Què és la salut emocional
La salut emocional i, en general, la salut mental és un concepte ampli relacionat amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia.
Una bona salut emocional implica un estat de benestar psicològic en què l'individu se sent bé, pot desenvolupar les seves capacitats, afrontar les situacions quotidianes d'estrès sense enfonsar-se, tenir relacions satisfactòries o treballar de forma eficient. Es relaciona, doncs, amb aspectes com estar motivat i tenir energia, seguretat i autoconfiança, o tranquil·litat i autocontrol, entre d'altres.
És, per tant, molt més que no patir una malaltia de salut mental (com una depressió, un trastorn d'angoixa, etc.) i ens ajuda a poder fer front de forma satisfactòria als reptes i també als daltabaixos diaris.
Factors que hi influeixen
La nostra salut emocional pot veure's afectada per molts factors, alguns dels quals la reforcen (anomenats factors protectors) i d'altres l'afecten de forma negativa (anomenats factors de risc) . D'alguna manera, podríem dir que aquests factors ens farien més forts p més dèbils , respectivament, davant dels problemes o dificultats.
En termes generals , podem parlar de:
- Factors de la persona: com les característiques psicològiques , l'estil de vida o també la predisposició genètica de la persona.
- Factors relatius a les xarxes socials properes: com la família , els amics o la mateixa comunitat (en la seva capacitat d'oferir suport o fomentar la inclusió i la participació )
- Factors de la pròpia societat : com la cultura o les polítiques públiques de treball , sanitat , etc.
Consells per tenir-ne cura
Tal com succeeix amb altres aspectes de la salut, la persona pot influir de forma positiva en la seva salut emocional i actuar per millorar-la tant com sigui possible
- Mantenir-se físicament actiu
- Aprendre coses noves
- Cuidar les relacions personals
- Procurar-se un descans suficient
- Beure menys alcohol i vigilar el consum de drogues
- Mantenir una dieta saludable
Quan i com demanar ajuda
Totes les persones poden sentir-se angoixades per algun problema o incapaces de continuar amb les rutines i obligacions prèvies en algun moment determinat. Amb freqüència aquests sentiments són transitoris i es poden superar amb els recursos propis o l'ajuda de familiars o amics que ofereixen suport emocional, ajuda pràctica per resoldre un problema o simplement escolten en aquestes situacions difícils.
Tanmateix, no sempre el malestar és transitori i aquesta ajuda pot resultar insuficient. En aquests casos és recomanable consultar professionals que puguin donar un assessorament més específic per resoldre la situació al més aviat possible i amb el menor patiment possible per a la persona.
És recomanable consultar el metge de capçalera si teniu sentiments, pensaments o un nivell d'ansietat que us dificulten continuar amb les vostres responsabilitats i rutines, relacionar-vos amb la resta o descansar de forma adequada, durant més de dues setmanes consecutives.
Si els canvis són de molta intensitat o sobtats, podria ser recomanable una consulta abans d'aquest temps.
Recordeu que demanar ajuda quan la necessitem és una de les formes més importants de tenir cura de la nostra salut emocional . No sempre és fàcil decidir-se a demanar ajuda, però penseu que els problemes de salut emocional són molt freqüents (una de cada quatre persones a Catalunya els presentarà al llarg de la seva vida, i els símptomes emocionals són unes de les causes de consulta més freqüents a l'atenció primària) . Els professionals de la salut estan molt acostumats a oferir aquest tipus d'ajuda i tenen el coneixement necessari per fer-ho.
Núria Surroca Triadú
Diplomada d'infermeria
Salut emocional
Què és, factors que influeixen, consells per tenir-ne cura o quan i com demanar ajuda
Ara a portada
Publicat el 22 de juny de 2017 a les 08:31