El PSC recorda que el retorn dels exiliats de Suïssa ha estat «propiciat» per ells

La viceprimera secretaria del partit, Lluïsa Moret, considera que la tornada és positiva i afirma que per seguir el "camí de la normalització" ara calen "institucions estables"

Salvador Illa i Lluïsa Moret, en imatge d'arxiu
Salvador Illa i Lluïsa Moret, en imatge d'arxiu | Frederic Esteve
Redacció
13 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:13h

La viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha considerat que el retorn dels cinc catalans exiliats a Suïssa, entre els quals la líder d'ERC, Marta Rovira, és "positiu" perquè "és un exemple que la normalització social, institucional i política és una realitat". Durant l'acte de clausura del Congrés del partit a l'Hospitalet de Llobregat, Moret ha recordat que la tornada "no ha estat casual" sinó "fruit d'un treball intens".

Així s'ha felicitat: "Hem aconseguit que allò que no havia de sortir de la política retorni a la política i això ho hem propiciat els socialistes catalans, però també espanyols", ha dit. No obstant això, en el retorn a casa dels exiliats ha jugat un paper essencial l'error en la instrucció del cas Tsunami del jutge Manuel García-Castellón.

Ara, per seguir el "camí de la normalització", Moret ha considerat que ara calen "institucions estables" a Catalunya, en referència a la negociació de la investidura.

En un discurs en què ha remarcat el paper d'Hospitalet com la segona ciutat del país, Moret ha indicat que les forces polítiques han de posar-se d'acord per donar sortida al mandat de les urnes del 12-M, que "marquen un camí recte i inqüestionable cap a una presidència de la Generalitat amb president socialista", en referència al seu líder, Salvador Illa.

En aquest punt, Moret ha celebrat el retorn d'una de les líders d'un dels partits amb qui vol negociar la investidura, la secretaria general d'ERC, Marta Rovira i també de la resta d'exiliats pel cas del Tsunami: el diputat republicà Ruben Wagensberg; el periodista de La Directa Jesús Rodríguez; l'activista Josep Campmajó; i el vicepresident d'Òmnium, Oleguer Serra, que van retornar a Catalunya aquest divendres.


Rovira ha estat quasi set anys a l'exili i la resta s'hi van sumar el novembre de 2023, després que l'Audiència Nacional (AN) obrís una investigació contra ells per terrorisme. "Ho hem de dir amb veu alta, que Rovira i altres polítics i persones retornin a casa seva és positiu, és bo, perquè és un exemple que la normalitat social, institucional i política a casa nostra és una realitat", ha assenyalat la socialista.

La també presidenta de la Diputació de Barcelona ha remarcat que toca continuar treballant amb el suport d'altres forces per construir una majoria en favor d'instruments que ajudin a la desjudicialització del conflicte entre Catalunya i l'Estat.

D'altra banda, també ha fet referència al context actual amb "la ultradreta i l'extrema dreta intentant acaparar i imposar el seu ideari de l'odi i de la por", després que esclatés un conflicte entre PP i Vox per l'acollida de menors estrangers migrants. "Ara més que mai a Catalunya hem de demostrar que plegats i amb una majoria progressista som capaços de tirar endavant polítiques de progrés, garantidores de drets i de justícia social".