Símptomes
Els símptomes més comuns són els exposats a continuació, de menys a més gravetat:
- Reaccions locals al voltant de la picada: dolor localitzat, envermelliment, inflamació, cremor, calor, grans...
- Reacció generalitzada o sistèmica: indica una reacció al•lèrgica més greu que pot arribar a posar en perill la vida de la persona, s’inclouen la tos, pessigolles al coll, opressió en el coll o pit, dificultat respiratòria o sibilàncies, nàusees, vòmits, mareig o lipotímia, suor, ansietat, granitzada, eritema i prurit generalitzat, distanciat de la picada, etc.
Les picades d’abella, en la majoria de casos, poden ser tractades a casa, malgrat això algunes persones tenen reaccions al•lèrgiques greus, xoc anafilàctic, que requereix atenció mèdica urgent.
Generalment les reaccions locals no solen causar reaccions generalitzades no obstant s’ha de posar atenció especial si la picada es produeix en la boca, el nas o la zona del coll ja que a causa de la seva localització podria produir una inflamació i obstrucció de les vies respiratòries
Tractament de les reaccions locals
Actuacions
- Retirar el fibló suaument del lloc de la picada, sense prémer perquè això afavoriria que s’escampés el verí
- Netejar bé la zona amb aigua i sabó
- Aplicar fred o gel embolicat amb un drap o tovallola prima per tal de reduir la inflamació i el dolor durant deu minuts, retirar-lo deu minuts i tornar-lo a aplicar i així successivament durant 30-60 minuts
- Si la picada és en un braç o una cama, elevar l’extremitat per disminuir la inflamació
- Es pot aplicar alguna crema o loció antihistamínica o corticosteroides especials per a picades d’insectes que es venen a la farmàcia sense recepta mèdica, per alleugerir la picor. No aplicar saliva o fang
- Observació durant 24 hores aproximadament per si apareix alguna reacció al·lèrgica que requereixi atenció mèdica urgent
El tractament de les reaccions generalitzades requereixen tractament mèdic d’urgència, en aquests casos s’ha de trucar immediatament al 061 (112 a Espanya)
Aquest tractament pot incloure des d’administració d’antihistamínics endovenosos, epinefrina, exàmens clínics de laboratori fins a respiració assistida, etc.
Com puc saber si sóc al·lèrgic a la picada d’abella?
És impossible saber si l’individu és al·lèrgic a la picada d’abella fins que no pateix una reacció anafilàctica (reacció al·lèrgica generalitzada, violenta i greu que es manifesta amb dificultat respiratòria, pal·lidesa, taquicàrdia,eritema generalitzat, mareig, hipotensió, lipotímia... i que pot arribar a causar la mort).
És poc habitual patir una reacció violenta en la primera picada, ja que en aquesta la persona es sensibilitza al verí. En canvi, en la segona es pot produir una reacció al•lèrgica variable, i en la tercera és quan pot arribar a produir-se els xoc anafilàctic.
Què s’ha de fer?
- És important saber que davant d’un quadre de reacció anafilàctica la rapidesa a l’hora d’administrar el tractament adient en determinarà l’eficàcia. S’ha de rebre de forma immediata atenció mèdica urgent (anar a l’hospital més proper o trucar 061), on el metge indicarà fonamentalment l’administració d’adrenalina conjuntament amb altres fàrmacs, com antihistamínics i corticoides, per reduir la simptomatologia i posteriorment trasllat a l’hospital per a un bon control.
- Posterior estudi d’al•lèrgies i pautar una dessensibilització del verí.
Jo sóc al·lèrgic
En individus al·lèrgics amb tan sols una picada serà suficient per a provocar una reacció anafil·làctica. Aquestes persones haurien de portar una targeta, polsera o cadena amb informació sobre la seva al•lèrgia. En aquests individus el metge els hi recepta medicació per utilitzar-la en cas de picada, adrenalina, la qual és molt important que el pacient i la família tinguin coneixements sobre la seva administració, els seus efectes adversos i, sobretot, tenir-la sempre a mà.
L’administració d’adrenalina és la primera mesura d’auxili però en cap cas substitueix l’atenció sanitària. El pacient després d’administrar-se-la ha d’anar a l’hospital on es valorarà si requereix altres mesures de tractament com pot ser líquids endovenosos, cortisona i/o antihistamínics.
Prevenció
És difícil prevenir una picada d’abella però es poden seguir alguns consells:
- Evitar els colors brillants, cremes amb perfum i colònies fortes a l’aire lliure ja que poden atreure als insectes
- No portar menjar o refrescos en llocs on són abundants les abelles. En el cas que s’acostin romandre immòbil perquè qualsevol moviment brusc pot ser interpretat com una amenaça. Si arriba a produir-se la picada és important allunyar-se del lloc per evitar noves picades ja que les feromones que alliberen després de picar atrauen nous insectes
- Sacsejar la roba que es deixi en el terra en les piscines o rius abans de posar-se-la, evitar caminar descalços. Estar alerta al córrer, muntar a cavall, bicicleta, moto o cotxe descobert en zones de camp i jardins per evitar xocar amb les abelles i causar la picada
- Si s’ha administrat adrenalina no conduir per perill de lipotímia
- Advertir als nens de no tirar pedres als nius d’abelles
Bibliografia
www.apicat.com
www.vhebron.es
tubuenasalud.blogspot.com
www.nlm.nih