[intext1]
La situació: despertar de forma sobtada; notar una pressió al pit, com si algú s'assegués a sobre, no es pot respirar profundament, i ser incapaç de moure extremitats, tronc i coll; encara que es manté la capacitat auditiva i tàctil, no es pot dir ni una paraula; molts, fins i tot, poden patir al·lucinacions visuals o auditives... Tot plegat provoca una sensació de vulnerabilitat i mort, i una gran angoixa.
[intext2]
Descrit així, sembla el relat d'una experiència paranormal. No obstant això, tal com recull la Classificació Internacional de Trastorns del Son de l'Acadèmia Americana de la Medicina del Son, aquest episodi s'anomena paràlisi del son. El diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals (DMS) de l'Associació Americana de Psiquiatria, la classifica dins de les parasòmnies no especificades (una parasòmnia és un trastorn caracteritzat per comportaments o fenòmens fisiològics anormals que tenen lloc coincidint amb el son). Segons el DMS, aquestes situacions poden donar-se en ficar-se al llit (hipnagògics) o al despertar (hipnopòmpics) i l'afectat sent ansietat extrema, de vegades, amb sensació de mort imminent. Dura de pocs segons a uns minuts i cedeix de manera espontània si una altra la persona li toca. La paràlisi del son, de vegades, pot ser un símptoma de narcolèpsia.

Foto: Pexels
La paràlisi del son: per què passa?
El somni normal consta de dos períodes ben diferenciats: el somni lent o no REM (abreujament de rapid eyes movement) i el somni paradoxal o REM. El somni no REM consta de quatre fases ben diferenciades: primer coincideix amb una relaxació generalitzada i, progressivament, l'activitat del cervell s'alenteix i també el sistema muscular fins a quedar en repòs total. Després comença la fase REM, on, de nou, el cervell té molta activitat, similar a quan està en vigília, però el cos segueix en repòs. És en aquest període on se somnia i capta gran quantitat d'informació de l'entorn. La paràlisi del son es dóna justament en aquesta fase. Per això provoca els símptomes característics habituals d'aquesta etapa: l'atonia muscular per la supressió de la funció de les neurones motores. Aquest mecanisme evitaria moviments que podrien lesionar mentre s'està dormint i desapareix en passar a la següent fase del son.[intext3]
Alguns estudis xifren la seva prevalença entre el 0,3% i el 4% de la població en general i, entre els factors que predisposen a patir-la, hi ha hàbits irregulars de son, com passa a les persones que treballen a torns, tenir sovint jet-lag, privació perllongada del son, estrès, cansament excessiu i, fins i tot, dormir en posició de decúbit supí. Tot i això, alguns estudis asseguren que la paràlisi del son només associada a una mala qualitat del descans es dóna en el 49% dels afectats.
Com disminuir els episodis de paràlisi del son
Així, per reduir els episodis, pot ser útil seguir uns hàbits de descans adequats:- Fer exercici de tres a sis hores abans de ficar-se al llit
- Dormir les hores suficient
- Reduir l'estrès
- Seguiu uns bons hàbits d'alimentació
- No consumir begudes excitants, com el te, el cafè o la xocolata, abans de ficar-se al llit.