar eleccions mentre els altres "guanyen oposicions". Sobre l'amnistia, Jové, un dels afectats per la repressió, ha confiat que no afectarà a les negociacions. "Mentre no posin a la presó els negociadors...", ha ironitzat. Ell n'és un. 

El dirigent d'ERC també ha llançat una reflexió a Niubó. Sense canvis de fons a l'Estat, les polítiques que en algun moment vulgui fer el PSOE en clau transformadora no es podran fer, perquè tindran l'oposició dels poders fàctics i per això ha animat els socialistes a impulsar les reformes que va diagnosticar Sánchez després de la seva aturada durant la campanya catalana. L'amnistia és un exemple clar d'això: malgrat la majoria al Congrés, el Suprem l'ha bloquejada.

La repetició electoral és una possibilitat

La repetició d'eleccions se situa a l'horitzó, i és una possibilitat. Cap dels ponents, tampoc la CUP, creu que sigui un bon escenari, però tant ERC com els comuns han advertit que això no els abocarà a un acord que no sigui positiu. "Anem amb bona voluntat per arribar a acords, però no caurem en ultimàtums o xantatges pel risc d'anar a eleccions; qui s'ha de moure és el PSC", ha dit Jové. En la mateixa línia, López ha advertit que "no es tracta d'evitar la repetició electoral a qualsevol preu". "Cal que l'acord doni resposta als problemes de la societat de manera profunda i real", ha reblat la negociadora dels comuns.