La reforma fiscal de Sánchez afronta l'examen final amb incerteses al Congrés

Les negociacions s'allargaran fins a l'últim moment i les mirades se centren en Podem, que continua en el "no" i que pot tombar la proposta del govern espanyol

Perdo Sánchez i María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu
Perdo Sánchez i María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
21 de novembre de 2024, 07:25
Actualitzat: 7:25h

La reforma fiscal del govern espanyol afronta aquest dijous l'últim examen al Congrés i encara no està del tot clar que pugui tirar endavant, perquè Podem amenaça de votar-hi en contra. L'acord del PSOE amb ERC, Bildu i el BNGestableix que s'ha d'incloure l'impost a la banca en les votacions, si Pedro Sánchez no vol perdre els socis pel camí. La proposta va superar la prova de la comissió d'Hisenda gràcies als equilibris dels socialistes, però ara el text aterra al plenari en un escenari incert.

La llei de l'impost a les multinacionals que imposa la Unió Europea, en què s'ha afegit part del paquet fiscal que havia anunciat el govern espanyol, arriba al Congrés amb diversos punts de l'articulat en l'aire. Podem no ha garantit el vot i podria tombar el projecte mentre les energètiques pressionant amb l'advertència que l'impost pot posar en risc 30.000 milions d'euros en inversions a l'Estat. El bloqueig de la reforma posaria en risc una recaptació de 4.000 milions d'euros per a les arques de l'Estat.

Després de superar el tràmit en comissió, que es va haver d'allargar més de set hores per unes negociacions agòniques, la llei aterra al plenari sense tenir els vots garantits, símptoma evident de la debilitat de Sánchez al Congrés. El text no inclou l'impost a la banca i les energètiques que exigeixen Sumar, ERC, Bildu, BNG i Podem per donar-hi suport. El PSOE va prometre que intentaria aprovar aquest impost al ple, a través d'una esmena transaccionada amb Junts que va ser rebutjada en comissió.

Així mateix, també va assegurar que prorrogaria via decret un any més el tribut a les energètiques, tot i que prèviament havia pactat amb Junts que deixaria morir aquest impost el 31 de desembre. Els equilibris semblen impossibles, més encara quan Hisenda va publicar un comunicat després de la comissió assegurant que, al marge del decret, l'acord amb Junts es manté per no gravar les empreses energètiques que inverteixin en descarbonització, que són pràcticament totes.

El PSOE ho veu tot compatible

Tot pot semblar contradictori, però el portaveu del PSOE, Patxi López, veu "molt compatible" que hi pugui haver un impost a les energètiques excepte per a aqueles que utilitzen els beneficis per invertir en descarbonització. Des d'ERC, Gabriel Rufián ha reclamat al govern espanyol que anunciï ja el decret llei pactat si no vol tenir "problemes" al ple. Per la seva banda, Bildu confia que es compleixi l'acord, i per això votarà a favor del paquet fiscal. El PNB també hi donarà suport. Pel que fa a Junts, asseguren estar satisfets amb el text que ha sortit de la comissió, però en altres ocasions el partit de Carles Puigdemont ha canviat d'opinió a última hora.

En aquest escenari, la clau la tindrà Podem. Si finalment els socis hi voten a favor, les mirades es traslladaran a la formació morada, que es manté en el "no" fins que no vegi una proposta real per prorrogar l'impost a les energètiques. El vot en contra provocaria un empat, que si es repeteix en tres ocasions faria decaure la llei. Serà una nova jornada intensa, de negociacions a contrarellotge, si el govern de Sánchez vol salvar la proposta i no vol que passi com amb el subsidi d'atur -tombada per Podem, PP i Vox- o el sostre de despesa -rebutjat per Junts, PP i Vox.

Què passarà amb les esmenes

El PSOE confia que prosperin les esmenes. D'això en dependrà el resultat de la jornada. Si no tira endavant l'impost a la banca, ERC, Bildu i el BNG podrien despenjar-se de l'acord. Si l'impost a la banda entra a la llei, a l'espera de veure en quins termes, Podem podria passar el vot en contra a l'abstenció, cosa que permetria a Sánchez salvar el paquet fiscal