Sánchez fia l'estabilitat a Catalunya a la victòria «àmplia» d'Illa

El líder del PSOE s'emmiralla en el 23-J i emula Aznar per respondre a l'ofensiva de la dreta: "Qui pugui votar, que voti"

Pedro Sánchez, en l'acte del PSC d'aquest dissabte a Montmeló
Pedro Sánchez, en l'acte del PSC d'aquest dissabte a Montmeló | Lorena Sopêna / Europa Press
04 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:36h

De Sant Boi a Montmeló. Segon bany de masses de Pedro Sánchez en només 48 hores. El president del govern espanyol, rebut com una estrella del rock, ha estat el gran protagonista de l'acte del PSC d'aquest dissabte. Entre crits de "president", el líder del PSOE ha fet una crida a votar Salvador Illa aquest 12 de maig per aconseguir una victòria "àmplia" que doni "estabilitat" a Catalunya i permeti "avançar" i superar el procés.

Unes 2.000 persones han aguantat sota un sol de justícia, equipats amb barrets de la Festa de la Rosa, per poder escoltar Sánchez. "Demano una victòria àmplia d'Illa, perquè com més àmplia sigui més estabilitat hi haurà i més força de govern tindrà per fer que Catalunya avanci en oportunitats, drets i convivència", ha dit el president del govern espanyol.

En aquest sentit, el líder del PSOE ha volgut ressaltar la importància d'una presidència d'Illa, que permetria teixir una aliança robusta entre la Generalitat i la Moncloa. "Van ser dos presidents de dretes, a Palau i a Moncloa, els que van portar Catalunya a la fallida, i serem dos presidents socialistes els que farem que Catalunya avanci", ha dit entre aplaudiments. 

Aquesta aliança socialista, ha dit Sánchez, ha de permetre continuar fent polítiques públiques progressistes i consolidar l'estratègia del retrobament. "Gestionarem junts la convivència, l'avenç en drets i oportunitats de Catalunya i Espanya", ha dit el president del govern espanyol al candidat del PSC. 

Reivindica l'esperit del 23-J

És en aquest sentit que ha reivindicat l'esperit del 23-J, les eleccions espanyoles de l'any passat que van donar una victòria històrica al PSC a Catalunya sense la qual no s'explicaria el govern de Sánchez. El vot en contra d'un possible govern de PP i Vox va beneficiar el PSC i el president espanyol ha fet una crida a reeditar aquells resultats. "Demano que feu el que vau fer el 23-J", ha dit.

Per això, ha carregat amb duresa contra Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal. Segons Sánchez, són el mateix i comparteixen José María Aznar com a "ideòleg". Si l'exlíder del PP va cridar a "qui pugui fer que faci", en contra de l'amnistia i del govern de coalició, Sánchez ho ha versionat: "Qui pugui votar, que voti el PSC".

"El govern de la gent" davant dels "poderosos"

Sánchez ha reivindicat el govern del PSOE com "el govern de la gent" davant dels "poderosos". Ha situat l'ofensiva de la dreta contra ell i el seu entorn com un intent de "convertir la democràcia en un terreny exclusiu dels poderosos", i ha avisat que el vot dels "treballadors" val el mateix que els dels qui més tenen.

"Intenten enfangar la política per desmobilitzar aquells que només tenen el poder del vot", ha dit, i ha volgut diferenciar-se de PP i Vox. "Nosaltres no som com ells", ha afegit. En aquest sentit, ha reivindicat les seves polítiques -augment del salari mínim, revalorització de les pensions, reforma laboral...-, la defensa de l'estat palestí o el topall al preu del lloguer. "La dreta propaguen el fang perquè no volen mostrar el seu projecte, que saben que és minoritari", ha assegurat.

Illa crida a no caure en "provocacions"

La intervenció de Sánchez, encarregat de tancar el míting, ha estat precedida per la del candidat del PSC, que ha demanat no confiar-se malgrat els bons pronòstics de les enquestes. En aquesta última setmana de campanya que queda, Illa ha demanat "no caure en provocacions" i s'ha situat el centre de la picabaralla dels dos blocs. "Em diuen que estic a un lloc o a un altre, però jo estic al mig, per la col·laboració i les solucions", ha afirmat.

El líder del PSC jugava a casa, a la seva comarca, el Vallès Oriental, on va començar la seva carrera política com a alcalde de la Roca del Vallès. Va ser a Montmeló on es va conèixer amb Sánchez, el 2014, quan meditava presentar-se a les primàries del PSOE. "Sort que ho vas fer", ha dit, i ha repassat l'obra de govern dels socialistes aquests últims anys. "Estem contents que continuïs i que continuïn les polítiques que han retornat la convivència a Catalunya", ha remarcat.

Illa ha aprofitat el míting per anunciar una nova llei de barris, dotada amb 800 milions d'euros, per "transformar" els barris de Catalunya. En la propera legislatura, s'ha compromès a millorar 100 barris, en col·laboració amb els alcaldes. En aquest sentit, ha reivindicat que el PSC fa propostes i que cal "obrir una nova etapa" a Catalunya després de 10 anys perduts amb governs independentistes.

Uns últims dies erràtics

La setmana no ha estat senzilla per al PSC. Resolta la carpeta Sánchez, Illa s'ha mostrat erràtic amb la seva política de pactes. Si dijous obria la porta a un pacte amb Carles Puigdemont per fer un "govern transversal", divendres ho descartava categòricament. "No hi haurà pacte amb Junts, Puigdemont és bloqueig", va dir. 

L'acte amb Sánchez ha arribat quan encara coeja la polèmica provocada pel president de la UGT a Catalunya,Matías Carnero, que va insultar Puigdemont en un acte amb sindicats. Carnero, que tanca la llista del PSC, va afirmar que el líder de Junts va fugir d'Espanya "pixat i cagat" en un maleter d'un cotxe. Els socialistes van haver de disculpar-se i intentaran enterrar aquesta qüestió.