Sisme a Vox: alguns consellers són destituïts i d'altres desoeixen Abascal arran de la trencadissa amb el PP

Feijóo treu pit de no haver cedit al "xantatge" de la formació ultra amb els menors migrants a les Canàries i li exigeix que no entorpeixi el canvi polític a l'Estat ajudant Sánchez

El líder de Vox, Santiago Abascal, en imatge d'arxiu
El líder de Vox, Santiago Abascal, en imatge d'arxiu | A. Pérez / EP
12 de juliol del 2024
Actualitzat a les 14:53h

Sisme a Vox. Ja són dos els consellers del partit d'extrema dreta que han decidit no acatar les ordres del seu líder, Santiago Abascal, d'abandonar els governs de les comunitats autònomes on governaven amb el PP arran de la crisi migratòria a les Illes Canàries. Són Ignacio Higuero, al capdavant de la Gestió Forestal i el Món Rural a Extremadura, i Gonzalo Santonja, titular de Cultura a Castella i Lleó. En el cas d'Higuero, ha anunciat que també es donarà de baixa de la formació i que continuarà a l'executiu de la popular María Guardiola amb el seu aval. Pel que fa a Santonja, l'afer és més recaragolat perquè el fins ara vicepresident de l'executiu, l'ultra Juan García-Gallardo, sí que ha presentat la seva dimissió aquest divendres.

Aquest dijous a la nit Abascal va informar que el repartiment de prop de 400 menors migrants no acompanyats arreu de l'Estat havia estat el detonant per trencar les relacions amb els d'Alberto Núñez Feijóo i, en un principi, tots els seus representants -menys els municipals, que han quedat exclosos de la decisió- ho havien d'acatar. No ha estat el cas ni d'Higuero ni de Santonja. En unes declaracions públiques aquest mateix divendres, Abascal ha admès que hi va haver diferències dins de la cúpula respecte de la sortida dels executius autonòmics. D'aquesta manera, ha materialitzat el que era, fins fa 24 hores, un secret a veus: la contestació interna al si del partit. I ha assumit que hi haurà més càrrecs autonòmics de Vox que es quedaran als governs del PP a l'espera que s'oficialitzin totes les renúncies.

Feijóo exigeix a Vox no entorpir el canvi "imparable" a l'Estat

Per la seva banda, Feijóo ha carregat durament contra els ultres en una compareixença davant dels mitjans de comunicació. El popular ha tret pit de no haver-se doblegat al "xantatge" dels ultres, "ni de ningú", i ha considerat que Vox no ha mesurat la decisió i s'ha acabat fent un "desenraonat moviment". Amb tot, ha considerat que "s'han passat de frenada" i han acabat per "descarrilar". Malgrat tot, el líder dels populars ha afirmat que mantindrà els pactes municipals amb l'extrema dreta després de la ruptura autonòmica i els ha exigit que no posin bastons a les rodes de la governabilitat als territoris. El missatge ha estat clar: ha demanat a Abascal que no entorpeixi el canvi polític a l'Estat ajudant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Un gir de guió que ha qualificat d'"imparable".

Precisament Sánchez ja ha dit la seva sobre la trencadissa entre totes dues formacions. Ho ha fet des de la cimera de l'Aliança Atlàntica a Washington, als Estats Units, des d'on s'ha expressat així de contundent: "Avui és un gran dia per a Espanya. Avui Espanya és un país millor. No puc ocultar la meva alegria". A banda d'això, el cap del PSOE ha considerat que "els beneficiaris nets de la sortida de la ultradreta dels governs autonòmics és la ciutadania espanyola". Alhora ha preguntat al PP si ara també trencarà amb les polítiques aprovades amb Vox. "Té una gran oportunitat, és la prova del nou, amb la reforma de la llei d'estrangeria", ha reblat Sánchez. "Tota la crisi ve pel rebuig de PP i Vox a la solidaritat amb Canàries", ha analitzat.

Per aquest motiu, Sánchez ha opinat que el que ha de fer ara el PP és "derogar les contrareformes que ha aprovat amb Vox en l'últim any i mig", aquest mateix dijous al País Valencià amb l'aprovació de la nova llei de memòria històrica. De la mateixa manera, ha reclamat als populars que ara siguin ells els qui agafen les regnes de la crisi i trenquin els pactes que també tenen amb Vox en diversos governs municipals. En el que no s'ha pronunciat el president espanyol, però, és sobre si el seu partit donarà suport al PP en aquells territoris on s'ha trencat el pacte de govern amb Vox.

Mazón cessa tres consellers ultres

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat també a darrera hora de dijous un decret pel qual el cap del consell, Carlos Mazón, disposa el cessament del vicepresident primer i conseller de Cultura i Esports, Vicente Barrera; de la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, i del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, a qui ha agraït la feina feta. Tal com consta en el decret, publicat en un DOGV extraordinari, de conformitat amb l'establert en l'article 29.2 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i a la llei 5/1983 del consell, es disposa el cessament dels tres càrrecs de l'extrema dreta a l'executiu valencià, un decret amb efectes des de la seva mateixa publicació.

La publicació ha arribat només una hora després de la compareixença del líder de Vox, Santiago Abascal, on ha fet oficial la trencadissa entre totes dues formacions. En ella, ha anunciat que quatre dels seus vicepresidents territorials presentarien la seva dimissió i el seu partit passaria a exercir una oposició "lleial i contundent" a les comunitats on fins ara governava amb els populars. Mazón, en una roda de premsa posterior, ha donat a conèixer que continuarà al capdavant del govern del País Valencià, que patirà una reestructuració. A més a més, entre les mesures més destacades, ha avançat que eliminarà la conselleria de Cultura que fins ara ocupava Barrera.