28
de juny
de
2017, 14:05
Actualitzat:
14:32h
Oriol Junqueras, aquest dimecres, al Parlament. Foto: ERC
Dels 277 treballadores dels registradors de la propietat que fins ara s'encarregaven de liquidar els tributs propis i cedits de la Generalitat al territori, 257 han sol·licitat fer el pas i integrar-se a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Així ho ha revelat aquest dimecres el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, arran d'una interpel·lació de la diputada del PSC Alícia Romero sobre els avenços en aquesta estructura d'estat que s'ha de convertir en l'embrió de la futura Hisenda catalana, si es compleix el full de ruta sobiranista.
A partir de l'1 de setembre, amb l'obertura de les noves oficines al territori -passarà de les 4 que tenia fa un any a 19 de pròpies i 13 de compartides amb diputacions i ajuntaments- i la incorporació de nou personal -assolint una plantilla de 750 persones, quan el gener de 2015 era de 321-, l'ATC internalitzarà aquesta tasca de gestió dels tributs catalans. Fins ara, els liquidava només a les quatre capitals de província -on hi tenia oficines- i, a la resta del país, subcontractava aquesta tasca a les oficines liquidadores dels registradors de la propietat, els quals van cobrar 27,5 milions el 2016 per fer-ho.
Amb la denúncia del conveni que els encarregava aquesta feina, els 277 treballadors dels registradors que se n'encarregaven temien perdre la feina, però el Govern els va garantir que els posaria totes les facilitats perquè aquells que ho volguessin la poguessin seguir fent des de dins de l'ATC. De fet, 37 d'aquests treballadors ja s'han integrat com a interins a l'ATC, mentre que 220 més han presentat candidatura en un procés que es resoldrà a principis de juliol. En total, un 93% dels 277 empleats ha sol·licitat treballar per l'administració. Sigui com sigui, una de les variables que puntuava en aquests processos era l'experiència en liquidació de tributs, una qualitat poc compartida per a la resta d'aspirants i que hauria de facilitar aquest trànsit, segons fonts del departament d'Economia i Hisenda.
Esgotar el marc autonòmic tributari
Sigui com sigui, Junqueras ha defensat que s'està intentant "transformar l"ATC en una agència competitiva que pugui gestionar qualsevol impost" i que, malgrat "el termini era molt ajustat", aquest s'està complint per tenir-ho tot llest l'1 de setembre per esgotar les competències del marc autonòmic. Altres reptes que s'estan implantant són l'impuls del pagament telemàtic d'impostos, l'ús d'un nou sistema informàtic, una col·laboració més intensa amb els intermediaris fiscals o la recaptació dels impostos en via executiva -els deutes pendents, aquells no abonats en el període voluntari-, tant els propis de la Generalitat com els d'organismes del sector públic o ajuntaments que li ho contractin -com el Servei Català de Trànsit o el consistori de Barcelona, que ja han firmat convenis-.
En tot cas, Alícia Romera ha acusat Junqueras d'haver-li "fet un Rajoy", és a dir, que "parla molt i no diu res". Li demana, per exemple, com s'ho faria per convertir l'ATC en una Hisenda catalana i fitxar 3.000 treballadors de la Hisenda espanyol, un àmbit al qual el vicepresident català ha declinat entrar. Ha preguntat també si els contribuents, en algun moment, haurien de triar si pagar impostos a Catalunya o Espanya i li ha retret que "generar incerteses i inseguretat jurídica no és una bona solució". "El ciutadà ha de saber si ha de pagar el seu impost aquí o allà", ha asseverat, i ha afirmat que "un acord amb l'Estat no és possible, encara que guanyin per golejada el referèndum", tal com havia afirmat que passaria el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó.