Sánchez fa una última crida a la mobilització el 9-J: «Em vull donar el 'gustàs' de guanyar Feijóo i Abascal»

El president del govern espanyol reivindica la trajectòria de Teresa Ribera i carrega contra el "fang" de la dreta i la ultradreta

Sánchez participa a Fuenlabrada, Madrid, a l'acte de tancament de campanya del PSOE
Sánchez participa a Fuenlabrada, Madrid, a l'acte de tancament de campanya del PSOE | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
07 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:27h

"Tinc moltes ganes de donar-me el gustàs de guanyar a Feijóo i Abascal". Així s'ha expressat Pedro Sánchez en l'acte final de la campanya del PSOE. El president del govern espanyol ha fet una crida a la mobilització de tota l'esquerra en favor de Teresa Ribera, candidata socialista a les eleccions del Parlament Europeu. El líder del PSOE ha reivindicat la trajectòria de Ribera, amb els impostos a les energètiques o l'excepció ibèrica. "Teresa és l'exemple del socialisme del segle XXI: canvi climàtic, solidaritat, pau, justícia social i cohesió territorial", ha destacat. I davant d'això, Sánchez ha carregat contra el "fang" de la dreta i l'extrema dreta.

El PSOE ha tancat la campanya a Fuenlabrada. A la mateixa hora, a Barcelona, el PSC ha fet el míting final amb Salvador Illa i el candidat Javi López. Els socialistes confien que guanyaran les eleccions a Catalunya, i culminaran el cicle electoral guanyador. Al conjunt de l'Estat, està tot més renyit: el PP continua al capdavant, però el PSOE li trepitja els talons. Un dels titulars del 9-J serà precisament fins a quin punt els populars s'imposen a Espanya i si el PSOE és capaç de resistir.

El partit ha centrat la seva campanya a polaritzar amb l'extrema dreta, un recurs que li va funcionar el 23-J a les eleccions generals i el 12-M a Catalunya. Els socialistes s'han erigit en el vot útil contra uns partits ultres que poden créixer amb força aquest diumenge al Parlament Europeu, sacsejar les aliances tradicionals i guanyar quotes de poder al Brussel·les. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ja s'ha obert a pactar amb la postfeixista Giorgia Meloni, rostre de l'extrema dreta europea juntament amb Marine Le Pen.

Sánchez ha recordat la crisi diplomàtica amb l'Argentina i s'ha solidaritzat amb el poble argentí. "Estem molt orgullosos de ser esquerrans", ha dit, en referència al retret de zurdos que acostuma a fer Javier Milei. Sánchez s'ha burlat de Feijóo i ha recordat que no va ser president del govern espanyol "perquè no va voler". "Va dir que ens guanyarien de 10 punts i ara demanen l'hora", ha dit, i ha assegurat que el PP "perdrà". "Derrotarem la ultradreta per defensar Europa", ha assegurat.

Alerta contra les "aliances estranyes"

Teresa Ribera ha denunciat que la dreta no tingui propostes per Europa, i que només parli de Carles Puigdemont. "Puigdemont és bo o dolent en funció de què voti", ha dit, recordant que el PP s'ha obert a presentar una moció de censura que compti amb els vots de Junts. La candidata ha denunciat les "aliances estranyes" en contra dels interessos dels espanyols i el respecte al president legítim, que és Sánchez. 

"Sonant l'Himne de l'Alegria omplirem les urnes de vots socialistes", ha dit. Ha carregat contra la dreta i l'extrema dreta, per "enfangar" la campanya i dibuixar una "Europa en blanc i negre". "Ens agrada l'Europa de la pau, la convivència, les dones, els somnis", ha defensat. Ribera ha destacat la feina feta al govern espanyol, just ara que fa sis anys del govern de Pedro Sánchez, i la necessitat de continuar lluitant contra les desigualtats.

La candidata ha destacat també l'excepció ibèrica per controlar el preu de l'energia. "Els que diuen que defensen la indústria espanyola anaven a fer de lobbies del sector elèctrics, disposats a fer que la indústria espanyola rebentés", ha etzibat. Ribera ha dit que Espanya no perdrà el tren de la transició ecològica. "Estem en capacitat de liderar", ha afirmat. 

L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha carregat contra el PP pel bloqueig del poder judicial i ha dit que el PSOE és qui més respecta la independència dels jutges. "Qui es pensa que a través de denúncies guanyarà les eleccions s'endurà una sorpresa", ha afirmat. Tot plegat, quan un dels temes de campanya ha estat la imputació de Begoña Gómez, parella de Sánchez.

Concentrar el vot en el PSC

El líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat el vot per acabar amb l'extrema dreta i defensat la política com a servei públic. Illa ha reivindicat que cal parlar d'Europa en una campanya per les europees. "Hem de tornar a Europa el que Europa ens ha donat, i hem d'enviar un missatge clar i nítid", ha afirmat.

El candidat Javi López ha fet una crida a concentrar el vot en el PSC i no dividir vot entre l'electorat d'esquerra. "Està en risc el consens democràtic a Europa", ha alertat. La irrupció de l'extrema dreta pot alertar la majoria que sumen la dreta tradicional, els socialdemòcrates i els liberals.

"Aquest risc posa en perill l'espai de llibertat que hem construït", ha remarcat, tant pel que fa a l'agenda feminista, els avenços socials o la transició ecològica. "No podem hipotecar Europa a l'extrema dreta", ha afirmat. El ministre i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha confiat que la conducta de la dreta "animarà la tropa" socialista.