La ultradreta francesa amenaça d'expulsar Puigdemont si guanya les eleccions

La líder reaccionària Marine Le Pen considera que el candidat de Junts "va humiliar França" per la seva campanya des d'Argelers i el titlla de "criminal"

Le Pen i Puigdemont, en imatges d'arxiu
Le Pen i Puigdemont, en imatges d'arxiu | Europa Press | ACN
17 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:17h

La ultradreta francesa ha apuntat contra Carles Puigdemont i ha decidit disparar les seves amenaces contra el candidat de Junts. Marine Le Pen, líder absoluta de l'agrupació reaccionària Agrupació Nacional -flamant guanyadora de les eleccions europees al país gal- ha assegurat que l'expresident de la Generalitat "va humiliar França" en fer campanya pel 12-M des d'Argelès-sur-Mer. Ella mateixa assegura que "és un criminal" i llança una advertència contra Puigdemont: en el cas que ella guanyi les pròximes eleccions, "aquesta situació no durarà molt".

En una entrevista a El Periódico, en paral·lel a aquestes declaracions contra l'expresident català, Le Pen ha assegurat que "serà implacable amb els que ataquin les institucions franceses, especialment per part dels països amics i socis". Aquestes declaracions arriben en ple auge absolut de l'extrema dreta a França, després de la victòria als comicis europeus i una més que probable situació perquè els reaccionaris arribin al govern francès. La dreta conservadora viu un trasbals considerable després que el seu líder,Eric Ciotti s'obrís a una aliança amb el partit de Marine Le Pen, que ha convertit la Catalunya Nord en un dels feus amb el 50% dels vots.

Per altra banda, l'esquerra francesa ja ha segellat un pacte en temps rècord per establir un nou Front Popular amb l'objectiu d'aturar els ultres francesos a les urnes. En aquest context, fins i tot dues figures cabdals del futbol francès i membres de la selecció nacional que ara mateix disputa l'Eurocopa han demanat frenar l'auge dels reaccionaris i ultres. Tant Kylian Mbappé (acabat d'aterrar al Reial Madrid) i l'exblaugrana Ousmane Dembélé han fet peticions perquè els ciutadans francesos vagin en massa a les urnes.

La resposta de Puigdemont

Hores després de la publicació de l'entrevista amb aquestes incendiàries declaracions de Le Pen, l'expresident de la Generalitat de Catalunya ha decidit respondre la reaccionària francesa des d'un lloc transcendental: des de París. Puigdemont, a través d'una breu piulada a X amb una fotografia adjuntada que demostrava que es trobava a la capital francesa, ha deixat clar que Le Pen ha actuat com "una titella els franquistes de Vox".

"Plantaré cara a tots els intents d’aplicar lleis franquistes que impedeixen la llibertat de moviments als ciutadans europeus", ha deixat clar, assegurant que tornarà a París.

Què pot aturar Le Pen?

Si una cosa ha tingut la decisió de Macron és que ha agafat tothom desprevingut. El fet que el PSF aparegui com el més votat de l'esquerra pot afavorir en algunes circumscripcions que un bloc que vagi de l'esquerra al centre macronià s'apleguin en segona volta enfront de l'extrema dreta.

El passat dimarts, Le Pen va rebutjar un acord amb Zemmour. Reagrupament Nacional vol mostrar-se presentable i l'agotador ultra és un orador incendiari. Que els ultres vagin dividits en primera volta decidirà alguns escons. Els optimistes creuen que els resultats d'unes legislatives seran diferents de les europees. Però el problema principal del teòric "front republicà" és que no està cohesionat. I amb un 30-35% dels vots es pot dominar l'Assemblea Nacional.