El cama-sec: protagonista del cicle gastronòmic de Setcases

Publicat el 10 de maig de 2008 a les 13:12
 
El cama-sec és un bolet de la família de les tricolomatàcies, el Marasmius oreades és una espècie que acostuma a créi-xer en prats i boscos de coníferes durant la tardor i la primavera, formant grans erols o carreretes.També se l’anomena moixernó, rossinyolic, cama-gorc o moixernó de bosc en altres comarques dels Països Catalans. Té el barret en forma d’embut, que mesura de dos a sis centímetres de diàmetre, amb la carn molt prima i irregular, de color de tabac a bru fosc per sobre i de groc daurat per sota, amb plecs gruixuts poc prominents de color crema o taronjós. És de cama alta i tenaç i desprèn una olor suau i afruitada. En cru té gust d’avellana. Un cop cuit té un gust dolç i és molt apreciat per guisar. És molt fàcil d’assecar i un cop sec guanya aroma i es considera uncomestible de gran qualitat.
 
Aquesta varietat es pot preparar de moltes maneres. En fresc és un aliment molt apreciat tant si es menja sol o com a farciment d’algun altre plat com per exemple una truita. És cada vegada més freqüent trobar-lo a la venda deshidratat o en pols, en recipients de 20 a 100 grams, de mig quilo o d’un quilo. A més, resulta fàcil disposar-ne com a aperitiu en vinagre o en oli d’oliva, ja preparat i a punt per obrir i menjar. Dóna també un toc de color i de gust com a guarniment per a amanides o altres plats freds. Si no es menja fresc, però, el més habitual continua essent tenir-lo com a conserva tradicional en aigua i sal, per cuinar.