Rull proclama Illa candidat a la investidura i proposa celebrar el ple el 8 d'agost

La diputació permanent es reunirà dimecres per convocar la sessió, tot i que el calendari es podria veure alterat davant una eventual detenció de Puigdemont

Josep Rull i Salvador Illa al Parlament.
Josep Rull i Salvador Illa al Parlament. | Hugo Fernández
06 d'agost de 2024, 14:00
Actualitzat: 17:42h

El president del Parlament, Josep Rull, ha proclamat el socialista Salvador Illa candidat a la investidura. Així ho ha decidit després d'un matí de reunions amb els representants de tots els grups parlamentaris, durant el qual ha constatat que el candidat del PSC té garantits els vots del seu partit, ERC i els comuns, la qual cosa suposa una majoria absoluta de 68 vots, suficient per ser elegit president.

A banda, Rull ha convocat per dimecres matí una reunió de la diputació permanent, l'òrgan encarregat de regir la cambra entre l'1 i el 15 d'agost, el que es coneix com el període vacacional. La proposta del president de la cambra és que el ple se celebri dijous 8 d'agost a les 10 hores, i previsiblement sigui la decisió que prengui la diputació permanent, on existeix la mateixa majoria que farà possible la investidura. De fet, el PSC, ERC i els comuns, abans de la compareixença de Rull, han registrat la petició perquè es convoqui la diputació permanent perquè convoqui el ple.

Durant la seva breu compareixença Rull ha recordat que aquesta és la segona ronda de consultes que ha convocat com a president del Parlament. La primera va ser el 18 i 19 de juny, en què va constatar que cap representant d'un grup parlamentari tenia la intenció de presentar-se a la investidura. Tot i això, ha subratllat que dos grups -el PSC i Junts- li van demanar més temps per poder construir una majoria.

Tot i que celebrar el ple el 8 d'agost sigui el full de ruta inicial, el calendari es pot veure alterat pel retorn del líder de Junts, Carles Puigdemont, que pretén assistir al ple d'investidura, com va assegurar durant la campanya electoral. En cas de posar un peu en territori estatal, el més probable és que sigui detingut, ja que el Tribunal Suprem ha posat resistències a aplicar-li l'amnistia. En aquest escenari, Junts ja ha avançat que plantejarà al president del Parlament, del seu mateix partit, una suspensió del ple. A banda, ha esperat que la resta de partits democràtics se sumin a "condemnar" aquesta detenció.

Davant d'això, ERC no s'ha mullat sobre què pensa fer el dia del ple si detenen Puigdemont, però sí que ha reconegut que una de les opcions que guanyen força és que el ple se celebri un altre dia. "Si es produís una detenció, que és probable que passi en les circumstàncies actuals, haurem de valorar què fer. Una opció que agafa pes és suspendre o ajornar el ple i poder emplaçar-nos a reprendre la sessió com més aviat millor, perquè no podem quedar subjectes al que digui el Tribunal Suprem", ha dit la portaveu parlamentària, Marta Vilalta, en una entrevista a TV3. 

Ara bé, la republicana ha sigut molt clara a l'hora de deixar clar que el ple no es podrà retardar eternament tot i que Puigdemont sigui detingut. Això és així perquè ERC no vol que en cap cas la detenció de Puigdemont sigui utilitzada per Junts per provocar una repetició electoral. El termini màxim que té el Parlament per elegir president és el 26 d'agost. Altrament, la convocatòria d'eleccions seria automàtica. Vilalta, a més, ha assegurat que tot i la possible detenció, ERC no canviarà el vot favorable a la investidura d'Illa, que va ser avalat divendres passat en la consulta interna a la militància.